İngiltere’de, Liverpool Belediyesi tarafından, Belediye Meclisi’nin 1864 yılında aldığı bir karar doğrultusunda inşaatına başlanan sosyal konutlar, 1869 yılında bitirildi. Dört ve üç katlı bloklar halinde yaptırılan sosyal konutlarda toplam 124 daire vardı. “St. Martin Kulübeleri” olarak adlandırılan bu daireler, arsa payı da dahil olmak üzere 18 sterline mal oldu.
Dairelerin kömürlüğü ve banyosu yoktu. Her katta bir tuvalet vardı ve o kattaki daire sakinleri, bu tuvaleti ortaklaşa kullanıyorlardı. Yerleşime açıldığı 1870 yılında, bir dairenin yıllık kira ücreti 1.4 sterlindi. Hâlâ kullanılan dört katlı binalar, 1950’li yıllarda restore edildiler. Üç katlı binalar ise, ötekilere daha çok gün ışığı ve temiz hava sağlamak amacıyla yıkıldı.
Apartman olarak adlandırılmamış olsa da birden fazla ailenin birlikte yaşadığı konut tipinin geçmişinin Antik Roma dönemine kadar uzandığı, Ortaçağ’da kent boyutlarının küçülmesi ile bu konut tipinin ortadan kalktığı düşünülmektedir. Sonraları İskoçya’nın kuzeyinde, endüstri devriminden önce hızla gelişen büyük kentlerde, çok aileyi barındıran büyük konut yapıları görülmüştür.
Bugünkü anlamı ile apartman tipi yapıların Avrupa ülkelerinde 19. yüzyılda endüstrileşmeyle birlikte ortaya çıktığı görülmektedir.[5] Avrupa’da ilk apartmanın Paris’te, 18. yüzyıldan başlayarak artan kentsel büyüme sonucunda görüldüğü ve burjuvazinin yapı tipi olduğu iddia edilmiştir. Ayrıca birinci ya da en üst katta ev sahibinin oturduğu dairenin olması gibi bir sosyal tabakalanma da söz konusudur.
Viyana, Berlin, Roma, İspanya, Rusya gibi kentler apartmanlaşmaya kendi katkılarını yapmışlardır. İstanbul’daki ilk apartman örnekleri, 19. yüzyılın ikinci yarısında, Beyoğlu’nun Pera ve Galata bölgelerinde yapılmıştır. İstanbul’da “apartman” adı ilk olarak II. Abdülhamit döneminde Şehzadebaşı’nda Serasker Rıza Paşa’nın konağı Letafet Apartmanı için kullanılmıştır.
Apartman türü konutlar Orta Avrupa’dan sonra Amerika’da ilk kez 1869’da New York’ta görülmüştür. Çalışan sınıfın konut gereksinmesini karşılamak üzere dar cepheli, yan yana dizilmiş odalardan oluşan bir plan şeması göstermekte, aynı zamanda tek-katlı konutun tüm elemanlarını da barındırmaktadır. Bir oda ve banyodan oluşan tiplerin yanı sıra, 54 odaya 16 banyo olan ya da daha üst gelir grubundakiler için yapılmış Amerika’a özgü tiplerine de rastlanmaktadır