Babalar Günü, babaların onuruna kutlanan ve pek çok ülkede her yıl haziran ayının üçüncü pazar günü kutlanan özel bir gündür. Bir Amerikan İç Savaşı gazisinin kızı olan Sonora Smart Dodd 1910 Anneler Günü’nde Washington Spokane’de vaaz dinlerken, İç Savaş gazisi ve kendisiyle beş erkek kardeşini, anneleri doğum sırasında öldüğü için tek başına yetiştirmeye çalışan babasını düşünerek Babalar Günü’nün kutlanmasını önerdi. Öneri şehir meclisi ve yerel Young Men’s Christian Association (YMCA) örgüründen destek gördü fakat Dodd’un babasının doğum günü olan 5 Haziran’a hazırlıklar yetişmeyeceği için kutlama ayın 19’una alındı.
Babalar Günü geniş destek gördüyse de resmi kurumlar Anneler Günü gibi bu güne de resmiyet kazandırmakta hızlı davranmadılar. 1916’da Başkan Wilson Babalar Günü kutlamalarına katıldı, 1924’te Başkan Calvin Coolidge her devletin bu konuda kendi kararını alabileceğini söyledi. Birçok girişime karşın Babalar Günü’nün resmen tanınması 1972’de gerçekleşti. ABD’de 1978’de Büyükanne-babalar Günü ve 1981 de Kaynanalar Günü kabul edilmişse de uluslararası toplum, Anneler Günü ve daha az yaygın olmak üzere Babalar Günü’nü yeterli bulmuş görünüyor.
Katolikler ise Babalar Günü olarak farklı bir tarihi kutlarlar. Onlar bu kutlamayı dini açıdan ele alıp Hıristiyanlık peygamberi İsa’nın babası anısına, Mart ayının 19. gününü St. Joseph Günü adı altında babalarına armağan etmektedirler. Bazı ülkelerde bu kutlamalar dini özelliklerinin dışına çıkmıştır.