Blackpool Motor Car Co. tarafından 1897’de, Ağustos ayının ilk haftasında başatıldı. İlk bir ay içinde, şirketin altı arabası, Blackpool yöresinde çalışmaya başladı. Arabalar, günde ortalama 40 sterlin kazanıyorlardı. Şoförlere de, Londra’da atlı-otobüslerde çalışan sürücülerin bir haftalık ücretleri bir günde ödeniyordu.
Şehirlerarası ilk dolmuş seferi, 1898 yılının Ağustos ayında, London Motor Van and Wagon Co. şirketi tarafından Clacton ile Londra arasında başlatıldı. Şirket, her cuma Clacton’- dan Londra’ya dört araç kaldırıyordu. Aynı araçlar, Londra’dan aldıkları yolcuları da Clacton’a getiriyorlardı. 70 millik mesafe, 5.5 saatte katediliyordu. ABD’de ilk dolmuş seferleri ise, 1899 yılında Nassau County Motor Coach Co. tarafından başlatıldı. Seferler, Long Island’ın banliyöleri arasında yapılıyordu. İlk uzun mesafeli seferler ise, yine İngiltere’de 27 Ağustos 1900 günü A.E. Wynn tarafından Londra ve Leeds arasında başlatıldı. 200 millik mesafe, 2 günde katedildiğinden, bir hafta içinde ancak karşılıklı birer sefer yapılabiliyordu.
Dolmuş veya kolektif taksi, kişisel taşımacılık ile geleneksel otobüs taşımacılığı arasında bir noktaya düşen, genellikle otobüslerdeki gibi belli bir güzergahı olan, fakat otobüslere ek olarak yolcu indirip bindirmek için herhangi bir yerde durabilme özelliği olan ve kalkış-varış vakitleri belirli olmayan bir ulaşım aracıdır. Dolmuşlar, standart 4 koltuklu arabalardan minibüslere kadar çeşitli boylarda olabilir. Rusya’daki adı “маршрутка (marşrutka)”dır. “Güzergâhlı taksi” anlamına gelen “маршрутное такси (marşrutnoye taksi)”nin kısaltılmış hâlidir.
Dolmuş taşımacılığı ilk olarak yoğun göç ile hızlı nüfus artışının yaşandığı ve şehrin alan olarak büyüdüğü bir dönemde İstanbul’da başlamıştır[1][2] Devletin ulaşım yatırımlarının yetersiz oluşu ve şehirde otobüs ve tramvay taşımacılığı yapan İETT’nin ihtiyaca cevap verememesi sonucunda halkın kendisinin bulduğu bir ulaşım çözümüdür.
Önceleri otomobillerin, zamanla minibüslerin de kullanıldığı dolmuş taşımacılığında yola çıkmadan önce bütün koltukların dolması beklenir ve araç tamamıyla dolmadan hareket edilmezdi. Bu nedenle kullanılan araçlara dolmuş denilmiştir.