Epilasyonu kim buldu

epilasyon

Epilasyon, vücut tüylerinin bilinçli olarak çeşitli yöntemlerle yerinden çıkarılarak temizlenmesidir. Kıllar genellikle insan vücudunun her yerinde büyür. Özellikle ergenlik döneminde ve sonrasında daha belirgin hale gelmektedir. Erkeklerde kadınlardan daha kalın, daha görünür vücut tüyleri bulunmaktadır. Hem erkekler hem de kadınlar baş, kaş, kirpik, koltuk altı, kasık bölgesi, kol ve bacaklarda görünen kıllara sahiptir. Erkeklerin ve bazı kadınların ayrıca yüzlerinde, karnında, sırtında ve göğsünde daha kalın tüyleri bulunmaktadır.

Epilasyonun Tarihi

Antik Mısır

Mısırlılar birçok güzellik ritüelinin öncüsü olmuşlardır, ancak en çok epilasyona yatırım yapmışlardır. Eski Mısırlı kadınlar, epilasyon için deniz kabuklarından yapılmış cımbızları, düz tıraş bıçağının erken bir şeklini, ponza taşını, balmumu ve karamelize şeker bazlı ağdaları kullandılar.

Eski zamanlardan beri saçlar temizlik ve moda nedenleriyle kesilirdi. Eski Mısır’da epilasyon sadece bir moda ifadesi değildi; Aynı zamanda bölgede yaygın bir sorun olan bit salgını için bir tedavi olarak kullanılıyordu. Genellikle, saçların yerine, bakımı daha kolay ve moda olan peruklar takılıyordu.

Antik Roma

Roma İmparatorluğu sırasında, vücut kıllarının olmaması, üst sınıfın bir işareti olarak kabul ediliyordu. Eğer bir kişinin kılları temizlenmiş ise ise o kişinin yüksek sosyal sınıftan olduğu anlaşılmaktaydı. Zengin kadınlar ve erkekler, vücut tüylerinden kurtulmak için çakmaktaşı, cımbız, krem ve taştan yapılmış traş makineleri kullandılar. O zamanlarda bile pubik kıllar medeni olarak kabul edilmemişti, bu yüzden Grecian kadınların birçok ünlü heykel ve tabloları tüysüz olarak tasvir edilmiştir.

İnsanlığın her bir kültürel topluluğu, vücut kıllarının varlığı veya yokluğu ile ilgili  zaman içerisinde değişen sosyal normlar geliştirdi. Kadınlara ve erkeklere farklı standartlar uygulandı. Örneğin, birçok toplumda kadınlar için, saçları, kirpikler ve kaşlar dışındaki vücut kıllarının bulunması ve açık olarak görünmesiı, genellikle estetik olmayan, çirkin ve utanç verici olarak kabul edilir. Ortadoğu toplumlarında, kadın bedeni üzerindeki kılların yok edilmesi, yüzyıllardır, yerel geleneklerin gerektirdiği, uygun bir hijyen standartı olarak kabul edilmiştir.

Orta Çağda Epilasyon

Kleopatra’nın zamanında bir trend belirleyicisi olduğu gibi, Orta Çağ döneminde de Kraliçe 1. Elizabeth trendi belirlemiştir. Kraliçe 1. Elizabeth epilasyon için önceliği vücut kullarına değil yüzündeki kıllara vermişti. Bu çağın modası, kaşları ve saçları yerinden çıkarmak ve böylece alnın daha büyük görünmesini sağlamak oldu. Kadınlar ceviz yağı ve sirke ile yaptıkları karışımı amonyağa batırılmış bandajlar ile yüzlerine uyguladılar.

1700’lü Yıllar

18. yüzyılın sonlarına doğru epilasyona daha uygar bir yaklaşım başladı. Avrupalı ve Amerikalı kadınlar epilasyona çok fazla önem vermezken, 1760 yılında Fransız bir berber olan Jean Jacques Perret, bazı kadınlar tarafından da kullanılan ama özellikle erkekler için ilk usturayı icat etti.

1800’lü yıllar

Gouraud, 1844 yılında Poudre Subtile adlı ilk tüy dökücü kremlerden birini icat etti. Kısa süre sonra, 1880’de, King Camp Gillette erkekler için ilk modern günlük Jileti icat etti. Bununla birlikte, özellikle kadınlar için özel olarak pazarlanan bir tıraş bıçağının ortaya çıkmasına daha otuz yıl vardı.

1900’lerin başı

1915’te Gillette, özellikle kadınlar için ilk tıraş makinesi olan Milady Decolletée’yi icat etti. 1900’lü yılların başında, tüy dökücü krem reklamları kitlelerin ilgisini çekmeyi başardı. 1907’de X-Bazin Tüy Dökücü Pudra yüz, boyun ve kollardaki tüylerin ‘küçük düşürücü büyümesini ortadan kaldırma iddiası ile piyasaya çıktı. On yıl sonra, önde gelen bir kadın moda dergisi, kollarını kaldırmış ve koltuk altları tüysüz çıplak bir kadının yer aldığı bir  epilasyon ürünü reklamı yayınladı.

1940’lı yıllar

Remington, bir erkek versiyonunun başarısından sonra ilk elektrikli kadın tıraş makinasını 1940’ta piyasaya sürdü. İkinci dünya savaşı zamanı naylon çorap kıtlığı nedeniyle ve kadınların daha çok çıplak bacaklarla dışarıda dolaşmak zorunda olmasından dolayı daha fazla ürün ve epilasyon tekniği ortaya çıktı.

1950’ler

1950’lerde, toplum tarafından epilasyon bir ihtiyaç olarak daha çok kabul edildi. Birçok tüy dökücü krem cildi tahriş ettiğinden, kadınlar bacaklarını ve koltuk altlarını traş etmek için  için tıraş makinelerine, kaşlarını şekillendirmek için cımbızlara sarıldılar.

1960’lar

Ağda bantları, 1960’larda ortaya çıktı ve hızlı bir şekilde kolların altında ve bacaklarda yer alan istenmeyen tüyler için tercih edilen yöntem haline geldi. İlk lazer epilasyon yöntemi altmışlı yılların ortalarında pazara çıktı, ancak cilde zarar veren eğilimleri nedeniyle hızla terk edildi.

1970’ler

Epilasyon aletleri yaklaşık bir yüzyıla yakın piyasada olmasına rağmen, transistör kullanılan cihazların geliştirilmesi ile 1970’lerde daha hale geldi. Cihazlar, on yıl boyunca, 1960’ların bikini ve mayo modası nedeniyle, bikini bölgesi kıllarının ortadan kaldırılmasında etkili oldu.

1980’lerden Günümüze

İlk epilatör türü, İsrail’de yayımlanan orijinal Epilady idi ve 1986 yılında Kibbutz Hagoshrim’de Mepro tarafından üretildi.

Günümüzde kadınların çoğu, günlük güzellik rutinlerinde, cımbız, traş, ağda veya tüy dökücü gibi, bazı epilasyon yöntemlerine bel bağladılar. Ağda bantları, ağda ve kaş alma salonları ve epilasyon merkezleri tercih edilen yöntemler oldular. Epilasyondaki yeni teknolojiler, onu en popüler güzellik hizmetlerinden biri haline getirdi.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir