Bigisayarın İcadı

bilgisayarı kim buldu

Bilgisayarın icadı bir çok kişinin farklı çalışmalarına ve geliştirmelerine dayanmaktadır. Bu nedenle tek bir mucitten söz edilemez. Bilgisayarın tarihi gelişimine ve icadına katkıda bulunanlara bir göz atalım.

İlk Bilgisayarlar

Bilgisayar terimi çok genel bir kavramdır. Başlarda muhasebe kayırlarını tutan ve hesaplayan insanlara verilen bir meslek adıdır. Bazıları ilk bilgisayarın Abaküs olduğunu söylemektedir. Abaküs  benzeri bir cihaz Slide Rule ilk mekanik analog bilgisayar olarak kabul edilmektedir ve 1621’de matematikçi William Oughtred tarafından icat edildi. Cihaz, logaritmalar da dahil olmak üzere basit matematik hesaplamalar yapabilir. 1642 yılında Blaise Pascal 1642’de 19 yaşında iken vergi tahsildarı babasının işini kolaylaştıracak, dişliler ve tekerleklerden oluşan mekanik bir hesap makinesi icat etti. Bu dünyanın ilk hesap makinası olarak kabul edildi.

Diğer hesaplama cihazları Gottfried Leibniz ve Charles Thomas tarafından yapılmıştır.

1812 yılında Charles Babbage, Fark Motoru’yla çıktı. Fark Makinesi gerçek anlamda ilk bilgisayar olarak kabul edilmektedir. Fark Makinesi, matematik hesaplamalar yapılabilmesi için bir kişi tarafından programlanabiliyordu. Ancak finansal sebeplerden dolayı projeyi tamamlayamadı.

Dijital Bilgisayarlar

1906 yılının başlarında bilim adamı Alan Turing, dijital bir bilgisayar hakkında yazmıştı. Fakat 1939’da vizyonu tamamen gerçekleşti. John Astanoff tarafından icat edildi.

Ancak İkinci Dünya Savaşı sırasında bilgisayar yenilikleri gerçekten başlıyordu. Nedeni, müttefiklerin Almanların savaş kurallarını çiğnemeleri gerektiğiydi. En hızlı yüksek hız makinelerinden birine ENIAC (Elektriksel Sayısal Bütünleşme ve Hesap Makinesi) adı verildi.

ENIAC, bilgisayar tarihinin bir dönüm noktası oldu. 1,800 sq ft büyüklüğündeydi, binlerce kat önce inşa edilmiş herhangi bir bilgisayardan daha güçlü idi. 1950’de SWAC icat edildi. Bir saat ve bir saklama sistemi vardı.

Aynı zamanlarda transistörler için patentler açıldı. 1960’lı yıllarda, programları depolamak için manyetik diskler kullanıldı. Sonuçta, bilgisayarlar gittikçe daha küçük ve daha güçlü hale geldi. 1970’ler ayrıca tüm verilerin depolanabileceği mikroçipin artan kullanımına tanık oldu.

1980’ler

Bilgisayarlar daha güçlü ve daha ucuz hale geldiğinde, iş potansiyeli görüldü. 1981’de IBM ilk PC’yi (kişisel bilgisayar) üretti. Birkaç yıl sonra Steve Jobs ve şirketi ilk Apple bilgisayarını serbest bıraktı.

1980’lerde bilgisayarın geçmişi hızlı genişlemelerden biriydi. Apple ve IBM’in yanı sıra, Atari ve Commodore gibi şirketler de iş ve oyun amaçlı bilgisayarları serbest bıraktı.

1990’lar

1990’lar Microsoft Windows’un ortaya çıkmasını gördü. Grafiksel kullanıcı arabiriminin tanıtılması, teknik olmayan ve nedensel kullanıcıların bilgisayar kullanma şansını tanımıştır. Bu, daha hızlı işlemcilerin serbest bırakılmasıyla birleşti.

Aynı zamanda, yazıcılar ve tarayıcılar gibi aksesuarlar daha güçlü ve uygun fiyatlı hale geldi. Bilgisayar uygulamaları ve oyunları da daha önce hiç görülmemiş sayılarla büyüdü.

Ayrıca 1990’da Tim Berners Lee, World Wide Web’in temel makyajı üzerinde çalışmaya başladı. Bilgisayar kullanımı arttıkça, Web ve İnternet’e bağlı hale gelecektir.

Bilgisayarın geçmişi büyüleyici bir şey. Gördüğünüz gibi tek bir kişi sorumlu değildir. Bunun yerine, çeşitli bireylerin ve grupların ortak çabalarının sonucudur.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir