John Logie Baird hayatı, televizyonu nasıl icat etti, icatları ve buluşları
John Logie Baird (13 Ağustos 1888 – 14 Haziran 1946) İskoç mühendis, mucit ve yenilikçidir. Mekanik televizyonun mucitlerinden biridir. 26 Ocak 1926 tarihinde ilk çalışan televizyon sistemini icat eden ve gösteren, aynı zamanda renkli televizyonu icat eden kişidir. İcat ettiği televizyon sistemi ilk tamamen elektronik, renkli televizyon resim tüpüne sahip televizyondur.
1928’de Baird Televizyon Geliştirme Şirketi (Baird Television Development Company) ilk transatlantik televizyon sinyalini göndermiştir. Baird’in teknolojik başarıları ve ev eğlencesi için televizyon yayını kavramını pratik hale getirmiştir. Televizyon tarihinde önemli bir yeri vardır.
Baird, BBC’nin 2002 yılında İngiltere genelinde yapılan bir oylamada 100 Büyük Britanyalı listesinde 44. sırada yer almıştır. 2006 yılında Baird, tarihteki en büyük 10 İskoç bilim adamından biri olarak seçildi. 2015 yılında İskoçya Mühendisliğin Şeref Listesi’ne girdi.
Çocukluğu ve İlk Yılları
Baird 13 Ağustos 1888’de Helensburgh, Dunbartonshire’da Rahip John Baird’in ve Jessie Morrison Inglis’in dört çocuğunun en küçüğü olarak dünyaya geldi.
Helensburgh’daki Larchfield Akademisi, Glasgow ve Batı İskoçya Teknik Koleji ve Glasgow Üniversitesi’nde eğitim gördü. Kolejde iken Baird, derslerinin bir parçası olarak mühendislik stajı yaptı. Üniversite eğitimi Birinci Dünya Savaşı nedeniyle yarıda kesildi ve mezun olamadı.
1915 yılının başında İngiliz Ordusu’nda askerlik hizmeti yapmak için gönüllü oldu, ancak aktif göreve uygun olmadığına karar verildi ve cepheye gidemedi. Orduyla anlaşmalı olan Clyde Vadisi Elektrik Şirketi’nde çalışmak üzere işe girdi.
Televizyonu nasıl icat etti, Televizyon Çalışmaları
Televizyonun gelişimi birçok mucitin çalışmasının sonucuydu. Bunların arasında Baird öncülerden biriydi ve bu alanda önemli ilerlemeler kaydetti. Çoğu tarihçi, Baird’in yansıyan ışıktan canlı, hareketli, gri tonlamalı bir televizyon görüntüsü üreten ilk kişi olduğunu kabul etmektedir. Baird, diğer mucitlerin başarısız olduğu noktada, daha iyi bir fotoelektrik hücre elde ederek, fotosel ile video amplifikatöründen gelen sinyal koşullandırma sistemini iyileştirerek başarılı oldu.
1902-1907 yılları arasında Arthur Korn resim iletimi için ilk başarılı sinyal koşullandırma devrelerini icat etti. Devreler, selenyum fotosellerinin bir parçası olan görüntü yok eden gecikme efekti sorununu ortadan kaldırdı. Korn’un kompanzasyon devresi, ülkeler arasında ve hatta okyanus ötesine bile telefon ya da kablosuz olarak faks mesajları göndermesine yol açtı. Korn’un yarı tonlu hareketsiz görüntü iletimi konusundaki başarısı, bu kompanzasyon devrelerinin televizyonda da çalışabileceği fikrini doğurdu. Baird çalışmalarında, Korn’un araştırma ve geliştirme sonuçlarından yaralandı.
Baird, çalışmakta olan bir televizyon sistemini geliştirmeye yönelik ilk girişiminde Nipkow diskini denedi. Paul Gottlieb Nipkow, tarama diski sistemini 1884’te icat etmişti. Televizyon tarihçisi Albert Abramson, Nipkow’un patentini “ana televizyon patenti” olarak nitelendirmektedir. Nipkow’un çalışması çok önemlidir, çünkü Baird ve televizyonun diğer mucitleri tarama diski sistemini geliştirmeyi ve bir yayın aracı haline getirmeyi seçmişlerdir.
