Kağıt Mendili kim buldu

kagit-mendil

Kağıt Mendili kim icat etti.

Ülkemizde Selpak olarak adlandırılan, özellikle kış aylarında tüketimi artan kağıt mendil, kişisel hijyenin ayrılmaz bir parçasıdır. Kağıt mendilin icadı aslında farklı bir amaç güdülerek yapılmıştı. Yaralanan askerlerin tedavilerinde önceleri pamuk kullanılıyordu. Birinci Dünya Savaşı sırasında pamuk kıtlığı nedeniyle yeni, emici bir bandaj üretilmişti. Üretici Kimberly Clark firması bu ürününe selülozlu pamuk anlamında “cellucotton’s” adını vermişti. Savaştan sonra geliştirilen ürün kadınlar için havlu olarak düşünülerek piyasaya sürüldü ve daha çok gösteri dünyasında makyaj silmek için kullanılır oldu.

Kleenex adıyla geliştirilen model, sinema artistleriyle yürütülen reklam kampanyasıyla kısa sürede başarıya ulaşarak kadınların çantalarına girdi. Firmaya gelen mektuplarda ise kadınlar kocalarının “krem mendilleri”ne burunlarını sildiğinden şikayet ediyor, erkeklerse erkekler için modellerinin üretilmesini istiyordu. 1921 yılında üretilen, tek tek kağıt mendil almaya yarayan özel kutuyla “kleenex” tüketimi daha da arttı.

Firma 1930 yılında ürünün krem havlusu mu mendil mi olmasına karar verebilmek için bir anket kampanya başlattı ve dağıtılan kuponların yüzde 61’inden mendil talebi çıktı. Peçete, havlu, mendil olarak ürünlerini çeşitlendiren firma 1936’da kırk sekiz çeşit ürün satıyordu. Amerika’da “kleenex” sözcüğü cins isim olarak dile yerleşti. Türkiye’de de son on yıla kadar Selpak aynı anlamda kullanılıyordu.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın