Savaş Topunu kim buldu

savas-topu

Yüzyıllar boyunca en önemli savaş araçlarından biri olan topların ilk örneklerine, 13. yüzyıl Çin’inde rastlanır. Bu güçlü silahın Avrupa’ya ne zaman geldiği kesin bilinmemekle birlikte, eldeki kayıtlar, 1320 yılına kadar dayanıyor. Önceleri demir oklar fırlatan toplar vardı. Sonraları, demir okların yerini taş ve demir gülleler aldı.

15. yüzyıldan itibaren toplar büyük bir gelişim gösterdi. Bu gelişmede, Türklerin de büyük payı vardır. 1453 yılında, İstanbul’u Fatih Sultan Mehmet komutasında kuşatan Türk Ordusu’nun en büyük gücü, o döneme göre en korkunç kuşatma silahlan olarak kabul edilen, son derece etkili toplardı. Bu dev topların yardımıyla Türkler, İstanbul’u çevreleyen kalın surlarda gedik açarak, 1000 yıllık Bizans İmparatorluğu’na son verdiler ve yeni bir çağ açtılar.

Savaş topu, geniş boru şeklinde olup ağır gülleleri uzak mesafeye ateşlemek için dizayn edilmiştir. İlk defa Çin’de ve sonra Avrupa’da kullanıldı.

Onlar ağır silahların ilk örneklerindendi. Avrupa’da ilk top muhtemelen Fas ve Hristiyan İspanya’sında görüldü. İngiliz topu, ilk defa Yüz Yıl Savaşlarında 1346 yılında Crécy Savaşı (26 Ağustos 1346’da Kuzey Fransa’daki Crécy (Kresi) yakınındaki muharebe: (Yüz Yıl Savaşları’nın en önemlilerinden birisidir) kullanılan ilkel bir toptu.

Ortaçağın sonu daha güçlü ve daha geniş topların imalini ve onların dünyada yayılma mücadelesini gördü. Doğu Asya dünyanın en geniş toplarından bazılarının imalini (Hindistan Jaivana topu gibi) gördü. Günümüzde hâlâ farklı türlerde toplar kullanılmaktadır.

Ctesibius Alexander Yunan mucit ve matematikci (MÖ 285-MÖ 222) sıkıştırılmış havayı kullanarak topun ilkel şeklini icat etti (MÖ 200).

Ateş mızrakları, barut itmeli oklar en az 1132’de Çin de kullanılıyordu. Ateşli silahlar ile ilgili belgelenmiş ilk kayıt 1132’de Çin’deki Fujian bölgesindeki bir şehrin ele geçirilmesinde bambudan yapılmış ateşli silahların kullanıldığıdır. Ateşleme için barut kullanılıyordu. Song Hanedanı (960-1279) döneminde kullanılan bu ateşli silahda sonradan bambunun yerini bronz tübler aldı ve bunlarla demir toplar atılıyordu. Bu yeni silahlar terminoloji değişikliğine neden oldu. Ateş mızraktan “hou gaing” ateş tübe “huo tang”.

Tüb bronz havan topu veya bronz ilk defa Song Hanedanı’nın Moğollar ile savaşında görüldü. Çinliler 3000 den fazla bronz veya demir dökme topu Çin Seddi üzerine Moğollara karşı savunma için kurdular. Silahlar Moğol fatihleri tarafından alındı ve aynı zamanda Kore’de kullanıldı.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın