Abaküslerin M.Ö. 2000’den önce matematiksel hesap yapmakta Sümerler ve Mısırlılar tarafından kullanılan ilk aletler oldukları biliniyor. Hesap yapmak için bir çok icat yapılmıştır. 17. yüzyılın başlangıcında, Antikythera mekanizması (“zamanın dışında” astronomik bir cihaz), geometrik-askeri pusula (Galileo tarafından), logaritma ve Napier kemikleri (John Napier tarafından) ve Kayma kuralı (Edmund Gunter) gibi isimler hesaplamada cihaz kullanımından yardım alan mucitlerdir.
Hesap makinesini kim icat etti
Hesap makinesini kimin icat ettiği konusu ile ilgili birkaç isimden bahsedilmektedir.
1623 yılında Alman astronom Wilhelm Schickard ilk kez dört işlemi bir arada yapabilen hesap makinesini Almanya’daki Heidelberg Üniversitesinde geliştirdi. Arkadaşı astronom Kepler’e bir mektup yazmış ve bu mektupta toplama, çıkarma, bölme ve çarpma işlemlerini gerçekleştirebilecek bir hesap cihazından söz etmişti.
Schickard geliştirmiş olduğu araç ile astronomi, matematik, alan ölçümleri, yüz ölçümü hesaplama ve haritacılık işlemlerinde kullanmıştır. Geliştirmiş olduğu cihaz oldukça karmaşık ve herkesin kolaylıkla kullanamayacağı bir çalışma sistemine sahipti. 1680 yılında, mektuptaki bilgiler ışığında benzer bir alet geliştirildi ve çalıştığı görüldü.
Tek bir işlem yapabilen ilk hesap makinesi, 1642’de Fransız matematikçi ve filozofu Blaise Pascal tarafından yapıldı. O yıl henüz 19 yaşında olan Pascal, zamanla aynı makineyi çıkartma da yapabilecek şekilde geliştirdi.
Hesap Makinesini kim icat etti
Aynı şekilde Leonardo da Vinci de bir mekanik hesap makinesi prototipi çizmişti ve uzmanlar onun da rahatlıkla çalışabileceğini söylüyorlar. Ancak birçok araştırmacıya göre hesap makinelerinin babası Fransız matematikçi Blaise Pascal. Vergi memuru olan babasına yardımcı olması için 1642 yılında, ilk mekanik hesap makinesini geliştirdi. Çeşitli tekerlek bilyelerden oluşan bu makine sadece toplama ve çıkarma işlemlerini yapabiliyordu.
Gottfried Wilhelm Leibniz 1671 yılında dört işlemi yapabilen mekanik bir aygıt geliştirdi. Charles Xavier Thomas’ın icat ettiği Aritmometre adlı hesap makinesi matematikte dört işlemi ve karekök alma işlemlerini yapabiliyordu.
1820’de Thomas de Colmar tarafından Fransa’da ticari olarak satılabilecek ilk hesap makinesinin patenti alındı. Tasarımı, Avrupa çapında yaklaşık 20 şirket tarafından kullanıldı. 1877’de Grant Mechanical Calculating Machine doğdu ve 1886’da P100 Burroughs adlı hesap makinesi geldi. 1948 yılına cep boyutunda bir hesap makinesi olan Curta hesap makinesi piyasaya çıktı.
Hesap Makinesi türleri
- Şeritli hesap makinesi : Genelde muhasebe alanında kullanılan, denetimi sağlamak için kağıda baskı yapabilen hesap makinesi
- Cep hesap makinesi : Dört ana işlemle beraber en az aritmetik işlevleri gerçekleştirebilen en basit ve küçük boyutlu hesap makinesi
- Yazılımlanabilir hesap makinesi: Karışık hesapların tek tuşa yazılımlanarak işlemlerin hızla yapılabildiği hesap makinesi