Telefonu kim buldu

Telefonu kim icat etti

Telefonu kim icat etti. Telefonun icadı tarihi değiştiren icatlar arasındadır ve telefonu kimin icat ettiği sorusuna cevap olarak Antonio Meucci, Alexander Graham Bell ve Thomas Watson isimleri ve onların çalışmaları öne çıkmaktadır. Telefon birbirinden farklı yerlerde bulunan iki veya daha fazla kişinin konuşmasını sağlayan cihazdır. Telefonun çalışma mantığında bir taraftan çıkan ses dalgalarının mikrofon aracılığıyla önce elektrik sinyallerine çevrilmesi, bu sinyallerin kablolar aracılığı veya faklı iletim yöntemleriyle uzağa diğer cihaza iletilmesi, ve sonrasında elektrik sinyallerinin, hoparlör aracılığıyla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir. Önce şehirlere kurulan telefon şebekeleri daha sonra şehirler arası, milletler arası ve uydular aracılığıyla dünyanın her köşesinin birbiriyle iletişimi sağlanmıştır.

Antonio Meucci’nin Telefonu

13 Nisan 1808-18 Ekim 1889 yılları arasında yaşamış olan Amerika’lı İtalyan mucit Antonio Meucci,  1854 yılında icat ettiği sesi önce elektrik dalgalarına, daha sonra telefonun diğer ucunda sese çeviren alete teletrofono adını vermiştir. Teletrofono, telefonun ilk örneği olarak kabul edilmektedir. Meucci, 1856 ve 1870 yılları arasında, 30 dan fazla telefon prototipi üretmiştir. 1871 yılında teletrofono için geçici patent başvurusunda bulunmuş fakat yaşadığı talihsiz bir gemi kazası sonucunda uzunca bir süre hastanede kalmış ve maddi olarak zor duruma düşmüştür. Eşi tedavi masrafları için teletrofono da dahil olmak üzere Meucci’nin bütün icatlarını bir eskiciye satmıştır. Meucci tedavisinden sonra icatlarının peşine düşmüş, eskiciye giderek icatlarını geri almak istediğini söylemiş fakat icatlarının kimliği belirsiz bir kişi tarafından satın alındığını öğrenmiştir. O tarihlerde geçici patentlerin yıllık olarak yenilenmesi gerekmektedir. Maddi sıkıntı içindeki Meucci, 1872 ve 1873’te gerekli olan 10 doları gönderebilmiş, ama 1874’te gönderememiş ve patent başvurusu iptal olmuştur.

Telefonun İcadı ile ilgili Patent

Alexander Graham Bell, Antonio Meucci‘nin Teletrofono’sunun krokilerini bulmuş ve 1876 yılında patentini almıştır. Bunu öğrenen Meucci, Graham Bell’e dava açmıştır. Davada Patent Enstitüsü çalışanları ile Bell şirketi arasındaki yasadışı alışverişi belgelemiştir. 1886’da mahkeme Meucci’nin icadın sahibi olduğuna hükmetmiş olsa da, üç yıl sonra Meucci vefat etmiştir. Fakat 1893’te Bell’in patenti de son bulmuş ve bir daha yenilenmemiştir. Bugün halen, telefon cihazının patenti herhangi birine ait değildir. Yaklaşık 200 yıl sonra, 11 Haziran 2002’de ABD Temsilciler Meclisi, Meucci’nin telefonu icat ettiğini kabul etmiştir.

Alexander Graham Bell’in Telefonu

Meucci’nin telefonuna çok benzeyen bir telefonun patenti, Alexander Graham Bell tarafından 9 Mart 1876 günü alındı. İlk telefon konuşması da 10 Mart 1876 günü, Massachussetts eyaletinin Boston kentinde, Exeter Place semtinde bulunan 5 numaralı binada yapıldı. Bell, yardımcısı Thomas Watson‘u aradı ve ona, “Buraya gel Watson, sana ihtiyacım var” dedi.

Bell’in telefonu, 25 Haziran 1876 günü, Philadelphia’da sergilendi. Ancak, kamuoyundan fazla ilgi görmedi. Sergiyi gezen Brezilya İmparatoru, Bell’in ilk müşterisi oldu ve imparator sarayına bir telefon bağlattı. Deneme için ahizeyi aldığında, “Aman Tanrım… Bundan ses geliyor” dedi ve bu sözcükler, bir imparatorun telefonda söylediği ilk sözler olarak tarihe geçti. İlk özel telefon da 4 Nisan 1877 günü, Boston’da Court Caddesi 109 numarada Charles Williams Jr. adlı elektrik mühendisinin bürosuna kondu. Aynı ay içinde, Williams, Bell’in telefonlarının üretimini üstlendi.

Telefonun icadı ve gelişimi iletişimi farklı bir düzeye taşıdı.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

3 Replies to “Telefonu kim buldu

  1. Konunun özü şu iki cümlede saklı:

    “Alexander Graham Bell, Antonio Meucci‘nin Teletrofono’sunun krokilerini bulmuş ve 1876 yılında patentini almıştır.”

    “Meucci’nin telefonuna çok benzeyen bir telefonun patenti, Alexander Graham Bell tarafından 9 Mart 1876 günü alındı.”

    Yani Alexander Graham Bell, bir fikir hırsızının adıdır. Yaşlı bir adamın belki de uğruna ömrünü tükettiği icada çöküp ekmeğini yemiş bir hırsız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir