İndüs nehri Pakistan’ın en uzun nehiridir. Çin’deki Tibet Platosu’ndan başlayan nehir batıya doğru Hindistan üzerinden devam ederek Pakistan’a ulaşır. Pakistan’da güneye doğru saparak Haydarabad şehrinden geçip Karaçi yakınlarında Umman Denizi’ne dökülür. Bu bilgiden sonra İlk asma köprü “İndüs Nehri” üzerinde kuruldu.
Çinli keşiş “Fa Hsien”, M.S. 399 yılında bu köprüden söz ederken, “Çok, çok eski” sözcüklerini kullandı. Batı dünyasının ilk asma köprüsü ise, İngiltere’de, Middleton yakınlarında kurulan “Wyncb Köprüsü”dür. 23 metre uzunluğunda ve 60 santim genişliğinde olan bu köprü, yöredeki maden işçilerinin geçebilmesi için 1742 yılında yapıldı. Daha sonra 1796’yılına kadar asma köprü yapım tekniğinde bir gelişme görülmedi. O yıl, James Finlay, üzerinden yol geçen ilk asma köprüyü Jacob’s Vadisi üzerinde yaptı ve Unionstown ile Greensburg arasını hayli kısalttı.
Asma köprü, geniş açıklıkların aşılmasında en çok tercih edilen köprü tipidir. Asma köprüler geniş açıklıkların aşılmasını sağlayabilirler; ama ciddi bir sakıncaları vardır. Çok esnektirler ve trafik yükü (özellikle yükün açıklığı bir uçtan dörtte bir uzaklığa etkilediği durumlarda) büyük bir çökmeye yol açabilir. Bu yüzden, kablolara yardımcı olması için bir destek kirişi ya da bir kutu kiriş eklenir. Kablo tellerinin hem ucuz, hem de kiriş yapımında kullanılan çelikten daha dayanıklı olması, uzun açıklıklarda asma köprülerin yeğlenmesine neden olur. Orta uzunluktaki açıklıklardaysa, asma köprü yerine kuleleri ve gövdeyi birleştiren dayanakları bulunan kablo-askılı köprü yapılır..