Difteri, Corynebacterium difteri (Corynebacterium diphtheriae) bakteri kaynaklı bir enfeksiyondur. Belirtiler ve semptomlar hafif veya şiddetli olabilir. Genellikle maruz kaldıktan iki ile beş gün sonra başlarlar. Belirtiler genellikle boğaz ağrısı ve ateşten başlayarak oldukça yavaş yavaş ortaya çıkar. Ağır vakalarda gri veya beyaz bir yama boğazda gelişir. Bu hava yolunu tıkayabilir ve öksürük oluşturabilir. Boyun ve boğaz geniş lenf nodlarına bağlı olarak kısmen şişebilir. Cilt, göz ya da cinsel organları içeren bir difteri türü de vardır. Komplikasyonlar arasında miyokardit, sinir iltihabı, böbrek problemleri ve düşük kan trombositlerine bağlı kanama sorunları olabilir. Miyokard anormal kalp atış hızı ile sonuçlanabilir ve sinir iltihabı felce neden olabilir.
Difteri genellikle doğrudan temas yoluyla ya da hava yoluyla insanlar arasında yayılır. Ayrıca kirlenmiş nesneler tarafından da yayılabilir. Bazı insanlar belirtileri olmadan bakteri taşır, ancak hastalığı başkalarına da yayabilir. C. ciphtheriae’nin üç ana türü farklı hastalık ciddiyetlerine neden olur. Belirtiler bakteriler tarafından üretilen bir toksinden kaynaklanır. Teşhis, çoğunlukla boğazın görünümüne göre kültür alınarak yapılabilir.
Emil von Behring
Emil Adolf von Behring, 1901 yılında difteri antitoksinini yani Difteri Aşısını bulduğu için Nöbet Fizyoloji ve Tıp Ödülünü almış Alman fizyologdur. Difteri çocuk ölümlerinin ana nedenlerinden biri olduğu için, yaygın olarak “çocukların kurtarıcısı” olarak bilinmektedir.
Emil von Behring (1854-1917) Hansdorfta (Almanya) doğmuştur. 1874-1878 yılları arasında Berlin Akademie für das militärärztliche Bildungswesen’de tıp okudu. Öğrenimini bitirdikten sonra, 1889’da Berlin Koch Enstitüsü’nde asistan olarak çalışmaya başladı. Behring, 1890 yılında difteri antitoksinini keşfetti. 1890’da Enstitü de Japon araştırmacı Şibasabura Kitasato ile çalışarak, kuşpalazı (difteri) aşısı olmuş hayvanlardan aldığı kan serumunu başka hayvanlara aşıladı; bu hayvanların kuşpalazına tutulmadıklarını, bir başka deyişle aşılanmış hayvanlarda kuşpalazına karşı bir bağışıklık doğduğunu buldu. 1892’de kuşpalazı aşısı piyasaya sunuldu ve yaygın biçimde kullanılmaya başlandı.
Ayrıca Tetanoza karşı serum terapilerinin geliştirilmesi için Fizyoloji veya Tıp alanında ilk Nobel Ödülü’nü kazandı.
1896 profesör olan Behring, Halle’de ve Marburg’da sağlık koruma dersleri verdi. 1895’te Marburg Sağlık Ensti-tüsü yöneticiliğine atandı. 1901 Nobel Tıp ve Fizyoloji ödülünü kazandı. Marburg’da zatürree’den öldü.