Kalp kapakçığını kim buldu

Taze oksijen yüklü kanın vücudumuza dağılmasında çok büyük işlevler üstlendikleri için arızalanan kalp kapakçıklarının ya onarılması ya da değiştirilmesi gerekir. İlk yapay kalp kapakçığı 1961 yılında Oregon eyaletinin Portland kentinde Albert Starr adlı cerrah ile yardımcısı M. Lowell Edwards tarafından geliştirildi.
Yapımında plastik ve paslanmaz çelik kullanılmıştı.

Zamanla, yapay mekanizmanın al- 132 yuvarlara zarar verdiği görüldü. Buna bir alternatif olarak hastanın kendi tandonlarından yapılan kapakçıklar, başka insanlardan alınan kapakçıklar ve hayvan kapakçıkları denendi. Ama hiçbiri, umulan mükemmellikte sonuç vermedi. Bugün yine de en yaygın biçimde kullanılan Starr-Edwards kapakçığıdır.

Temel görevi kanı vücuda pompalamak olan kalp, metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan artık ürünlerin de vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit-baz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gibi görevleri yapar.

Kalp, bu sistem içerisinde motor görevi yapar. Kalp insanda dakikada 60-80 çarpma arasında değişen bir hızla dakikada 5-35 litre arası, günlük ise 9000 litre kanı vücuda pompalar. Günde yaklaşık 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı boyunca yaklaşık 2,5 milyar kere, hiç durmadan yaklaşık 8 bin ton kanı vücuda pompalar. Yetişkin bir kadında ortalama ağırlığı 200-280 gram, yetişkin bir erkekte ise 250-390 gram ağırlığındadır. Her kişinin kalbi kendi yumruğu büyüklüğündedir.

Kalp, göğüs boşluğunda, 2 akciğer arasında, sternum’un arkasında, diyafram kası üzerinde ve 4. 5. ve 6. Costae’ların arka yüzünde, üçte ikisi orta çizginin solunda, üçte biri ise sağında yer almaktadır.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın