Whatsapp Hangi Ülkenin, Kimin?

jan koum whatsapp

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için yapılmış, çapraz platformlu, uçtan uca mesajları şifreli bir şekilde ileten bir anında mesajlaşma uygulamasıdır. Mesajlaşma, sesli arama, dosya, resim gönderme ve video görüşmeleri yapmak için internet’i kullanmaktadır. Cep telefonu numarasını kullanarak kimlik doğrulaması yapmaktadır.

Ücretsiz olan bu uygulama ile kısa mesajlar, belgeler, PDF dosyaları, resimler, GIF, videolar, kullanıcı konumu, ses dosyaları, telefon rehber kayıtları ve sesli notlar gönderilebilmektedir.

Kaliforniya, Mountain View merkezli WhatsApp Inc. Şubat 2014’te yaklaşık 19.3 milyar ABD Doları tutarında Facebook tarafından satın alındı.

Şubat 2016’ya kadar, WhatsApp bir milyardan fazla bir kullanıcıya sahipti, o sırada en popüler mesajlaşma uygulaması haline geldi.

WhatsApp’ı kim icat etti, kim buldu

WhatsApp, 2009 yılında, eski iki Yahoo! çalışanı olan Brian Acton ve Jan Koum tarafından kuruldu. Koum ve Acton, Eylül 2007 tarihinde Yahoo!’dan ayrıldıktan sonra Facebook’a iş başvurusunda bulunmuşlar ancak reddedilmişler. Koum, sonraki hayatını, Yahoo! ‘da çalıştığı zaman biriktirdiği 400.000 $ tasarrufuna güvenerek Güney Amerika’ya yerleşti.

Sıradan günler geçirmekte olan Jan Koum Ocak 2009’da bir iPhone satın aldıktan sonra, App Store u incelerken yakın zamanda telefonlarda kullanılacak uygulamaların çok fazla önem kazanacağını ve bir mobil uygulama endüstrisi oluşacağını fark etti. Koum bir mesajlaşma uygulaması yapmak için harekete geçti. West San Jose’deki arkadaşı Alex Fishman’ı ziyaret ederek fikrini anlattı. Uygulama yapabilmek için bir iPhone geliştiricisine ihtiyaçları vardı. Fishman, RentACoder.com’dan bir kod yazarı olan Rus Igor Solomennikov’u buldu ve Koum’la tanıştırdı. Koum, uygulamanın ismini “what’s up” (türkçesi naber) gibi bir seslenme biçiminden esinlenerek “WhatsApp” koydu.

WhatsApp Inc. Kuruldu

24 Şubat 2009’da Kaliforniya’da WhatsApp Inc. şirketini  kurdu ve çalışmalara başladı. WhatsApp’ın ilk sürümleri sürekli hata veriyor, bağlantı kopması sorunlarıyla uğreşıyordu. proje belirli bir noktada tıkanmıştı. Koum, vazgeçmek ve yeni bir iş aramak zorunda olduğunu hissetmeye başlamıştı. Bunun üzerine, Brian Acton onu “birkaç ay daha” beklemesi ve çalışmaya devam etmeleri gerektiğine ikna etti.

Haziran 2009’da Apple, bir uygulama açık olmasa bile bir bildirim geldiğinde anında uyarı sistemi olan push bildirimlerini duyurudu. Bu duyuruyla birlikte Koum WhatsApp ta değişiklikler yaptı.Bir kullanıcının durum mesajı değiştiğinde, ağındaki herkes bu yeni durumu görebilecekti.

WhatsApp 2.0 versiyonu ve gelişmeler

WhatsApp 2.0 yeni bir mesajlaşma bileşeni ile piyasaya çıktı ve aktif kullanıcıları bir anda 250,000’e ulaştı. Bu arada Brian Acton hala işsizdi fakat WhatsApp Inc şirketine dışarıdan destek veriyordu. Acton Yahoo! ‘daki ​​beş eski arkadaşını şirkete 250.000 dolar yatırım yapmaya ikna etti. Bu maddi sermaye başarısının ardından Koum tarafından ödüllendirilerek, şirketin kurucu ortaklığına getirildi. Beta aşamasından birkaç ay sonra, Kasım 2009’da sadece iPhone için App Store üzerinden WhatsApp 2.0 stabil sürümünü yayınladı. İki ay sonra uygulamanın BlackBerry sürümünü geliştirmek için Los Angeles’ta yaşayan bir arkadaşı olan Chris Peiffer’i işe aldı.

WhatsApp, ilk çıktığında ücretsizdi. Talebin çok fazla olması sistem sorunlarına yol açacaktı. Bu nedenle çok hızlı büyümekten kaçınmak için ücretsiz olan uygulama ücretli bir hizmete döndü. Aralık 2009’da iPhone için fotoğraf gönderme özelliği WhatsApp’a eklendi. 2011 yılının başlarına kadar WhatsApp, Apple’ın ABD App Store’un indirilen ilk 20 uygulamasından biriydi.

Sequoia Capital’in Yatırımları

Sequoia Capital, WhatsApp’ın tek yatırımcısıydı ve Sequoia ortağı Jim Goetz ile birkaç ayda bir görüşmeler yaptıktan sonra şirketin yüzde 15’inden fazlası için yaklaşık 8 milyon dolar ödemiştir.

Şubat 2013’e gelindiğinde, WhatsApp yaklaşık 200 milyon aktif kullanıcı ve 50 personel ile çalışıyordu. Sequoia şirkete 50 milyon dolarlık bir yatırım daha yatırım yaptı ve WhatsApp’ın değeri 1,5 milyar dolara çıktı.

Aralık 2013 te WhatsApp 400 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. 22 Nisan 2014 itibarıyla 500 milyondan fazla aktif kullanıcı, WhatsApp üzerinden 700 milyon fotoğraf ve 100 milyon video paylaştı ve mesajlaşma sistemi her gün 10 milyardan fazla mesajı iletti. 24 Ağustos 2014’te Koum Twitter hesabında WhatsApp’ın dünya çapında 600 milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğunu açıkladı. Kurulduğu zamandan bu zamana WhatsApp her ay yaklaşık 25 milyon yeni veya günde 833.000 aktif kullanıcıya ulaşmıştı. Hindistan, dünya çapındaki kullanıcıların % 10’unu temsil eden 65 milyon aktif kullanıcı ile en çok kullanılan ülke olmuştu.

Facebook WhatsApp’ı Satın Aldı

19 Şubat 2014’te, bir girişim sermayesi finansmanı ile 1.5 milyar dolarlık değere yükselen WhatsApp bir kaç ay sonra, Facebook, bugüne kadarki en büyük satın alması olan 19,3 milyar ABD doları karşılığında WhatsApp’ı satın alacağını açıkladı. Bu satın alma, tarihte tek bir girişimci tarafından kurulan bir şirket için ödenen en büyük paraydı.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir