Ataşı Kim Buldu

atas

Günümüzde kullanılan ataşı icat eden kişi William D. Middlebrook‘dur. Patentini 9 Kasım 1899 tarihinde almıştır. Bir diğer mucit ise Norveçli Johann Vaaler‘dir. Hangisinin daha önce icat ettiği konusu tartışmalıdır. İlginç olan şey ise yüz yılı aşkın bir süredir, bu mütevazi icat dışında, hiç kimse kağıt tutturmak için daha verimli bir şey icat edememiştir.

Ataşın icadı

Ataşın icat edilmesine kadar olan süreçte bazı öncü icatlar bulunmaktadır. Ataşın işini görebilecek 50 ye yakın patent alınmıştır. Fakat patent başvurularında, hiç birisinin asıl kullanım amacı olarak kağıtları tutturmak olarak belirtilmemiştir. Bu öncü icatlardan en bilineni, Samuel Fay’in giyisi etiketlerini tutturmak amacıyla icat ettiği Ticket Fastener olarak adlandırılan 23 Nisan 1867 tarihli icadıdır. İcadı ile ilgili patent başvurusunda ek bir kullanımı olarak, kağıt parçaları bir araya tutturmaya yarayabilir, diye belirtmiştir. Günümüzde erkek gömleklerinin paketlenmesinde kullanılmaktadır.

Ataşı kim icat etti

William Middlebrook aynı zamanda ataç yapacak makineyi de icat etmiş ve ataş üretim makinesi için de patent almıştır.

1899 yılında Cushman and Denison şirketi ataş üretimi için William Middlebrook’un patentini satın almıştır. Aynı yıl ‘GEM’ markalı ataşları üreterk piyasaya sürerler. Üretilen ataşlar ile tutturulan kağıtların üzerinde çizikler ve delikler oluşabiliyordu. Bu nedenle daha pürüzsüz ve yuvarlak ataşlar geliştirdiler.

1907 yılı itibari ile dünyada GEm marka ataşlar ön plana çıktı ve milyonlarca ataş satıldı. 1934 yılında piyasaya Gotik adlı yeni bir marka girdi. Renkli, plastik ve değişik şekillerde ataşları piyasaya sürdüler ve oldukça başarılı oldular.

Ataş ya da tutturgaç, 1900 yılında Norveçli Johann Vaaler tarafından icat edilmiştir. Kağıtları sıkıca tutabilmek için, iç içe geçmiş iki halka oluşturan metal bir telden ibaret olan tasarım bugüne kadar hemen hemen hiç değişmemiştir. Ataş bulunmadan önce kâğıtlar iğnelenerek bir arada tutuluyordu. Ancak bu icat gerçekleştikten sonra iğne yerine ataş kullanılmaya başlandı.Bu da hayatımıza büyük kolaylık sağlamıştır.

1989 yılında, Oslo’da Johan Vaaler anısına 7 metre uzunluğunda Dünya’nın en büyük demirden ataşı yapıldı.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın