Emziği kim buldu

Emzik

Emzik; bebeğe emme içgüdüsünü tatmin etmesi ve sakinleşmesi için verilen bir kauçuk, plastik veya silikondan yapılmış bir memedir. Yalancı meme olarakta adlandırılmaktadır. Standart bir emzik, meme ucu, yutmasını engellemek için ağız kalkanı ve tutmayı sağlamak için sap kısımlarından oluşmaktadır. Ağız kalkanı bebeğin emziği yutmasını ve boğulma tehlikesini önleyecek kadar büyüktür.

Tıp literatüründe ilk emzik 1473 yılında Alman fizikçi Bartholomäus Metlinger tarafından Regiment der Jungen Kinder (“Küçük Çocuklara Yönelik Rehber”) başlıklı kitabında yeraldı.

18. yy da, kauçuk emziklerden önce bebeklerin emme içgüdüsünü tatmin etmek amacıyla bir kemikten yapılma diş kaşıyıcıları kullanıldı. Dünyanın bir çok yerinde emzik yerine beze sarılmış, ekmek, et ve yağ veya meyve bebeklere emmesi için verildi. Türkiyede bunlara sormuk adı verilmektedir.

Ağız kalkanı ve kulbu olan modern tasarımlı ilk emziğe, Amerikada Manhattanlı eczacı Christian W. Meinecke tarafından “baby comforter” adı ile 1900 lerin başında patent alındı.

Kauçuk, 19. yüzyılın ortalarında İngiliz bebekleri için “elastic gum rings” olarak satılan esnek dişliklerde ve aynı zamanda biberon emzikleri için kullanılıyordu. 1902’de Sears, Roebuck & Co., “bir sert ve bir yumuşak emzik ve dişlik üreterek piyasaya sürdü. 1909 yılında “Auntie Pacifier” diye adlandırılan emzikler New York Times gazetesinde “sağlık tehdidi” başlığı ile diş sağlığını tehdit ettiği konusunda haberlere konu oldu. Emziğin özellikle yoksul sınıf tarafından çok kullanılacağını öngörmekteydi. İngiltere’de de, emzik “yoksul sınıflar” ın kullanacağı ve kesinlikle temiz olmayan birşey olarak görülüyordu.

Kauçuktan üretilen ilk emzikler siyah, kahverengi ve beyaz renklerde üretiliyordu. Binky (with a y) ilk olarak 1935’te New York’taki Binky Baby Products Company tarafından üretilen emzikler o zamanların en ünlü markasıydı. Marka şu anda Playtex Products, LLC’ye aittir.

Yapılan araştırmalara göre sağlıklı bebeklerde 4. aya kadar bebeğe emzik verilmesinin herhangi bir sakıncası yoktur. Prematüre bebeklerde ise yeterli çalışma bulunmamaktadır.

Özellikle kulak enfeksiyonu riski taşıyan bebeklerde emzik kullanılmamalıdır.

Emzik kullanmanın özellikle diş problemlerine yol açacağına dair inanışlar bulunmasına rağmen, üç yıldan daha az sürelerde emzik kullanımının diş sağlığını olumsuz etkilemediği kanıtlanmıştır. Bununla birlikte daha uzun süreli kullanımlarda çocuğun dişlerinde çarpıklık görülebilir.

Ayrıca emziğin kullanılması, bebeklerin konuşma becerilerini engelleyerek konuşmanın gelişimini geciktirdiğine dair güçlü bir kanıt bulunmamaktadır.

Araştırmacılar emzik kullanımının, SIDS (ani bebek ölüm sendromu) riskinde önemli bir azalma ile ilişkili olduğunu bulmuşlardır. Ayrıca venepunktür gibi ağrılı işlemler sırasında bebeklerin ağlamalarını azalttığı kanıtlanmıştır.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir