Buharla çalışan ilk kamyonet, 1892 yılında, Paris’in en tutulan mağazalarından La Belle Jardiniere için M. Le Blanc tarafından yapıldı. Üzerinde Serpollet marka motor vardı. Karoseri, mağazanın deposunda Chatelet David tarafından yapıldı ve üzerine “Evlere Servis Yapılır” yazıldı. Bu görevini de üç yıl boyunca aralıksız sürdürdü. Benzinle çalışan ilk kamyonetleri ise, Fransa’da Peugeot Kardeşler üretti. İlk kamyonetin yapımı Aralık 1895’te bitti.
4 beygir gücünde Daimler marka bir motoru olan kamyonet, 500 kilo yükle saatte 9.5 mil yol alabiliyordu. Eğer yükü 30 kiloya inerse, bu hız 12 mile çıkıyordu. “Grands Magasins du Louvre”, 18 Peugeot kamyonetinden, paket servisi için yararlandı. İngiltere’de, ilk olarak hangi firmanın dağıtımında kamyonetten yararlanıldığı hakkında kesin bir bilgi yoktur. Automotor and Horseless Carrage Journal’ın Kasım 1896 sayısında Thornton, Varley and Co. firmasının kamyonet kullandığı yazılıdır. Aynı gazete, bir ay önce Julius Harvey tarafından Paris’ten iki adet Ltuzman marka kamyonet getirtildiğini, bunlardan birini kendilerinin kullanacağını, ötekinin ise sabun yapımcısı Lever Kardeşler’e verildiğini, yazıyordu.
Otomobil üretiminin ilk günlerinde araçlar yalnızca bir şasi olarak satılıyor ve üçüncü taraflar üstünü kapatıyordu. 1913 yılında, Pickup kamyonet ve Damperli Kamyonun ilk geliştiricisi olan Galion Allsteel Body Company, hafif bir modifiye ile Ford Modeli T ve Model TT şasisine nakliye kasaları koydu.
Kamyonetin pazar payından bir parçasına göz diken Dodge, 1924’te kasası ve gövdesi tamamen ahşap olarak yapılmış 3/4 tonluk bir pikap üretti. 1925’de Ford, ayarlanabilen bagaj kapağı ve ağır hizmet tipi arka yaylar ile Model T tabanlı çelik gövdeli, yarım tonluk bir kamyonet üretti.
1928’de kapalı kabinli, devrilme emniyetli ön ve yan camları olan ve üç hızlı şanzımanlı kamyoneti A modelini piyasaya sürdü. 1931’de Chevrolet tamamı fabrikada monte edilen ilk kamyoneti üretti. İkinci Dünya Savaşı sırasında Birleşik Devletler hükümeti özel kamyonet üretimini durdurdu.
Kamyonet, izin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3500 kg’ı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıtlara kamyonet adı verilmiştir.