Sherlock Holmes yazarı kim

Sherlock Holmes’ü kim yazdı, karakteri kim yarattı. Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle tarafından oluşturulan Britanyalı hayalî dedektif kahraman, polisiye edebiyatının önemli ilk kişiliklerinden biridir. Gazetelerde basılmış, ve polisiyenin halk arasında yaygınlaşmasına yardımcı olmuştur.

Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) Edinburgh’ta (İngiltere) doğan Doyle, 1881 yılında hekim oldu. 1890’a kadar Southsea’de hekimlik yaptı. Daha sonra, mesleğiyle ilgisini bütünüyle kesmemekle birlikte, edebiyata yöneldi. Birinci Dün ya savaşına er olarak katıldı.

Başlangıçta tarihsel romanlar (The Exploits of Brigadier Gerard (Süvari Gerard’ ın Kahramanlıkları], 1869; Sir Nigel 1901 yazan Doyle, Sherlock Holmes adlı kahramanın serüvenlerini anlatan bir dizi polis romanıyla (Sherlock Holmes’in Serüvenleri (The Adventures of Sherlok Holmes), 1892; Baskerville’lerin Köpeği (The Hound of the Baskervilles), 1902; Sherlock Holmes’in Dönüşü (The Return of Sherlok Holmes), 1905; Sherlock Holmes’in Not Defteri (The Case Book of Sherlok Holmes!, 1927; vb.) büyük ün kazandı. Ayrıca, Kaderin Cilvesi (The Fires of Fate) [1909], The Poison Belt (Zehirli Kemer) [1913] gibi oyunlar yazdı.

Sherlock Holmes kimdir

Arthur Conan Doyle’un yarattığı Britanyalı hayalî dedektif 6 Ocak 1854’de Londra’da doğmuştur. İlk hikâyesi olan Kızıl Dosya 1887 yılında gazetede basılmaya başlanmıştır. Sherlock Holmes, dedektif kahramanlar içerisinde belki de en meşhur olanıdır. Olayları gözlem yoluyla çözmesi ile ünlüdür. Tümdengelim yöntemini çok iyi kullanmaktadır, sorduğu soruların cevaplarının birbiriyle tutarlı bir bütün oluşturmasına dikkat eder; bunun yanı sıra kendi kendine yaptığı laboratuvar araştırmaları sonucunda elde ettiği bilgileri tekil olaylara uygular ve sigara izmaritlerinden, el yazılarından, ayak izlerinden, ve her türlü bilgi kırıntısından sonuca ulaşır.

İnsanları, bir denklemin elemanları olarak ele alan ve dolayısıyla duygusal yönlere kaymayan bir karakter olan Holmes, amacına ulaşmak için zaman zaman aldatıcı ve kurnaz bir karaktere bürünür. Charles Augustus Milverton macerasında, Holmes bilgi edinebilmek için bir malikane hizmetçisine evlenme teklif etmiş, Baskerville Tazısı romanında, düşmanının safdışı etmek için Watson’a yalan söylemiştir. Dedektifin çevresiyle olan ilgi ve ilişkisi, davasına olan temaslarıyla orantılı görünür. Watson, dostunun Akgürgenlerin Esrarı hikâyesinde, müşteri Violet Hunter’a ilgi duyduğunu sanmış ancak davanın çözümlenmesiyle Holmes’un ilgisi kaybolmuştur.

Holmes, davalarında Scotland Yard veya yeri geldiğinde Britanya Hükümeti adına çalışsa da, bazı durumlarda kendi adaletini kendi sağlama hakkını kendinde görür. Donanma Antlaşması, Şeytan Ayağı ve Charles August Milverton Serüveni gibi hikâyelerde Holmes, yasal adaletin yetersiz kaldığı durumlarda kendi adaletini sağlayan kişilere sempati duymuş ya da bir suçlunun yakalanmasının, serbest kalmasından kötü sonuçlar vereceğine kanaat getirerek kaçmasına izin vermiştir. Charles August Milverton hikâyesinde, yüksek fiyatlar karşılığında tanınmış kişilere şantaj yapan Milverton’ı öldüren bir kadına duyduğu saygıyı Lestrade’dan gizlemeyen Holmes, Donanma Antlaşması’nda ise evrak hırsızlığının ifşa olmasının uzun vadede çok daha büyük zarar getireceğini öne sürerek hırsız Joseph’in kaçmasına göz yummuştur.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir