Napalm Bombasını kim buldu

napalm-bombasi

Napalm. Bir çeşit yangın çıkarıcı bomba. Bombanın yakıcı maddesi benzinle dolgu maddesinden meydana gelmiştir. Dolgu maddesi, napalm bombasına ismini veren naftanik asitle alüminyum sülfatın kimyâsal bileşiminden elde edilir. Naftanik asit yerine palmitik asit de kullanılır. Bu yakıcı madde, şurup kıvamındadır. Bombanın çarpması veya bu sıvının herhangi bir şekilde basınçlı bir şekilde püskürtülmesiyle hedefe yapışarak yanmaya sebep olur. Alevler kolay kolay söndürülemez.

Almanlar, Birinci Dünyâ Savaşında alev püskürten silahlar yaparak, bu silahlarda gazyağı kullandılar. Amerikalılar, İkinci Dünyâ Savaşında bu silahı geliştirerek geç sönen napalm bileşimini buldular. Napalm, İkinci Dünyâ Savaşı ile Vietnam Savaşında hem alev püskürtücü hem de bomba olarak, Kore Savaşında ise, çok etkili bir silah olarak kullanılmıştır.

Napalm Bombasını kim icat etti

İlk Napalm Bombası, II. Dünya Savaşı’nda, Harvard Üniversitesi’nden Louis Fieser‘in başkanlık ettiği bir kimya grubu tarafından geliştirildi. İlk olarak Pasifik’te Tinian Savaşı’nda kullanıldı. Vietnam Savaşı fotoğrafçısı olan Nick Ut, bir sözünde “Napalm hayal edebileceğiniz en korkunç silahtır. Su 100 derecede kaynar, napalm 800-1200 derece sıcaklık üretir.” demiştir. Bazı durumlarda, hızlı öldürdüğünden dolayı kurbanlar fazla acı çekmez. Fakat sağ kurtulanlarda 3. ve 2. dereceden yanık oluşur.

ABD, Vietnam Savaşı’nın sonlarına doğru daha güçlü bir Napalm’e ihtiyacı olduğunu, başlıca Napalm tekeli olan DOW Chemical’a bildirdi. Böylece daha korkunç olan Napalm-B karışımı ortaya çıktı. Bu karışımda ana yanıcı madde olarak, geleneksel Napalm’den daha farklı bir yön çizilerek KEROSEN (Uçak Yakıtı jp-4 jp-8 vb.) kullanıldı. Bu da daha yüksek bir ısı ortaya çıkmasını sağladı. Hiçbir uluslararası kanun askeri amaçlı Napalm kullanımını yasaklamıyor[1] fakat sivil halka karşı kullanım 1980 yılında Birleşmiş Milletler kararıyla yasaklanmıştır.

Alev püskürten silahlarda, napalm karışımından % 5 oranında bulunur. Napalm bombalarında ise % 12 nisbetinde napalm karışımı (naftanik asit+alüminyum sülfat) vardır.

Günümüzde kullanılan Napalm-B (Süper Napalm)’nin bileşenleri şunlardır:

  •  %60 benzin (Araç yakıtı ya da JP-4* Uçak yakıtı)
  •  %40 benzen (Kullanımı zorunlu değildir, bileşende bunun yerine %100 benzin de kullanılabilir.)
  • Jel kıvamına gelinceye kadar Polistiren
  • Polistiren , petroladen elde edilir ve plastik enstütülerinde kullanılır. PS kısaltması ile anılır. Erime noktası 200-300 C’dır. Birçok alanda kullanıldığından kolayca elde edilir.
Paylaşın Bilgi Çoğalsın