Aşırı hız günümüzde radar ile tespit ediliyor ve verilen cezaya da radar cezası denilmektedir. Hız sınırlaması ilk olarak İngiltere’ de ortaya çıktı. Bu sınırlamaya göre meskün mahal yani şehir içinde hız sınırı 2 mildi. Aşırı hız nedeniye cezalandırılan ilk sürücü İngiltere’nin Kent şehrinden Walter Arnold’ dur.
28 Ocak 1896 günü Tombridge Polis Mahkemesi’nde, C.W. Powell tarafından, sekiz gün önce meskûn bölgede 2 millik hız sınırlamasını ihlal etmek suçundan yargılandı. Arnold’un şanssızlığı, 2 millik hız sınırını, tam yerel polis komiserinin evinin önünde aşmasiydi. O sırada akşam yemeğini yemek için evine gelen komiser, olayı görünce derhal yemek masasından kalkmış, başlığını giyip bisikleti ne binirek “suçlu”nun peşine düşmüştü. 5 saat süren bir kovalamaca sonunda, Arnold’u yakaladı ve aşırı hızdan dolayı tutukladı.
İddia makamının tanıklarına göre, araba yaklaşık saatte 8 millik bir hızla gidiyordu. Suçu sabit görülerek para cezasına çarptırılan Walter Arnold, daha sonra İngiltere’de petrolle çalışan otomobili ilk üretecek kişi olacaktı.
Sürücülerin, kullandıkları araçların hızlarını, trafiğin durumu, trafik işaret levhaları ve kurallarına uydurmakla yükümlü oldukları, bu levhalara ve kurallara uyulmaması durumunda da belirli yaptırımlara bağlanmış olan kurallara hız kuralları denir. Hız kurallarına uyulmaması durumunda maddi yönde zararlar doğabileceği gibi ölüm,yaralanma gibi istenmeyen diğer sonuçlarda ortaya çıkabilir.Trafik kazalarının büyük bir kısmı sürücülerin hız kurallarını ihlal etmesi sebebiyle gerçekleşmektedir.Trafik kazalarının %94 lük oranla en önemli sebebi insandır ve bunun %27 sini sürücüler oluşturmaktadır.Türkiye’de gerçekleşen trafik kazalarının en önemli sebeplerinden biri sürücülerin hız sınırlarına uymaması ve aşırı hız yapmalarıdır. Hız kuralları yolların çeşitlerine göre farklılık gösterir.