Louis Joseph Gay-Lussac kimdir, hayatı, neyi buldu, kimyaya katkıları
Louis Joseph Gay Lussac (1778-1850) Saint – Léonard-de-Noblat’da (Fransa) doğan Fransız fizik ve kimyacısı Gay-Lussac, 1797’de Paris’te Ecole Polytechnique’e girdi. Berthollet’nin öğrencisiyken, gazların ve buharların genleşmesine ilişkin ilk araştırmalara başladı. 1802’de, kendi adıyla anılan ve ısı [genleşmesi katsayısının tüm gazlar için aynı olduğunu belirten yasayı buldu.
Yer magnetizmasının değerlerini incelemek için balonla göğe yükseldi (7 016 m); havadan örnekler aldı ve havayı oluşturan gaz bileşiminin değişmezliğini kanıtladı. Alexander voıjı Humboldt ile bileşiklerin hacimler yasasını hazırladı; bu yasa, modem atom kuramının temelini oluşturdu.
Napolyon’un isteğiyle Thenard’la çalışarak, birlikte potasyum ile sodyumu kimyasal yoldan elde ettiler; birçok alkali bileşik bularak incelediler; bor, flüoroborik asit, flüorosilisik asidi buldular; klorun yalın bir cisim olduğunu ortaya koydular.
1813’te de iyodu bulan ve iyot konusunda ayrıntılı bir inceleme gerçekleştiren Gay- Lussac’ın başlıca yapıtları arasında Annales de Chimie et de Physique (Kimya ve Fizik Yıllıkları) ve Sur la Dilatation Des Gaz et Vapeurs (Gazların ve Buharların Genleşmesi Üstüne) (1802) sayılabilir.