Isıya dayanıklı cam Türkiye’de Borcam adı ile tanınmaktadır. Isıya dayanıklı cam Almanya’da 19. yüzyıldan beri sanayide kullanılıyordu, fakat kimse bu malzemeyi yemek pişirmekte kullanmayı düşünmemişti. Borosilikat katılmış camlar, yüksek ve düşük ısılara maruz kalan demiryolu aydınlatması için üretilen ampullerde kullanılıyordu.
New Yorkta Corning Cam İşleri Şirketinin laboratuvarında çalışan Dr. Jesse T. Littleton 1913 yılında bir bataryanın kase biçimindeki cam bölümünü keserek bunda kek pişirmişti. 1916 yılında şirket ilk cam fırın eşyasını piyasaya sürdü.
Bu ürünlerin ağır ve kalın olmasının yanı sıra renkleri de dayanıklı değildi ve içlerinde kılcal damarlar oluşuyordu. Ayrıca ateşe dayanıklılık derecelerinin de artırılması gerekiyordu. Uzun denemelerden sonra 1936 yılında fırın ve ocakta kullanılabilecek ilk cam ürün piyasaya çıkarıldı.
Porselen gibi görünen kırılmaz camın piyasaya çıkışı ise 1970’i buldu. Türkiye’de 1970’lerin sonunda ısıya dayanıklı cam eşya yurtdışından geliyordu. Bugün çamaşır makinesi, fırın, otomobil gibi birçok üründe boylu cam kullanıldığı gibi, mutfak eşyası olarak da oldukça çeşitlenmiştir.
Dünya pazarının en önemli üreticisi bu ürünler için, halen Corning Şirketi’nden devralınan ad olan Pyrex‘i kullanmakta ve bu isim cins isim gibi kullanılmaktadır; Türkiye’de de Paşabahçe‘nin ürettiği Borcam bu alandaki ihtiyacı karşılayarak cins isim niteliğini kazanmıştır.