Grip aşısını kim buldu

Grip Aşısını kim buldu

Grip Dünya çapında oldukça yaygın olarak görülen, bulaşıcı, ateşli bir virüs hastalığıdır. İlk kez milattan önce 412 yılında Hipokrat tarafından tanımlanmıştır. Yaşanan ufak çaplı grip salgınları sonrası 12. yüzyılın sonlarında hastalık ile ilgili gelişmeler hızlanmaya başlamıştır. Kayıtlara geçmiş en eski salgın ise 1510 ylında olmuştur. Malta’da başlayan bu pandemi Sicilya yoluyla neredeyse tüm Avrupa’yı etkisi altına almıştır.. Bundan sonra her asırda birkaç salgın bütün dünyayı sararak milyonlarca insanı öldürmüştür.

Grip virüslerinin influenza Orthomyxoviridae ailesinden olduğunu ve nedenini domuzlar üzerinde yaptığı deneylerde ilk kez 1931’de Richard Shope tarafından keşfedilmiştir.

Patrick Laidlaw

Hastalığın virüsler tarafından meydana getirildiğinin öğrenilmesinden kısa süre sonra, 1933’te Birleşik Krallık Tıbbi Araştırma Konseyinde Patrick Laidlaw tarafından yönetilen bir grup tarafından virüsün insanlardan izole edilmesi izledi.

Dr. Jonas Salk ve Thomas Francis

Dr. Jonas Salk ve Thomas Francis, 1938’de grip virüsüne karşı ilk aşıları hazırladılar. İlk grip aşıları, 2. Dünya Savaşı öncesi Birleşik Devletler askerlerinde hastalığı önlemek için kullanıldı.

1952’de grip aşısı konusundaki deneyimini kullanarak Sial, etkili bir çocuk felci aşısı geliştirdi. 1940-1960 yılları arasında üretilen aşılar  ağrı, yorgunluk ve ateş gibi yan etkiler geliştiriyordu. Bu yan etkiler, vücudun aşılardan gelen grip mikrobuna karşı bir süre savaşması demekti. İlk grip aşıları yan etkileri çok olsa da virüsleri öldürmeyi başarmışlardı.

Dr. Jonas Salk, 1953 yılında The American Medical Association Dergisinde yazdığı bir yazıda çocuk felcine karşı geliştirdiği aşıdan bahsetti. Aşısının ülke çapında test edilmesi 1954’te başladı ve sonraki birkaç yıl içinde, çocuk felci enfeksiyonları hızlı bir şekilde düştü.

Gribe yol açan virüslere influenza virüsleri adı verilir ve A,B, C diye bilinen üç ayrı tipi vardır. Bunlar da kendi aralarında çok sayıda alt tiplere ayrılır. Bu virüsler, dış fizikî etkilere karşı dayanıksızdır. Güneş ışınları ile kısa sürede ölürler. Eter, formaldehit, fenol gibi kimyevî maddelere karşı dirençsizdir.

”Grip” kelimesi Galya yerlilerinin dilinde bulaşmak manasına gelen ”Gripan” kelimesinden köken almaktadır. Hastalığın tıbbi literatürdeki adı olan ”İnfluenza” kelimesi ise İtalyancada ”yıldızlardan gelen gizli kuvvet” manasına gelen bir kelimeden türemiştir. Hastalığa ”Flu”, ”Nezle” ve ”Paçavra Hastalığı” gibi isimlerde halk tarafından verilmiştir.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir