Öksürük Şurubu’nu kim buldu

Öksürük Şurubunu kim icat etti. Öksürükle mücadelenin iki yöntemi vardır; beyne etki eden narkotik kodeinler ve gırtlağa etki eden şekerlemeler. Şekerlemeler M.Ö. 1000 yılından beri Eski Mısırdan başlayarak öksürüğe karşı kullanılmıştır. Mısır’da o zaman şeker olmadığı için bal ve çeşitli otlar şekerin yerini tutmuştur.

Tarih boyunca iklime ve bitki örtüsüne göre nane, okaliptüs yağı, kavkas gibi birçok bitkiden yararlanılmıştır.

Öksürüğe karşı kullanılan morfin Almanya’da 1805’te olgunlaşmamış haşhaş tomurcuklarından elde edilmiştir. 1898’de kimyagerler morfinin türevi olan eroini bulmuşlardır. İkisi de öksürüğe karşı yaygın biçimde kullanılmış ve rahatça satılmıştır.

1903’te tıbbın nefes açıcı son buluşu olarak gliko-eroinin reklamı yapılmaktadır. Morfin ve eroinin bağımlılık yarattığı ve nefes almayı engellediği görülünce, kullanımlarına sınırlamalar getirildi ve ciddi sorunlarda daha zayıf bir morfin türevi olan kodein kullanılmaya başlandı.

1919 yılında William Knapp Buckley tarafından kurulan W.K. Buckley şirketi, Buckley’s Mixture, adında ilk öksürük şurubunu icat etmiştir. Kanada’da 1919’da icat edilen bir öksürük şurubu bugün hala üretilmektedir. İçeriğindeki maddeler arasında, amonyum karbonat, potasyum bikarbonat, kafur, mentol, Kanada balsamı (Abies balsamea), çam iğne yağı ve bir biber tuzu tentesi yer alır. Öksürük ve boğaz ağrısını altı saate kadar kntrol altına almaktadır.

Novartis, 2005 yılında 32 milyar dolar fiyatla İsviçre merkezli bir holding olan Buckley markasının ve formüllerini 2002’de satın aldı.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir