Helikopterin, dikey havalanabilmesi ve iniş yapabilmesi yanında havada hareket etmeden kalabilmesi yeteneğiyle, bu modern dönem ve çağda gittikçe önem kazandı. Dikey uçuşla insanı yerden havalandırabilen ilk helikopterin planlarını, 6 Ocak 1905’te E.R. Mumford çizdi. Üretimi de, İskoçyalı gemi yapımcılarından William Deny and Brothers tarafından gerçekleştirildi. 67.5 santimetre çapında 6 pervanesi olan helikopterin üzerinde önce 25 beygir gücünde bir Buchet motoru vardı.
1909 yılında, bu motor çıkarıldı ve yerine yine 25 beygir gücünde N.E.C. marka bir başka motor takıldı. Bu motor da, 1911 yılında 40 beygir gücünde bir N.E.C. ile değiştirildi. İlk yapıldığında, kabin inşaatında bambu ağacı kullanılmıştı. Bu gövdenin fırtınalı havalarda su geçirdiği görülünce metal ile değiştirildi. 1912 yılında yapılan denemelerde, yerden üç metre kadar havalanan bu helikopterin ilk hareketi için birkaç kişilik insan gücüne gereksinim vardı. Kendiliğinden uçabilen ilk helikopter ise Fransız Paul Cornu tarafından yapıldı. İki pervaneli bu araç, 13 Kasım 1907 günü Lisieux’da yapılan ilk deneme uçuşunda, 180 santimlik yükseklikte 20 saniye uçmayı başardı. Üzerinde 24 beygir gücünde Antoninette marka bir motor vardı.
Helikoterin İcadı
İlk olarak helikopterin benzerine çok eskiden Çin’de rastlandığı söylenmektedir. On sekizinci yüzyılın sonlarında küçük bir model yapılmasına rağmen gerçek uçabilen helikopter, ancak yirminci yüzyılın başında yapılmıştır. 1900’lerde Albay Renard ve daha sonra Louis Breguet, helikopterin aerodinamik etüdü ve taşıyıcı pervâne teorisi üzerine çalışmalar yaptı. 1907’de Paul Cornu tarafından yerden yükselebilen helikopter yapıldı. 1909 yılının başında I. Sikorsky bu özellikler ışığında deneyler yaptı Daha sonra yolcularla kalkış denemeleri yapıldı. 1916’da Avustralya ordusunda kullanılan bir gözetleme helikopteri 50 m kadar yükselebilmiştir.
Savaşdan sonra bu konudaki çalışmaların duraklamasına rağmen 1915’ten sonra birçok uçuş denemeleri yapıldı. 1936’da 100 m yükseklikte bir saatlik uçuş yapıldı. Focke- Achgelis helikopteri bir saatten fazla uçuş yapmış ve 3400 metreye çıkmıştır. İlk eklemeli rotor paletlerini bulan La Cierva 1940’larda Otojiri keşfederek başarılı uçuşlar yaptı. İkinci Dünyâ Savaşından sonra ABD’de bu sahada önemli gelişmeler oldu. SIKORSKY R-4 ile ABD hava kuvvetlerine helikopterler servise girdi. PIASECKI-BELL, HILLER gibi imâlatçıların yaptığı helikopterlerle askerî ve sivil havacılıkta helikopter önemli yer tutmaya başladı. Belçika hava yolları Sabena helikopterle yolcu taşımayı başlattı. Bu arada İngiltere’de BRİSTOL, FAİREY, PERCİVAL, SAUNDERS ROE, VESTLAND, Fransa’da SNCASO, NORD, DURAND, SRCA BİREGUET gibi helikopter firmaları faaliyet göstermeye başladı.
Seri Üretim İlk Helikopter
Seri olarak üretimi yapılan ilk helikopterler, Alman yapımı Focke-Achgelis Fa 223’tür. 1000 beygir gücünde Bramo motoruyla uçan bu helikopterler, 6 kişilik yolcu kapasitesine sahipti. İlk serbest uçuşunu 1940 yılı Ağustos ayında yaptı. Üretimine 1942 yılında başlandı ama, Alman Hava Kuvvetleri tarafından sipariş edilen tüm helikopterler, yerlerine ulaşamadan Müttefik bombardımanları ile yok edildiler. Yalnızca 8 helikopter, Alman Hava Kuvvetleri’nin eline geçebildi. Bunlardan biri, 1945 yılında Alman mürettebatı tarafından İngiltere’ye getirildi ve böylece Manş’ı geçen ilk helikopter oldu.