1923 başlarında Baird, İngiltere’nin güney kıyısındaki Hastings, 21 Linton Crescent’a taşındı. Daha sonra kasabadaki Queen’s Arcade’de bir atölye kiraladı. Baird, dünyanın ilk çalışan televizyonunu yapmak için gerekli malzemeleri satın aldı. Bu malzemeler arasında; eski bir şapka kutusu, bir çift makas, örgü şişleri, birkaç bisiklet farı merceği, kullanılmış bir çay seti kutusu, sızdırmazlık balmumu ve tutkal gibi ilginç şeyler de vardı.
Şubat 1924’te, İngiltere’de haftalık yayınlanan bir radyo programı olan Radio Times’a hareketli siluet görüntüleri aktaran yarı-mekanik bir analog televizyon sisteminin çalıştırdığını gösterdi. Aynı yılın Temmuz ayında 1000 voltluk elektrik çarpması yaşadı, neyse ki sadece yanmış bir elle bu kazadan kurtuldu. Kazadan sonra ev sahibi, kendisinden binayı boşaltmasını istedi. Baird, 25 Mart 1925’te başlayan ve üç hafta süren, Londra’daki Selfridges mağazasında televizyondan hareketli siluet görüntülerinin halka ilk gösterimlerini yaptı.
Baird, 2 Ekim 1925 tarihinde laboratuvarının ikinci katında, ilk siyah beyaz televizyon görüntüsünü başarıyla aktardı. Bu görüntü; saniyede beş resim ve 30 satırlık dikey taranmış “Stooky Bill” lakaplı bir vantrolog kuklasının resmiydi. Baird hemen aşağıya indi ve 20 yaşındaki bir William Edward Taynton adındaki bir çalışanını yukarı çıkardı. Televizyonda insan yüzünün nasıl göründüğünü denemek için Taynton’u kullandı. Taynton, tam bir ton aralığındaki televizyonda görünen ilk kişi oldu.
İcadını halka duyurması gerekiyordu. Bunun için Daily Express gazetesine gitti. Resepsiyonda icadını anlattı ve haber müdürü ile görüşmek istediğini iletti. Resepsiyondaki kişi ona beklemesini söyleyerek, haber müdürüne haber verdi. Haber editörü duydukları üzerine dehşete düştü. Güvenliği arayarak; “Tanrı aşkına, resepsiyona gidin ve oradaki bir hayduttan kurtulun, kablosuz olarak görüşecek bir makinası olduğunu söylüyor! Dikkatli olun, üzerine ustura falan olabilir.” dedi. Baird buradan eli boş olarak geri döndü.
Halka yapılan İlk gösteriler
26 Ocak 1926’da Baird, Londra’nın Soho bölgesinde, 22 Frith Caddesi’ndeki laboratuvarında “Kraliyet Enstitüsü” üyeleri ve The Times gazetesinden bir gazeteci için bir gösteri geçekleştirdi. İlk çalıştırmasından bu zamana kadar, tarama hızını saniyede 12.5 resim haline getirmişti. Bu canlı hareketli görüntüler yayınlayabilen bir televizyon sisteminin ilk gösterimiydi.
İlk Renkli Televizyon Yayını
3 Temmuz 1928’de dünyanın ilk renkli televizyon iletimini gerçekleştirdi. Televizyondaki görüntü, renkli şapka giymiş Noele Gordon adındaki genç bir kıza aitti. Noele Gordon, daha sonra başarılı bir TV oyuncusu oldu. Aynı yıl Baird stereoskopik televizyon sistemini tanıttı.
Televizyon Yayını
1927’de Baird, Londra ve Glasgow arasında 705 km’lik telefon hattı üzerinden uzak mesafe televizyon sinyali gönderdi; Baird, dünyanın ilk uzun mesafe televizyon görüntülerini Glasgow Merkez İstasyonundaki Central Hotel’e iletti. Bu yayın iletimi, Baird’in kendisine rakip olarak gördüğü Amerika’daki AT & T Bell Labs istasyonları, New York ve Washington DC arasındaki 360 km uzunluğundaki bir Nisan 1927’de yapılan televizyon yayınına verdiği yanıttı. Bu yayın, Baird’in gösterisinden bir ay önce gerçekleşmişti.
