Hormonları kim buldu

Ortaçağ’da insan vücudunu anatomik olarak açarak inceleyen bilim adamları, karaciğer gibi bazı organların salgıladıkları bazı sıvıları, vücudun özel bazı bölümlerine kanallar aracılığıyla gönderdiklerim gördüler. Ama, bazı salgı bezlerinin ise kanalları yoktu.

Ancak, 1902 yılında Londra Üniversitesi’nden William Maddock Bayliss ve Ernest Henry Starling, bu bezlerin, salgıladıkları sıvıları doğrudan doğruya kana aktardıklarım keşfettiler. Buldukları bu tür ilk hormona, Sekterin adını verdiler.

Bu hormon, bağırsak tarafından üretiliyor, kan aracılığıyla da pankreasa taşınıyordu. İnsülin adlı bir başka hormon da, kandaki şeker miktarım düzenliyordu. Adrenalin ise kalp atışlarını gerektiğinde hızlandırıyordu.

Bu bilgilerin ışığında hekimler, insanların hangi hormonun yetersizliğini çektiğini anlayıp, ona göre tedavi uygulamaya başladılar.

Hormon, metabolizmaların, bünyedeki bazı faaliyetleri denetim altında tutmak için ürettikleri salgılar. ‘İçsalgı’ olarak da adlandırılırlar.

Bir hücre veya hücre grubu ile diğer hücreler arasındaki kimyasal mesajcı moleküllerdir. İçsalgı bezlerinde (endokrin bezler) üretilirler ve kana salınırlar.

Hormonlar molekül yapılarına göre 4’e ayrılırlar.

  1. Amin yapısındaki hormonlar
  2. Peptid yapısındaki hormonlar
  3. Steroid yapısındaki hormonlar
  4. Lipid yapısındaki hormonlar
Paylaşın Bilgi Çoğalsın