Uçurtmayı kim icat etti

ucurtma

İlk Uçurtmayı kim, ne zaman icat etti?

Hiç kimse ilk uçurtmayı nasıl ve kim icat etti bilmiyor fakat günümüzden yaklaşık üç bin yıl önce, Çin’de uçurtma uçurulduğu biliniyor. Yazılı tarihten bin yıl önce yaşanmış olmasına karşın, bu konuda sayısız söylenti vardır.

Bununla birlikte, sadece yazılı tarihe bakarsak, uçurtmanın ünlü 5. yüzyıl Çin filozof Mozi ve Çinli mühendis Lu Ban‘ın icadı olduğu söylenmektedir. Mozi  M.Ö. yaklaşık 468 ve 376 yılları arasında yaşamıştır.

Bu söylentilerden diğeri ise, Kungshu Phan adlı Çinli bir mühendisin yaptığı uçurtma, üç gün boyunca hiç alçalmadan uçtuğu idi.

Bir başka söylentiye göre, bir savaşta, Çinli bir general olan Han Hsin, askerleriyle, kuşattığı kale arasındaki uzaklığı ölçmek için uçurtma kullandı. M.S. 1000 yıllarında, Uzakdoğu’da insanı havaya kaldırabilecek büyüklükte uçurtmalar yapıldığı biliniyor. Sık sık düzenlenen uçurtma yarışmalarının yanı sıra, uçurtmaların başka işlevleri de vardı. Örneğin bazı küçük uçurtmaların kuyruklarına bir kanca takılır ve balık avlamak için kullanılırdı.

MS 549’da kağıttan yapılan uçurtmalar kullanılamaya başlandı. O yıl, bir kurtarma görevinde mesaj göndermek için bir kağıt uçurtma kullanıldı. Eski ve ortaçağ Çin kaynakları uçurumların yüksekliğini ölçmek, rüzgarı test etmek, insan kaldırmak, haberleşme için sinyal göndermek, askeri iletişimi sağlamak ve ayrıca, inşaat sırasında, çatıdaki ustanın istediği bazı malzemelerin de uçurtma aracılığıyla gönderildiğine dair uçurtmanın diğer kullanımlarını yazmaktadır.

Modern tarihçiler, Malezya, Endonezya, Hawaii, Polinezya ve Yeni Zelanda’nın sözlü tarihlerinde, uçurtmaların Çin’de ilk kez görüldükleri zamana kadar bu alanlarda bağımsız olarak icat edilmiş olabileceğini gösteren kanıtlar buldular.

Çinlilerin uçurtma uçurma sevgisinin göstergesi olarak Yukarıya Yükselme adlı bir festivali vardır . Her yıl dokuzuncu ayın dokuzuncu günü Çinliler uçurtma uçurup bu festivali kutlarlar.

Uçurtmalar sonunda Asya’dan dünyanın geri kalanına doğru yol aldı. Marco Polo’nun, Çin’e yaptığı geziler sonrasında uçurtmayı Avrupa’ya getirdiği söylenmektedir.

Avrupalılar, uçurtmayı Hollandalılar aracılığıyla 17. yüzyılın başında tanıdılar. 18. yüzyılda ise, tüm Avrupa uçurtma hastası oldu. 1800’lerde Bristol’da George Pocock adlı bir öğretmenin yaptığı dev uçurtma, dört-beş yolcuyu saatte 30 kilometrelik bir hızla kaldırabilecek güçteydi.

Yüzlerce yıl sonra bilim adamları uçurtmaları deney yapmak için bir araç olarak kullandılar. Alexander Wilson, atmosferin yüksek kesimlerindeki sıcaklıkları ölçmek için uçurtmalara termometre taktı ve deneyler yaptı.

Zamanla uçurtma, yalnızca eğlence aracı olmaktan çıktı ve bilime de büyük katkılarda bulundu. Havacılığın gelişiminde uçurtmanın yeri yadsınamayacağı gibi, etkisini uzay teknolojisinde bile gösterdi.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın