Neptünü kim buldu

Neptün, güneş sistemimizdeki dokuz gezegenden bir tanesidir. Her ne kadar büyük bir gezegen olsa da Neptün, Dünyamızdan çok uzakta olduğu için çıplak gözle görülemez. Gece bulutsuz, açık gökyüzünde ve tam karanlıkta Mars ve Venüs gibi bazı gezegenler parlak yıldızlar gibi görülebilirler. Ancak Neptün güçlü bir teleskop aracılığıyla bakıldığında soluk mavi renkli bir daire şeklinde görülebilir.

Gezegenlerin yıldızlar gibi kendi ışıkları yoktur. Sadece Güneşten aldıkları ışığı yansıtırlar. Bu nedenle en parlak görünen gezegenler Güneşe en yakın olanlardır. Neptün Güneşten çok uzak olduğu için Güneş ışınlarının oldukça az bir bölümünü yansıtabilir. Uranüs, Neptün ve Plüton gibi Güneşten uzak olan gezegenlerin ışığı çok daha azdır.

Yeryüzüne yakın olan ve parlak görünen gezegenler binlerce yıl önce saptanmıştır. Neptün ancak 1846 yılında bulunmuştur. Neptün’ün bulunuş şekli de ilgi çekicidir. Bilim adamları Neptün’ü hiç görmemiş oldukları halde yaptıkları matematik hesaplarla Neptün’ün bulunduğu yerde bir gezegen olması gerektiğini ileri sürmüşler, astronomi bilginlerinin çok güçlü teleskoplarla yaptıkları araştırmalar sonucunda ise tam hesaplanan yerde büyük bir gezegenin bulunduğu anlaşılmıştır.

Neptün’ün bulunma öyküsü 1781 yılın da Uranüs gezegeninin bulunmasıyla başlamıştır. Gezegenler Güneşin çevresinde belli bir yörünge izlerler. Bu yörüngenin şekli Güneşin çekim gücüne bağlı olduğu gibi diğer gezegenlerin çekim gücünden de etkilenir. Bilim adamları Güneşin ve Güneşe en yakın gezegenler olan Jüpiter ve Satürn’ün çekim güçlerini dikkate alarak Uranüs’ un izlemesi gereken yörüngeyi hesaplamışlardır.

Ancak Uranüs’ün beklenilen yörüngeyi izlemediği görülmüş ve bunun üzerine Uranüs’ün Güneşten daha da uzak olan başka bir gezegenin çekim gücünden etkilendiği düşünülmüştür. Daha sonra birbirlerinden habersiz olarak çalışan iki matematik uzmanı, İngiliz John Adams ve Fransız Urbam Leverrier, yeni gezegenin yerini birbirlerinden çok az farklı olarak saptamışlardır. Adams’ın çalışmaları daha önce sona ermesine rağmen gereken ilgiyi görmemiştir. Leverrier’in hesapları Almanya’daki Berlin Gözlemevine gönderilmiş ve Neptün adı verilen gezegen hemen bulunmuştur.

Neptün’ün Güneş çevresinde bir dönüşü 164,8 yılda tamamlanmaktadır. Buna göre, bulunduğundan bu yana tam bir dönüş tamamlamamıştır. Güneşe olan ortalama uzaklığı 4 494 000 000 kilometredir.
Neptün’ün, çevresindeki yörüngelerde dönen iki uydusu vardır. Daha büyük olan Triton’un çapı 5 000 kilometre kadardır, ikinci uydu Nereid’in çapı ise yaklaşık olarak 300 kilometredir. Astronomi uzmanları Neptün’ün hidrojenden ve hidrojen bileşiklerinden oluştuğunu düşünmektedirler. Neptün’ü saran atmosfer metan gazından oluşmaktadır. Neptün’de hayat olması olasılığı çok azdır. Gezegenin yüzey sıcaklığı -200 derece kadardır.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir