Snapchat kim icat etti?
Snapchat, Stanford Üniversitesi’nden mezun olan Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından hazırlanan ve Snapchat Inc. şirketi tarafından tarafından geliştirilen bir görüntülü mesajlaşma ve multimedya mobil uygulamasıdır.
Picaboo Fikri ve Projesi
“Picaboo” adı verilen bu fikir, kullanıcılara kısa ömürlü ve kendi kendine silinen görüntüleri paylaşmasına izin veren bir selfie uygulaması olarak devam etti. Resimlerin hafızada yer ettiği geçici etkisi, hafifliği ve teşvik eden doğasından ilham alan proje daha doğal bir etkileşim sunmaktadır.
Spiegel, Nisan 2011’de fikrini final projesi olarak sundu. Ürünün kalıcı olmayan yönü ve geçici fotoğraflar düşüncesinden hareket ettiğini anlattı. Murphy, uygulama için kaynak kodunu yazmak için projeye dahil oldu. Temmuz 2011’de iOS uygulaması olarak Picaboo olarak yayınlandı. İki ay sonra Picaboo Apple Store dan kaldırılarak yeni geliştirmelerle birlikte Snapchat adıyla tekrar yayınandı.
Reggie Brown, daha önce buna benzer bir iş tecrübesine sahip olduğu için Evan Spiegel’e kaybolan bir resim fikri ile geldi. Brown ve Spiegel kod yazma deneyimi olan Bobby Murphy’yi projeye dahil ettiler. Üç ortak Snapchat’in ilk sürümüne kadar birbirine yakın bir şekilde çalıştılar.
Snapchat ekibi ürünü markalaştırmak yerine kullanılabilirlik ve teknik yönlere odaklandı. Brown’un tasarladığı maskot, “Ghostface Chillah” adlı klasik hip-hop grubundan esinlendi.
Snapchat Inc
Snapchat Inc’i Eylül 2011’de kuruldu.
8 Mayıs 2012’de Reggie Brown, Stanford’daki son yıllarında Evan Spiegel’e bir e-posta göndererek, şirketin sahipliği ile ilgili adil paylaşımının tekrar tartışılması gerektiğini bildirdi. Bu e-postadan sonra işler karıştı. Brown, Spiegel ve Murphy davalık oldular.
Şirketin CEO’su Evan Spiegel, 9 Mayıs 2012 tarihli ilk blog yazısında şirketin misyonunu şöyle anlattı: “Snapchat, hoş görünenleri, mükemmel olanları yada geleneksel Kodak anını yakalamak değildir. Snapchat insanlık duygusuyla iletişim kurmaktır” “Snapchat’ı sosyal medyada kişisel bilgilerin ömrünün uzatılmasından kaynaklanan streslere çözüm olarak sunuluyor”
Snapchat, marka ağları, spor ve müzik yayınları gibi canlı etkinlikler ve özel mesajlaşmalarda kullanılır oldu. Hem kamusal içeriğin yayılması hemde kişiler arası özel mesajlaşmada kullanılan bir karışımına dönüştü. Mart 2016’da yapılan anket çalışmalarına göre, Snapchat halka açık içerikten daha çok kişisel odaklı mesajlaşmada kullanılıyordu. Ankete katılan kullanıcıların % 71’i sohbet, mesajlaşma ve görüntüleme servisleri için bu uygulamayı tercih ettiklerini belirtirken, % 5’i çeşitli etkinlikleri, yayınlanan özellikleri ve medya içeriği için kullandığını belirtti. Tüm özellikleri kullananların oranı % 24’tü.
Kullanıcılarının %70’ini kadınların oluşturduğu uygulama en çok ABD ve İngiltere’de tercih edilmektedir.
Facebook, Snapchat uygulamasını satın almak için 3.9 milyar Dolar $ teklif etmiştir. Fakat Snapchat yöneticileri bu teklifi reddetmiştir.