1928’de Baird Television Development Company Ltd’yi kurdu. Londra’dan Hartsdale, New York’a ilk transatlantik televizyon yayını iletimini gerçekleştirdi. BBC’nin ilk televizyon programını yayınladı.
Kasım 1929’da Baird ve Bernard Natan, Fransa’nın ilk televizyon şirketi olan Télévision-Baird-Natan’ı kurdular.
14 Temmuz 1930’da BBC’de yayınlanan, İngiltere’nin televizyonda gösterilen ilk draması Ağzı Çiçekli Adam’ı yayınladı. 1931’de The Derby’nin yayınlanmasıyla birlikte BBC’nin ilk canlı yayını gerçekleşti. 1930’da Londra Kolezyumu, Berlin, Paris ve Stockholm’de 60 cm x 150 cm bir ekrana sahip bir projeksiyon televizyonu tanıttı. 1939’a gelindiğinde, projeksiyon televizyonu 3.7 m ve 4.6 m bir ekranda bir boks maçı yayınlayacak şekilde geliştirildi.
1929’dan 1932’ye kadar, BBC vericileri 30 hatlı Baird sistemini kullanarak televizyon programlarını yayınladı. 1932’den 1935’e kadar BBC, programlarını 16 Portland Place’deki kendi stüdyosunda yaptı.
3 Kasım 1936’da BBC, EMI – Marconi ile birleşmesinden sonra 405 satıra gelmiş olan EMI elektronik tarama sistemi ile Baird 240 hatlı yayınlarını değiştirmeye başladı. O sırada Baird sistemi ara bir film prosesini destekliyordu ve teknolojik olarak geride kalmaya başlamıştı. EMI-Marconi sistemi ile son altı aydır denemeler yapılıyordu. BBC, Crystal Palace’daki Baird tesislerinde çıkan feci bir yangın nedeniyle Şubat 1937’de Baird sistemi ile yayınları tamamen durdurdu.
Baird’in televizyon sistemleri, elektronik televizyon sistemi ile değiştirildi. Yeni kurulan EMI-Marconi şirketinin yöneticisi, Vladimir Zworykin ve RCA tarafından geliştirilen patentlere erişimi olan Isaac Shoenberg’di. Buna karşılık vermek için Philo T. Farnsworth‘un elektronik “Görüntü Dissektörü” kamerası Baird’in şirketi tarafından patent paylaşımı anlaşması yoluyla hizmete sokuldu. Fakat, Image Dissector (Görüntü Dissektörü) kameranın ışık hassasiyetinde yetersiz olduğu ve aşırı aydınlatma gerektirdiği anlaşıldı. Baird, cinefilm taramak için Farnsworth tüplerini kullandı. Fakat kapasite problemleri çıkardı. Farnsworth, 1936’da Londra’ya Baird’in Kristal Sarayı laboratuvarlarına geldi ancak sorunu tam olarak çözemedi. Crystal Palace’ı yılın sonunda yakan ateş, Baird şirketinin rekabet etme kabiliyetini daha da engellemişti.
Tamamen Elektronik Televizyon
Baird mekanik sistemlerin bir üst aşaması olan elektronik televizyon alanına da birçok katkı yaptı. 1939’da, Bir katot ışını tüpünü kullanarak hibrid renk olarak bilinen bir sistem geliştirdi.
1940 yılının başlarında Baird, “Telechrome” adlı tamamen elektronik bir sistem üzerinde çalışmaya başlamıştı. İlk Telechrome cihazları, bir fosfor plakanın her iki yanına yönelik iki elektron tabancası kullanıyordu. Aynı zamanda bir 3D görüntü üretmek için tek renkli sinyaller kullanan bir sistemi (o zaman “stereoskopik” olarak adlandırdı) da yaptı. 1941’de, 500 çizgi olarak bu üç boyutlu televizyon sistemini patentledi ve yaptı. 16 Ağustos 1944’te, dünyanın ilk pratik tam elektronik renkli televizyon ekranını icat etti. Benzer sistemler, 1940’lı ve 50’li yıllarda yaygın olarak görüldü.
