İnsanın vücudunu süslemesi geleneği en eski haliyle ilkel kabilelere dayanmaktadır. Kimi zaman bir statü göstergesi kimi zamansa dini bir inanıştan dolayı yapılan bu süslemelerden bazıları kalıcı bazıları ise geçici idi. İşte bu süslemelerin günümüz modern hayata geçmiş olanı dövme’nin tarihi çok eski zamanlara kadar uzanır. On ikinci yüzyılda, bazı Ortadoğu kavimleri, timsah ve yılandan korunmak için bedenlerine canavar dövmesi yaptırıyorlardı.
19. yüzyılda Avrupa’da aynı meslek grupları birbirlerini tanımak maksadıyla dövme yaptırmıştır. Trakyalılar, Eski Yunanlılar, Galyalılar ve Germenler arasında da dövme yaygındı. Eski Roma’da suçlulara ve kölelere sosyal sınıfı belli etmek için dövme yaptırılırdı.
Dövmecilik, Japonya’da oldukça rağbet görür ve güzel sanatların bir dalı olarak kabul edilirdi. Eskiden bu işi, tahta bir sapın ucundaki iğnelerle yaparlardı. Araplar arasında da bir süs olarak yapılırdı ve vücutlarının bir çok yerlerini nakışlarla doldururlardı.
İlk elektrikli dövme işine 1891’de ABD’de başlandı. On dokuzuncu asrın sonunda İngiltere’de dövme yapmak, kadın ve erkekler arasında moda oldu.
Eskiden dövme; balık ödü, is karası ve susam yağı gibi maddelerle yapılırdı. Dövme yaptıran kimse büyük bir acı duyardı. Dikiş iğneleri yanyana dizilerek sıkıca bağlanır, istenilen şekil çizilir, sonra bu iğneler bastırılarak zımbalanırdı. Daha sonra renk verici madde sürülüp bezle bağlanırdı. Boya olarak barut ve çini mürekkep kullanılırdı.
Yine yakın geçmişe kadar dövmelerin silinmesi çok zordu. Günümüzde dövme silme işlemi, laser yöntemi ile artık mümkün olmaktadır. New York şehri yönetimi, mikroplu dövme âletlerinin hepatit bulaştırması sebebiyle 1961’de dövme işi yapanlara ağır sınırlandırmalar ve denetlemelr getirmiştir.
Dövme Yaptırırken dikkat edilecekler
Doğru yere, güzel bir biçimde yapılmış anlamlı bir dövme, karizmayı ve seksapeli artırır. Ama doğru yer, güzel bir biçim, anlamlı bir dövme kavramlarını nasıl tanımlayabiliriz? Bunlar belki de herkese göre değişen şeyler. Hatta bazen zaman içinde de değişebilirler. Bir ara çok beğendiğiniz dövmeniz, yıllar geçince size çok gereksiz görünebilir. Bu nedenle dövme yaptırmadan önce en iyisi iyice düşünmek.
İyi Bir Seçim Yapın
Dövme yaptırmaya kesin kararlıysanız, önerimiz yalın, sade ve dönemler ötesi figürleri tercih etmeniz. Yüzüklerin Efendisi filmini çok beğenip omzunuza Elfçe bir dövme, ya da Star Wars Episode III’ün heyecanına kapılıp bir Yoda dövmesi yaptırırsanız, ileriki yıllarda bu filmlerin heyecanından uzaklaştığınızda kendinizi iyi hissetmeyebilirsiniz. Hatta mümkünse, seçtiğiniz figürü, belirlediğiniz yere geçici dövme ile çizdirin. Bir süre böyle deneyin bakalım, hoşunuza gidiyor mu.
Yerini İyi Belirleyin
Dövme yaptıracağınız yeri iyi belirleyin. Rastgele, ilk aklınıza gelen yere dövme yaptırmayın. Eğer dövmenizin kolayca görünmesini istiyorsanız, kollar iyi bir seçim olabilir. Özellikle kaslı kolların üst kısımlarında dövme çok iyi görünür. Sırtın üst bölümleri de dövmelerin iyi göründüğü yerlerdendir.
Koyu Renkleri Tercih Edin
Çok renkli ya da parlak renkli dövmeler zamanla yıpranabilir ve ilk yapıldıkları zamanki cazibelerini kaybedebilir. Bu açıdan siyah, lacivert gibi renklere sahip, güneşte solmayacak dövmeleri tercih edin. Dövmenin hatlarının keskin ve belirgin olmasına özellikle dikkat edin.
Hijyene Önem Verin
Dövme yaptıracağınız dükkanı iyi seçin. Temiz bir yer olmasına özen gösterin. Dövme steril bir ortamda, steril gereçlerle yapılmalı, iğne daha önce hiç kullanılmamış olmalıdır. Dövme yapıldıktan sonra iyileşene kadar geçen sürede de size önerilen bakımı yapmayı ihmal etmeyin. Böylece karizmatik bir dövme sahibi olup, hatunların ilgisini çekebilirsiniz.