Michael Faraday kimdir?

Michael-Faraday

Michael Faraday kimdir, hayatı, buluşları, kimyaya ve fiziğe katkıları

Michael Faraday (22 Eylül 1791 – 25 Ağustos 1867) İngiliz bir kimyager ve fizikçi idi. Royal Society’nin bir üyesiydi ve Royal, Copley ve Rumford madalyalarına layık görüldü.

Faraday az okul eğitimi almasına ve yüksek matematiği bilmemesine rağmen, tarihteki en etkili bilim adamlarından biri oldu. O bir otodidakttı: kendi kendini yetiştirmiş kimse. Faraday, on dokuzuncu yüzyılın en ünlü deneysel fizikçisi oldu.

Yaşadığı günlerde onun gibi insanlara doğal filozoflar deniyordu ve insanlar elektrik hakkında çok az bilgiye sahipti. Michael Faraday, bir tel boyunca  akan elektrikin bir mıknatıs gibi hareket edebileceği (şu an elektromanyetizma) ile ilgili birçok şey keşfetti. Ayrıca, elektriğin, kimyasal maddelerin değiştirilebilmesi için (şimdi elektrokimya olarak da bilinir) kullanılabileceği konusunda çok şey keşfetti.

O manyetizmanın ışığın ışınlarını etkileyebildiğini gösterdi, çünkü iki olay arasında altta yatan bir ilişki vardır. Elektromanyetik döner cihazlarla yaptığı buluşlar, elektrikli motor teknolojisinin temelini oluşturdu. Büyük ölçüde onun çalışmaları ve çabaları; elektriğin, teknolojide kullanım için uygun hale gelmesini sağladı. İlk elektrik motorunu yaptı. Yaptığı çalışmalar sayesinde elektrik bugün kullanışlı bir hale getirildi.

Bir kimyager olarak Michael Faraday benzeni keşfetti, erken bir tür Bunsen beki icat etti. Anot, katot, elektrot ve iyon gibi terimleri yaygınlaştırdı. Faraday, İngiltere Kraliyet Enstitüsü’ndeki ilk Fulleran Kimya Profesörü oldu. Ayrıca Sir Humphrey Davy’den sonraki Kraliyet Enstitüsü Müdürü oldu.

Albert Einstein, Faraday’ın fotoğrafını Isaac Newton ve James Clerk Maxwell’in resimleri yanında çalışma odasındaki duvarda bulunduruyordu.

Michael Faraday Hayatı

Michael Faraday, Surrey, İngiltere’de dünyaya geldi. Ailesi fakirdi. Babası James, bir demirci idi. James Faraday, Kuzey Batı İngiltere’den 1780’lerde Londra’ya gelmişti. Genç Michael Faraday, dört çocuğundan biriydi ve yalnızca en temel eğitimi alabildi. Okuma ve yazmayı kendi kendine öğrendi. 14 yaşında iken George Riebau adındaki bir adam ona kitap ciltlemeyi öğretti.

Riebau ile kitap ciltleme konusundaki yedi yıllık çalışması boyunca pek çok kitap okudu. Isaac Watts’ın Zihnindeki Gelişim adlı kitabı onu çok etkiledi. Faraday, bu kitapta yer alan fikirleri çalışmalarında kullanmayı severdi. Bilimle, özellikle elektrikle ilgilenmeye başladı. O sırada Londra’daki en iyi bilim insanları tarafından yönetilen halk derslerine girmeye başladı. Büyük kimyager Sir Humphrey Davy’ye yaptığı çalışmaları ve notlarını gösterdi. Davy onu sevdi ve Mart 1813’te ona asistan olarak yanına aldı.

Faraday, kendi başına yeni keşifler yapmaya yetecek bilgi seviyesine gelinceye kadar Sir Humphrey Davy’ye asistanlık yapmaya devam etti. Sonunda 1833 yılında profesör oldu. Çalışmalarının önemi yaşamı boyunca takdir edildi, İngiliz hükümeti kendisine yaşlılık döneminde emeklilik ödülü verdi.

Faraday Kafesi

Faraday, elektrik bir metal nesneye çarparsa, yalnızca nesnenin dışından geçeceğini keşfetti. Nesnenin iç kısmı elektrikten etkilenmez. Şimşek çakarken bir araba veya uçakta bulunan insanları güvende tutan şey budur. Buna Faraday Kafesi adı verilmektedir.

Michael Faraday Neyi buldu?

Taşkömürü katranında benzeni keşfetti ve hemen hemen bütün gazların sıvılaştırılmasını gerçekleştirdi. Mıknatısın elektrik akımı üzerindeki etkisini gözlemleyerek elektrik motorunun ilkesini buldu. 1831 ’de elektromagnetik indüksiyonu gerçekleştirdi, 1833’te elektroliz kuramını kurdu. Sonra 1843’te elektrostatikte, elektriğin korunumu ilkesini doğruladı, etkiyle elektriklenme kuramını ortaya koydu ve oyuk bir iletkenin (Faday kafesi) elektrik etkileri için perde olduğunu gösterdi.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir