Üç boyutlu kemer de diyebileceğimiz kubbe, Romalılar tarafından bulunmadan önce, binaların çatıları düz, odalar da dörtgen şeklindeydi. Bu nedenle kubbeler, binaların değişik görünümler almasını sağlamakla kalmadı, aynı zamanda geniş kullanımlı mekânlar yaratılmasına da olanak verdi.
M.S. 124 ve 128 yılları arasında İmparator Hadrianus tarafından yaptırılan Pantheon Tapınağı’nın kubbesi, Romalılar zamanında yapılan kubbelerin en büyüğü ve en görkemlisidir. Yaklaşık 47 metre çapında olan kubbe, 25 metre yüksekliğinde ve 7 metre kalınlığında bir duvarın üzerinde durur. Kemerler gibi, kubbeler de ahşap bir kalıpiskele üzerine inşa edilir. Yapım tamamlandıktan sonra bu ahşap kalıp sökülür.
Bizanslılar, kubbe yapımcılığında ileri bir adım daha attılar ve kare şeklinde bir mekânın üzerini kubbeyle kapatmayı başardılar. M.S. 537’de yapılan Ayasofya, bunun en görkemli örneğidir. 1300’lü yılların sonlarında, Orta Asya’da, Semerkand yöresinde, İslam şaheseri olan kubbeler yükselmeye başladı. Rönesans’la birlikte, kubbe yapımcılığı bir kez daha Avrupa’ nın tekeline geçti ve yeni başyapıtlar, Avrupa’nın çeşitli yerlerim süsledi.
Osmanlıların da kubbe mimarisine büyük katkıları oldu. Modern geometrik kubbelerin yapımı ise 1948 yılından itibaren Amerikalı mimar Buckminster Fuller’ın öncülüğünde gerçekleşti.
Kubbe,binaların üstünü örtmek için kullanılan yarım küre şeklindeki mimarî unsurdur. Kubbe kelimesi batı dillerine Müslümanların Endülüsteki hakimiyetleri sırasında İspanyolca aracılığı ile girdi.
Kubbe, mimarî alanda eski dönemlerden beri uygulanan bir unsurdur. Tarihî gelişim süreci içinde boyutları büyüyen kubbe, asıl önemli gelişimini Türk ve İslâm mimarisinde kaydetti. [kaynak belirtilmeli] Kubbe, zamanla cami mimarisinin vazgeçilmez bir unsuru haline geldi. 1300 sonrası, neredeyse iki yüzyıl boyunca, erken dönem Osmanlı binaları Osmanlı kültürünün ve yerli mimarisinin harmanı olarak inşa olmuş ve pandantifli kubbe imparatorluk boyunca kullanılmıştır.[1] Başlangıçta küçük boyutlu kubbeler inşa eden Türk mimarlar, özellikle İstanbul’un fethinden sonra büyük kubbeli eserler yapmaya başladılar. Mimar Sinan’ın Edirne’de Padişah II. Selim adına inşa ettiği Selimiye Camii’nin kubbe çapı 31, 25 metredir. Günümüzde Türkiye’de inşa edilen camilerin kubbe tarzı büyük ölçüde Osmanlı tarzının devamı niteliğindedir.