Yapbozu (Puzzle) Kim Buldu

puzzle

Yapboz yada Puzzle günümüzde milyonlarca hayranı ve bağımlısı olan bir bulmaca ve oyun çeşididir. 1763 yılında Londra’da, “Liberal ve Kibar Bilimlerle  Sanatların Efendileri ve Profesörlerince  Saygıdeğer Baylar İçin Hazırlanmış  Kılavuz” adlı bir kitap yayınlandı. Bu kitabın  bir bölümünde, coğrafya öğrenimini kolaylaştırmak  için, bir haritayı tahtadan küçük  parçalara bölen John Spilsbury‘den de söz ediliyordu.

Küçük tahta parçalarından oluşan bu  harita, aynı zamanda dünyanın ilk  parçalı bulmacasıydı.  Parçalan doğru olarak bir araya  getirildiğinde İngiltere ve Galler’i gösteren bu  haritayı, John Spilsbury, 1767   yılında, renkli  olarak bastırttı. Orijinali halen Hannas koleksiyonunda  bulunan bu ilk parçalı bulmacada,  her kent, ayrı bir  parçayı oluşturuyordu. Spilsbury,  daha sonra 30 ayrı harita daha çıkardı.  1782 yılında, Harrow School’a resim öğretmeni  olunca  bu işi bıraktı.

Spilsbury’nin tüm bulmacaları haritalardan  oluşuyordu ama, ilk resimli bulmacalar  da aynı yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıktı.  Hannas koleksiyonunda bulunan ve  1790’lardan kalan parçalı bulmacalar içinde  çok çeşitli tablolar vardır.

Yapboz, parçalardan oluşan bir resim veya fotoğrafın birleştirilmeye çalışılmasına çalışılan bir tür oyuncaktır. Zorlukluklarına, parça sayılarına ve büyüklüklerine göre pek çok yapboz türü bulunur. Yapboz parçalarının genel bir şekli yoktur.

Puzzle üreten birçok marka mevcuttur. Farklı markaların ürünleri az da olsa değişiklik gösterebilir. Parça kesim kalitesi, renklerin canlılığı, bir parçanın başka hiçbir yere oturmaması vb. farklılıklar markadan markaya değişebilir. Zorluk derecesi parça sayısına ve renklere bağlıdır. Örneğin farklı birçok renkten oluşan bir yapbozu tamamlamak siyah beyaz bir puzzledan çok daha kolaydır. Zorluk derecesi ve bitirme zamanı parça sayısı arttıkça artmaktadır. 50, 100, 150, 200, 500, 1000, 1500, 2000, 3000 parçalık puzzlelar piyasada rahatlıkla bulunanlardır.

Bunların dışında 5.000, 10.000, 20.000 ve 24.000 parça yapbozlarda mevcuttur. Bir yapbozu yapmanın en kolay yolu öncelikle çerçevesini oluşturmaktır. İlk yapılması gereken parçaların içinden bir kenarı düz olan parçaları ayırıp birleştirerek çerçeveyi ortaya çıkarmaktır. Çerceve tamamlandığında yapboz bittiğinde ne kadar büyük olacağıda ortaya çıkmış olacaktır. Daha sonraki yöntem birbiriyle yaklaşık aynı olan renkleri bir araya toplamaktır. Bunun için farklı çanaklar kullanılabilir. Tüm parçaların ön yüzleri çevrilerek masaya yatırıldıktan sonra renkleri ayırmak daha kolaydır. En zor kısım ise (varsa) tek renk olan kısımları birleştirmektir. Renkler aynı olduğundan ayırmak mümkün olmayacağından tek tek parçaların denenmesi gerekir. Bunun içinse yöntem parçaları 10×10 (10×8, 10×11 vs. de olabilir) kare oluşturacak şekilde dizip parçaları tek tek sıra ile denemektir. 10’lu sıralar halinde dizili olduklarından kaç parça kaldığını kolayca saymak mümkündür.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın