İlk yapay maden suyu, 1741 yılında William Brownrigg adlı bir İngiliz doktor tarafından elde edildi. Dr. Brownrigg, karbondioksit gazını, bildiğimiz çeşme suyuyla karıştırıp şişeleyerek, açılınca kabaran, madenimsi bir tat veren yapay bir su elde etti.
1792 yılında, Jacob Schweppe adlı amatör bir kimyacı, saf suyla karbondioksidi karıştırarak Londra’da sodalı suyu elde etti. Alman asıllı olan Schweppe, ayrıca sağlığa yararlı bir su daha üretti ve buna Alsace’daki sağlık merkezi Seltzer’in adını verdi. Schweppe tarafından kurulan şirket (Schweppes), 1840 yılında sodalı su, şeker ve kinini karıştırarak, tonik elde etmeyi başardı. Bu yöntem, aslında Hindistan’da sıtmanın tedavisi için kullanılıyordu.
Maden suyu, jeolojik ve fiziksel olarak koruma altında tutulan yeraltı sularından kuyu açılarak veya kaynaktan doldurularak elde edilmiş, çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 ppm’den daha az olmayan sulara verilen isimdir.
Çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz içerirler. Mineralli suları diğer sulardan ayıran özellik, kaynağından elde edildiği anda özel miktar ve oranlarda mineraller ve iz elementler içermeleridir. 500 ppm’den daha az mineral içerenlere düşük mineralli su, 1500 ppm’den daha fazla içerenlere yüksek mineralli su denilmektedir.
Maden suyu ise yerin en derin katmanlarından çıkar, çıktığı yerin jeolojik özelliklerini taşır ve magmadan aldığı karbondioksit gazının basıncı vasıtasıyla yer yüzüne çıkar. Yeryüzüne çıkarken geçtiği katmanlardan mineralleri de alarak yol alır. Bu durumda maden suyu mineralce çok zengindir.
Maden suyu ihtiva ettiği alkali oluşturucu minerallerle vücudun çeşitli elektrolitlerinin konsantrasyonunu düzenler ve özellikle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat yoğunluğunu dengeler. Bu mineraller, organizmanın biyokimyasal reaksiyonlarına aktif olarak katılır ve düzenler.