1943’te Hankey Komitesi, savaş sonrası televizyon yayınlarının yeniden başlatılmasını denetlemek üzere atandı. Baird, savaş sonrası yayın standardı olarak 1000 hatlı Telechrome elektronik renk sistemini kabul etmeleri için komiteyi ikna etti. Bu sistemdeki resim çözünürlüğü bugünkü HDTV (Yüksek Çözünürlüklü Televizyon) ile karşılaştırılabilirdi. Hankey Komitesi’nin planı kısmen savaş sonrası yeniden yapılandırmanın zorluklarından dolayı tüm hızını kaybetti. Siyah beyaz 405 çizgili standart, bazı bölgelerde 1985 yılına kadar kaldı ve 625 çizgili sistem 1964’de piyasaya sunuldu 1967’de (PAL) renkli televizyonlar piyasaya sürüldü. BBC tarafından geniş ekran üç boyutlu televizyon yayını, Baird’in 3 boyutlu gösterisinden 60 yıl sonra Mart 2008’de yapıldı.
John Logie Baird Diğer İcatları ve Buluşları
Baird’in ilk icatlarından bazıları tamamen başarılı olamadı. Yirmili yaşlarında grafiti ısıtarak elmas yapmaya çalıştı, bu sırada Glasgow’da elektrik arızalarına sebep oldu. Daha sonra Baird paslanmaya karşı dayanıklı cam traş bıçağı yapmaya çalıştı fakat kırılması en büyük sorundu. Pnömatik lastiklerden esinlenerek pnömatik ayakkabı yapmaya çalıştı ancak prototipinde yarı şişirilmiş balonlar patladı. Baird soğuk yüzünden ayaklardan çok acı çekti. Birtakım denemelerden sonra, çorapın içinde fazladan bir pamuk tabakasının sıcaklık sağladığını fark etti. Bunun üzerine, kısmen başarılı olan bir termal çorap icat etti.
Baird’in sayısız diğer gelişmeleri icat yapma konusundaki özel yeteneğini ortaya koydu. O vizyonerdi ve elektrikle oynamaya başladı. 1928’de, Phonovision olarak adlandırdığı basit bir video kayıt cihazı geliştirdi. Sistem, geleneksel bir 78 devir / dakika kayıt-kesme tezgahına mekanik bir bağlantı ile bağlanmış büyük bir Nipkow diskten oluşuyordu. Sonuç, 30 hatlı bir video sinyali kaydedebilen ve oynatabilen bir diskdi. Sistemdeki teknik zorluklar daha fazla gelişmesini engelledi, ancak orijinal fonodisklerinden bazıları korunmuş ve o zamandan beri İskoç elektrik mühendisi Donald McLean tarafından restore edilmiştir.
Baird’in diğer geliştirmeleri fiber optik, radyo yön bulma, kızılötesi gece görüş ve radar üzerine oldu. Savaş öncesi savunma projeleri Birleşik Krallık hükümeti tarafından resmen onaylanmadığı için, radarın gelişimine olan katkısı hakkında tartışmalar vardır. Oğlu Malcolm Baird’e göre, 1926’da Baird, yansıyan radyo dalgalarından görüntüler oluşturan bir cihaz için bir patent başvurusunda bulundu; bu cihaz radara çok benziyordu ve o sırada İngiliz Hükümeti’yle yazışıyordu. Bazı uzmanlara göre, Baird’in “noctovision”u bir radar değildir. Radarın aksine (Doppler radarı hariç), noctovision taranan cisimle olan mesafeyi belirleme yeteneğine sahip değildir. Noctovision aynı zamanda üç boyutlu uzayda tespit edilen cisimin koordinatlarını belirleyemezdi.
Son Yılları ve Ölümü
Aralık 1944’den sonra Logie Baird, 1 Station Road, Bexhill-on-Sea, East Sussex’de yaşadı. 14 Haziran 1946’da Şubat’ta inme nedeniyle öldü. Logie Baird, annesi, babası ve eşinin yanına Argyll, İskoçya’da bulunan Helensburgh Mezarlığı’na gömüldü.