Ofsayt kuralını kim icat etti
Ofsayt Dünya Futbol federasyonu tarafından yayınlanan kural kitabının 11 maddesidir. Kural basitçe bir futbolcu takım arkadaşına topu gönderdiğinde topu alan oyuncunun kaleye en yakın oyucu olamayacağını belirtmektedir.
Ofsayt kuralının geçmişi 19. yy başlarında İngiltere’de devlet okullarında oynanan futbol maçlarında dayanıyor. Tabii o zamanki kural şimdikine oranla çok daha katıydı. Rugby oyunundaki kural gibi futbolcunun topun önünde veya yanında bulunması ofsayt olarak değerlendiriliyordu.
Offside 1848’de futbol için belirlenmiş “Cambridge Kuralları”nın bir parçasıydı. Shrewsbury Okulu kütüphanesinde bulunan 1856’dan kalma bir kural kitabında 9 sayılı kural, topu oynayan bir hücum oyuncusunun önünde olmak için üçten fazla savunma oyuncusu istemektedir.
Son Ofsayt Kuralı
Futbolun Orijinal Kuralları ilk kez 1863’de yayınlandı. Futbol 1860’larda ve 1870’lerde geliştikçe, ofsayt kuralı kulüpler arasındaki en büyük tartışmayı yaratan kuraldı. 1866’da belirlenen ofsayt kuralı olarak evrensel olarak benimsenen uzlaşma kuralıydı.
FIFA’nın ülke federasyonlarına gönderdiği 968 nolu sirkülere göre “kafasının, vücudunun veya ayağının herhangi bir bölümünün rakibin kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakipten daha yakın olduğu anlamına gelmektedir. Topun ayaktan çıktığı anda top kaleye sondan ikinci rakipten daha yakınsa “Son adam” tabiri top için geçerli olur. Kollar bu tanıma katılmamıştır. Futbol baş, vücut ve ayaklarla oynanır. Eğer bunlar rakibin kale çizgisine yakınsa orada potansiyel bir avantaj vardır. Yalnızca kollar rakibin ilerisindeyse, kazanılacak bir avantaj yoktur” demektedir.
Sadece ofsayt pozisyonunda bulunmak bir ihlal değildir, ofsayt olması çin topa dokunması gerekmektedir.
Oyuncu şu pozisyondayken ofsayttadır;
- Karşı takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın olduğu durum
Oyuncu şu pozisyonlarda ise ofsayt değildir;
- Kendi yarı sahasındaysa,
- Sondan ikinci rakip oyuncuyla aynı hizadaysa,
- Son iki rakip oyuncuyla aynı hizadaysa,
- Kale ile arasında oyuncu olmamasına rağmen topun arkasındaysa.
Ofsayt pozisyonundaki bir oyuncu, topun takım arkadaşına dokunduğu veya takım arkadaşının topla oynadığı anda hakemin kanaatine göre;
- Oyuna müdahale ederek,
- Rakibe müdahale ederek,
- Bulunduğu pozisyondan avantaj elde ederek aktif oyuna dahil olursa ofsayt olarak cezalandırılır.
Şu durumlarda ofsayt kuralı uygulanmamaktadır;
- Taç atışı
- Köşe vuruşu
- Kale vuruşu
Kural İhlali Nedeniyle Verilen Ceza
- Hücum yapan takımın bir oyuncusu ofsayttaysa karşı takıma endirekt serbest vuruş verilir ve vuruş ofsaytın olduğu noktadan kullanılır.