Fotosel’i kim buldu

Fotosel’i icat eden kişi George R. Carey, 1851 yılında dünyaya gelen Amerikalı bir mucittir. Selenyum‘un foto-elektrik özelliklerini kullanarak, görüntü aktarımı için bir araç olarak telefoskopu yapan ilk kişiler arasındadır – Modern televizyonun bir öncüsü olmuştur.

1873’de Willoughby Smith, selenyumun oluşturduğu elektrik akımı miktarının üzerine vuran ışığın miktarına bağlı olduğunu keşfetti. (Bazı iletken malzemelerin bu özelliği, foto iletkenlik olarak adlandırılır.)
George R. Carey bu keşfi öğrendi ve görüntü aktarımı için temel bir sistem yapmak için kullandı. Bu temel görüntü aktarım sistemi televizyonun icadı için ilk girişimlerden birisiydi.

İlk olarak, ışık, selenyum fotoselleri ve teller kullanarak bir fotoğrafı başka bir yere yansıtmayı denedi. Böylece fotoğraftan tek kare bir görüntü oluşturmayı başardı.

İkinci buluşu, birden çok sinyali, görsel bir ekrana iletmek için geniş bir fotosel ve tel dizisi kullandı. Her ne kadar bu yaklaşım teoride çalışılsa da, her bir piksel için kendine ait bir fotoseli ve kablolu devresi olması gerektiği sonucuna vardı. Bu da sistemi oldukça büyük yapmak manasına gerliyordu.

Fotosel (İngilizce: Photo Cell) üzerine düşen ışığın şiddetiyle orantılı olarak voltaj üreten ışık algılayıcısıdır. Fotoelektrik olay prensibiyle çalışır. Fotoseldeki cam kürenin iç kısmı sodyum,lityum gibi alkali metallerle kaplanır. Çünkü alkali metaller yüksek enerjili beyaz ışık alınca (güneş ışığı) elektronları kopar ve anot ucuna çekilirler. Fotosel güneş pili olarak kullanılır ve ışık enerjisiyle elektrikli aletleri doğrudan çalıştırılabilir. Diğer metaller de işe yarar ancak alkali metallerdeki metalik özellikleri gösteremez.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir