1400’lü yıllarda, Avrupa’da madenlerdeki patlayıcıları ve bombalan ateşlemek için yavaş yanımlı fitiller kullanılırdı. Bunların uzunluğu, istenilen zamana göre ayarlanabilirdi. 300 yıl sonra, bu kibrit-fitillerin yerini, içi barut dolu tüpler aldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında fünyeler daha da gelişti.
Özellikle uçaksavarlarda, hedefin yaklaştığını radyo sinyalleriyle algılayarak bombayı ateşleyen fünyeler kullanıldı. Bugün uzaktan kumanda ile harekete geçirilen fünyeler ve hedefin yaklaştığım anlayarak kendiliğinden harekete geçen fünyeler de bulunmaktadır.
Mayinlarda basinc, basinçtan kurtulma, gergi teli, elektriksel, kimyasal veya manyetik etkileşim gibi binbir eylemle harekete gecen mekanizma. elektrikli modeller dişindakilerde sistem fünyenin asil imla hakki na temas eden bolumunde bulunan ve cogunlukla rdx kokenli ateşleyicinin uzerine bir ignenin, funye icindeki yaydan aldigi kuvvetle du$mesi ve onu patlatarak zincirleme reaksiyonu başlatmasi şeklinde calışır.
Bombaların çoğu, patlatıcı düzenek ve patlayıcı maddeden oluşur. fünye ile patlatma işi, patlayıcı maddeyi değil, patlatıcı maddeyi devre dışı bırakır. hatta bazı bomba imha robotları, bombaya yüksek kalibreli mermi sıkar.