Balık Ağını kim buldu

Günümüzden 12 bin yıl önce, Filistinli balıkçılar tarafından uçlarına taş bağlanarak ağırlaştırılan balık ağları kullanıldı. Bu ilk ağlar, asma dallarından yapılan iplerle hazırlanıyordu. 2 bin yıl sonra, Afrika, Amerika ve Güneydoğu Asya’da balkabağı saplarından yapılan ağlar kullanılmaya başlandı.

13. yüzyılda, Portekizli balıkçılar, sığ kıyılarda ağ serperek avlanıyorlardı. 1500’lü yıllarda da Japon balıkçılarının, ağlarla çok büyük balinalar avladıkları biliniyor.

Balık ağı, balık avında kullanılan değişik ağ gözü açıklığına sahip uzatma ve serpme türleri olan ağlardır.

Ağ gözü açıklığı, Ağ ıslakken, ağ ipinin ve düğümünün kalınlığına bakılmaksızın, gergin halde bir ağ gözünün birbirine karşılıklı iki düğümü arasındaki mesafedir. Ağın akış yönü dikkate alınarak, birbirini takip eden yirmi ağ gözünde yapılan ölçümün ortalamasını ifade eder.

Uzatma ağları, balıkların galsamalarından ağa takılması veya ağa vurdukları esnada yaptıkları hareketlerle ağlara sarılması ya da sık gözlü ağa çarparak seyrek gözlü ağda torba yapmak suretiyle yakalanmalarını sağlayan istihsal aracıdır.

Bu ağlar çok çeşitli olup her balığın türüne göre ayrılır. Örneğin barbun ağları, sinarit fangri gibi iri balıklar için genellile derin sulara atılan kalın ağlar, köpek ağları, trança ağları, palamut ağları gibi fakat Ege kıyılarında genellikle kullanılan ve kallananların çoğu küçük balıkçıdır. 3-4 metre yükseklikteki uzatma ağlarıdır.

Bu ağların seçilmesinin en önemli nedeni, her balığı yakalama özelliğine sahip olmasıdır. Fakat balığın büyüklüğü ve ağları kalınlığı çok önemlidir.

Serpme ağ, balığın üstten atılan ağ ile kapatılmasını ve ağ içinde kalmasını sağlayan av aracıdır. İç su balıkçılığında en yaygın olarak kullanılan ve kullanılması çok basit olan bir ağ grubudur. Genellikle Sazan ve Alabalık bu ağlarla avlanmaktadır. Serpme ağlarının çeşitli şekilleri vardır. Genellikle

Akarsularda, sabit cepli serpme ağı kullanılır. Bu ağ akarsu kenarından atılır. Balıklar ağdan kaçmak isterlerken yanlarda bulunan ceplere takılırlar. Ağ çekilmek suretiyle kurşun yaka birleşirken veya ağ açıkken bile balıklar dışarı çıkamaz.

Serpme ağlarda diğer bir kullanma şekli göllerde ve sığ sularda kullanılan şekil alan büzmeli serpme ağı kullanımıdır. Sığ sularda kullanımda ağın dibe teması şarttır. Göllerde ise yoğun av sürüsü aranır. Ağ balığın üzerine bırakılır, bir müddet çökmesi beklenir ve süratle halatlar çekilmek suretiyle ağ büzülür. Ağ büzüldükçe büzülen kısmın üzeri torba halini alır. Serpme ağlarının, Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya, Gediz, Fırat, Dicle, Büyük ve Küçük Menderes, Seyhan ve Ceyhan nehirleri gibi büyük nehirlerimizin dışındaki iç sularımızda sportif amaçlı bile olsa kullanımları Tarım ve Köy işleri Bakanlığınca yasaklanmıştır.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın