Fermuarı kim buldu

fermuar

Fermuarı kim icat etti

Fermuar ilk olarak Chicago’dan Whitcomb Judson tarafından ayakkabı bağı yerine kullanılmak üzere geliştirildi. Whitcomb Judson çizmeler ve ayakkabılar için ürettiği ilk kancalı delikli fermuarın patentini 1893 te aldı. Aynı yıl, Chicago Panayırında sergilendiğinde, Albay Lewis Walker’in dikkatini çekti. Walker, aynı yıl Autonlatic Hook and Eye Co. adlı bir şirket kurarak, üretime geçti. Judson’un buluşunda bazı tasarım hataları vardı. Bunların en önemlisi, kolayca açılabilir bir yapıya sahip olmasıydı. Daha gelişmiş bir modeli, 1902 yılında “Walker’s Universal Fastener Co.” adlı şirket tarafından C-Curity markası altında üretilerek piyasaya sunuldu. Ancak halkın ilgisizliği yine de sürüyordu.

En sonunda İsveç asıllı mühendis Gideon Sundback, New Jersey’de, bugün bildiğimiz modern fermuar tipini geliştirdi ve patentini 29 Nisan 1913 günü aldı.  Amerika’da yaşayan İsveçli Giedon Sundbach tarafından bulunan Fermuarın kullanışlılığı ilk kez 1. Dünya Savaşı’nda ispatlanmıştır.

1917’de ABD’nin savaşa girmesiyle, adeta bir gecede fermuar endüstrisi oluştu. 1917 yılında Amerikan Deniz Kuvvetleri’nin rüzgar geçirmeyen montları fermuarlarla büyük iş görmüş.

Amerika’da daha sonra diğer kuvvetler tarafından kullanılmış. Askeriyedeki kullanışlılığı sivil hayatta da 1923 yılında B.G. Work of B.F. Goodrich firması tarafından geçirilmiş. 1927 yılında spor kıyafetlerde fermuar İngiltere’de kullanılmış. Moda dünyası fermuar ile 1930 yılında Mme Schiaparelli sayesinde bayan kıyafetleri üzerinde tanıştı. 1934 yılında Galler prensi pantolonlarında ve montlarında fermuar kullanılmasını istedi.

1935 yılından itibaren ise fermuar hayatımızın değişmez bir parçası oldu.

Fermuar, elbise, pantolon, ceket, etek, çanta, cüzdan, kılıf gibi şeyleri kapatmak için kullanılan bir tekstil malzemesidir. Karşılıklı dişleri ve bunlar üzerine takılı olan sürgü, ileri doğru çekilince dişleri birbirine geçerek kapanır. Fermuarlar plastik ve metallerden yapılıp, çeşitli uzunluklarda olanları vardır. Kullanış yerinin çokluğu, basitliği, kaliteli olanların hemen bozulmaması tercih edilmesine sebep olmaktadır. Hanımların elbiselerinde, çanta ağızlarına, uyku tulumlarına, çizme ve botlara kadar pek yaygın bir sahada kullanılmaktadır.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın