14 Ağustos 1893 tarihinde Paris Emniyet Müdürlüğü, bir kararname yayınladı: “Hiçbir motorlu araç, sahibinin başvurusu üzerine tarafımızdan verilecek sürücü belgesi olmadan kullanılamaz. Sürücülerin hataları nedeniyle, söz konusu belgeleri iptal etme hakkına her zaman sahibiz.” Bu duyuru üzerine, araba sahipleri, Paris Emniyet Müdürlüğü’ne başvurdular.
İlk ehliyet ne zaman verildi
Kendileri bir direksiyon sınavından geçirildi ve başarılı görülenlere sürücü belgeleri verildi, 10 Mart 1899’da Fransız Hükümeti, bir kararname yayınlayarak sürücü belgelerinin araba kullandıkları zaman sürücülerin yanında olmasını ve her istendiğinde gösterilmesini istedi. Belgelerin üzerinde araba sahibinin bir fotoğrafının bulunması gerekiyordu. 1 Kasım 1899’a kadar Paris bölgesinde 1795 kişiye sürücü belgesi verilmişti.
Ehliyet sınavı zorunluluğu, ilk kez Paris Emniyet Müdürlüğü’nün 14 Ağustos 1893 günü yayınladığı kararnamenin üçüncü maddesinin 18. paragrafıyla getirildi. Sınavda, adayların araba kullanma yeteneklerine, arabaya olan hâkimiyetlerine ve motor bilgilerine bakılıyordu. Ayrıca, adayların 21 yaşını doldurmuş olmaları koşulu da vardı. 10 Mart 1899’dan itibaren ehliyet sınavları, öteki bölgelerde de uygulanmaya başlandı.
Dünyadaki ilk sürücü belgesinin sahiplerinden biri günümüz otomobilin muciti olarak görülen, Karl Benz‘dir. İcat etmiş olduğu Motorwagen’in çıkarttığı gürültü ve rahatsızlık yüzünden Mannheim vatandaşları Benz’den şikayetçi olmuş bunun üzerine Benz, yetkili kurumlardan kamu alanlarında arabasını kullanabilmesine olanak tanıyan bir izin belgesi almıştır. Taşıt kullanılabilmesi için sürücü belgesini zorunlu kılan bir diğer ülke Prusya‘dır – 29 Eylül 1903.
Sürücü belgesi veya ehliyet yetkili kurumlar tarafından verilen; karayolunda seyreden motorlu veya motorsuz araçların bireyler tarafından idare edilebilmesine olanak tanıyan, kimlik işlevi görebilen resmi belgedir.