Yaya Geçidi’ni kim buldu

İlk yaya geçidi Parlamento Alanı’nda, Londra Trafik Danışma Komitesi’nin girişimleri sonucu, 1926 yılının Aralık ayında hizmete girdi. Geçidinyeri, üzerinde bir (+) işareti ile “Lütfen buradan geçiniz” yazısı bulunan beyaz bir tabela ile belirlendi.

Ertesi yılın Ağustos ayma kadar, kentteki yaya geçitlerinin sayısı 16’yi buldu. En önemli geçitler, asfalt üzerine, birbirine paralel olarak çizilen iki kalın beyaz çizgi ile işaretlendi. Zebra derisini andıran beyaz çizgilerin yaya geçitlerinde kullanılmasına ise 31 Ekim 1951 gününden itibaren başlandı.

Yaya geçidi, bir cadde üzerinde yayaların yolun karşısına geçmesi için özel olarak işaretlenmiş bölümdür. Yaya geçitleri sinyalizasyonlu yaya geçidi ve sinyalizasyonsuz yaya geçidi olmak üzere ikiye ayrılır. Sinyalizasyonlu yaya geçitlerinde araç sürücüleri ve yayalar ışıklara riayet etmelidir. Eğer yaya geçidinde sinyalizasyon bulunmuyorsa, araç sürücüleri yaya geçidine giren veya girmek üzere olan yayaya, durmak veya yavaşlamak suretiyle ilk geçiş hakkını vermelidir.

Yaya geçitleri çoğunlukla kavşaklarda bulunmakla birlikte, araç trafiğinin yoğun, hız limitinin yüksek ya da yol genişliğinin fazla olduğu, karşıya geçişin tehlikeli olacağı bölgelerde de bulunabilir. Sürücüler bu tür yollarda yaya geçidi uyarı levhasını gördüğünde hızlarını azaltmalı ve dikkatli olmalıdırlar. Bunun dışında okul önlerinde ve alışveriş bölgeleri gibi yaya trafiğinin yoğun olduğu yollarda da kullanılır.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın