Emile Berliner kimdir?

emile-berliner

Emile berliner ne icat etti, ses kayıt cihazı, gramofonu kim icat etti?

Emile Berliner (1851 – 1929) Almanya doğumlu Amerikalı mucittir. Gramofonu, Pikabı ve bu cihazlarda çalınan Plakları icat etti.  Plaklar kırılgan ve hantal olan Edison silindirlerinin yerini almış, ucuz ve seri üretilen kaydedilmiş ses teknolojisinin başlangıcı olmuştur. Ayrıca uçaklar için hafif bir döner içten yanmalı motor tasarladı. Gramofonun patentini , 8 Kasım 1887 tarihinde aldı. The Berliner Gramophone Company şirketini 1895’te, The Gramophone Company şirketini 1897’de Londra’da, Deutsche Grammophon şirketini 1898’de Hanover/Almanya’da ve Berliner Gram-o-phone Company of Canada şirketini 1899 yılında Montreal’de kurmuştur.

Hayatı ve Eğitimi

Emile Berliner, 20 Mayıs 1851’de Almanya’nın Hannover kentinde doğdu. Samuel ve Sarah Berliner’den doğan on üç çocuktan biriydi. Babası bir tüccar ve annesi amatör bir müzisyendi. Hannover’deki bir kaç yıllık eğitimin ardından Berliner, 1865’te Samsonschule’den on dört yaşında mezun olduğu Wolfenbuttel’e yollandı. Berliner daha sonra ailesini desteklemek için birkaç yıl Hanover’da tuhaf işler yaptı. Yahudi bir ailede büyümesine rağmen, daha sonra bir agnostik haline geldi.

Fransa-Prusya Savaşı’ndan kaçmak için 1870’te Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti ve başlangıçta bir tezgahtar olarak işe girerek Washington DC’ye yerleşti. Daha sonra New York’a taşındı ve Cooper Union Enstitüsü’nde akşam dersleri alarak fizik eğitimi aldı.

Emile Berliner İcatları

Emile Berliner, Alexander Graham Bell tarafından icat edilen telefondan çok etkilendi. Kendi versiyonunu yaptı ve iletilen sesin hacmini arttıran bir mikrofon geliştirdi. Daha sonra, Berliner buluşunun haklarını The Bell Telephone Company’ye sattı ve New York’ta araştırma görevlisi olarak bu şirkette işe alındı. 1880’lerde yine Bell Telefon şirketinde Boston’da telefonun iyileştirilmesi üzerinde çalıştı.

Thomas Edison ve Emile Berliner, mikrofonun patent hakları üzerinde uzun bir hukuk mücadelesi verdiler. 27 Şubat 1901’de Birleşik Devletler Temyiz Mahkemesi, Berliner’in patentinin geçersiz olduğunu ilan etti ve mikrofon ile ilgili patent haklarını Thomas Edison’a verdiğini bildirdi.

Berliner 1881’de Amerikan vatandaşı oldu ve aynı yıl Cora Adler ile evlendi. Çiftin Edgar, Herbert, Henry, Louise, Hannah ve Alice adlarında altı çocuğu oldu.

1884 yılında, özel bir araştırmacı ve mucit olarak kendi başına çalışmaya karar verdi. İşinden istifa etti, Washington’a döndü ve telefon üzerinde geliştirmeler yapmaya başladı.

İki yıl sonra ilgisini sesin mekanik olarak kaydedilmesi ve yeniden üretilmesine çevirdi. İlk gramofonu için 1887’de patent aldı. Pikap iğnesinin plak üzerinde yatay olarak hareket ettiği bir sistem geliştirdi. Bu yenilik, Edison silindirlerinde kullanılan dikey pikap iğnesi hareketine kıyasla ses kalitesini oldukça iyileştirdi. Sert plastik üzerine kaydedilmiş olan ses daha yüksek çıkıyordu. Kayıtlar da orijinal seslere çok yakındı. Bu yenilik mevcut ses kaydeden ve çalan cihazlara göre çok büyük bir gelişme oldu.

Berliner, gramofonunu ve kayıtlarını mükemmelleştirmek için çalıştı. 1890’ların ortasına kadar gramofon ve plak üretmek ve dağıtmak için çeşitli Gramofon Şirketleri kurdu.

1900’lü yıllarda Berliner havacılık ile ilgilenmeye başladı. 1908’de uçaklar için hafif, 6-hp, içten yanmalı döner bir motor tasarladı. 1909’da, havacılık endüstrisi için döner motorlar üreten Gyro Motor Company’yi kurdu.

Oğlu Henry ile birlikte, 1919’da başarılı bir şekilde uçan bir helikopter tasarladı.

1925’te Emil Berliner, oditoryum ve konser salonlarında kullanılmak üzere akustik bir tuğla icat etti.

Diğer Çalışmaları

Berliner Amerika’ya duyduğu sevgiyi, ona sunduğu olanakları ve kazandırdıklarını dile getirmek için Columbian Marşı’nı besteledi. Bir kompozisyon olarak, şimdiye kadar yazılan en iyi Amerikan ulusal marşlarının içerisinde yer almaktadır.

Berliner dikkatini keman çalmaya ve yapmaya verdi.

1909’da, babasının anısına adanmış olan Maryland’deki Starmont Tuberculosis Sanitarium’da bir revir binası yapılması için para bağışladı. Berliner, birkaç yıl Washington Tüberküloz Derneği’nin başkanlığını yaptı.

1899’da Berliner, din ve felsefe üzerine agnostik fikirlerinden bahseden “Sonuç” adlı kitabı yazdı.

Berliner, 1897’de Franklin Enstitüsü’nün John Scott Madalyası ve daha sonra 1913’te Elliott Cresson Madalyası ve 1929’da Franklin Madalyası ile ödüllendirildi.

Ölümü

Emile Berliner 3 Ağustos 1929’da 78 yaşında kalp krizinden öldü ve Washington DC’deki Rock Creek Mezarlığı’na gömüldü. Yenilikleri ve icatları sayesinde Dünya’ya iletişim, akustik ve havacılık alanlarında paha biçilmez miraslar bıraktı.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir