A’dan Z’ye İcatlar – B harfi ile başlayan icatlar

Bakalit

Bakalit (ayrıca katalin olarak da adlandırılır), takı, oyun parçaları, motor parçaları, radyo kutuları, anahtarlar ve daha birçok nesne yapmak için kullanılan yoğun bir sentetik polimer (fenolik reçine) olan plastiktir. Bakalit ilk endüstriyel termoset plastiktir (karıştırıldıktan ve ısıtıldıktan sonra şekli bozulmayan bir malzeme). Bakalit plastik karbolik asitten (fenol) ve formaldehitten yapılır, bunlar karıştırılır, ısıtılır ve daha sonra kalıplanır veya istenen şekle sokulur.

Bakelite, 1907’de Belçika doğumlu Amerikalı kimyager Leo Hendrik Baekeland tarafından icat edildi ve patentlendi (14 Kasım 1863 – 23 Şubat 1944). Nobel Ödülü kazanan Alman kimyageri Adolf von Baeyer 1872’de bu materyal ile ilgilendi. Fakat tam olarak potansiyelini göremediği için geliştirmelerini tamamlamadı.

Baekeland, General Bakelite Company’yi 1911’den 1939’a (Perth Amboy, NJ, ABD’de) kadar işletti ve yılda yaklaşık 200.000 ton Bakalit üretti. Bakalit, o zaman kadar çok kullanılan yanıcı selüloit plastik yerine geçti.

Balon

Sıcak hava balonu, sıcak hava ile dolu bir balondur; sıcak hava, havanın geri kalanından daha az yoğun olduğu için yükselir. Joseph ve Jacques Etienne Montgolfier kardeşler, ilk başarılı sıcak-hava balonu yapan Fransız mucitlerdir. Onların ilk balonu Aralık 1782’de gösterime çıktı ve 300 metre yüksekliğe çıktı. Bu tür sıcak hava balonlarına genel olarak Montgolfiére denir. Montgolfiére balonu kağıttan yapılmıştı ve yanan yün ve nemli saman ile ısıtılan havayı kullanıyordu. Montgolfier kardeşlerin 19 Eylül 1783’te 500 m’lik bir yüksekliğe gönderdikleri  sıcak hava balonundaki ilk yolcular, bir horoz, koyun ve ördekti (yolculuk 8 dakika sürdü); Hayvanlar uçuştan sağ kurtuldu. Bu olay Kral Louis XVI ve Fransa Kraliçesi Marie Antoinette tarafından gözlemlendi.

Barometre

Barometre hava basıncını ölçen bir cihazdır. Aletten atmosfere kadar uzanan havanın kolon ağırlığını ölçer. Bugün yaygın olarak kullanılan iki tür barometre vardır: civa ve aneroid (“akışkan olmayan” anlamındadır). Daha önceki su barometreleri (“fırtına bardağı” olarak da bilinir) 17. yüzyılda  kullanılmıştır. Civa barometresi, 1643’te İtalyan fizikçi Evangelista Torricelli (1608 – 1647) tarafından icat edildi. Torricelli cıva dolu bir cam tüpü başka bir cıva kabına dönüştürdü; tüp içindeki cıva tüpün üstündeki atmosferdeki havayı “ağırlaştırır”.

Aneroid barometre (sıvı yerine yay dengesi kullanılarak), Fransız bilim adamı Lucien Vidie tarafından 1843’te icat edildi. Aneroid barometre, sıvı yerine yay dengesini kullanır; Taşınması ve inşa edilmesi kolaydır.

Baryum Stearat Film

Kathering J. Blodgett (1898-1979), camı tamamen yansıtmaz ve görünmez hale getiren mikro ince bir baryum stearat filmi icat eden Amerikalı bir fizikçi ve mucittir (patent no 2,220,660, 16 Mart 1938). Blodgett’in icadı gözlük, kamera merceği, teleskop, mikroskop, periskop ve projeksiyon merceğinde kullanıldı. Blodgett, “renk göstergesi” olarak adlandırılan kaplamanın (yalnızca birkaç molekül kalınlığında) kalınlığını ölçen bir ölçüm cihazı da icat etti.

Basketbol

Basketbol oyunu James Naismith (1861-1939) tarafından icat edildi. Naismith, öğrencileri kış aylarında spor yapabilmeleri için 1891’de oyunu icat eden bir Kanada beden eğitimi öğretmeni idi. Springfield, Massachusetts YMCA (Genç Erkekler Hıristiyan Birliği) okulunda öretmenlik yaparken  geliştirdiği orijinal oyununda Naismith şeftali sepetlerine atmak için bir futbol topu kullandı. İlk halka açık basketbol maçı, 11 Mart 1892’de MA, ABD’de Springfield’de yapıldı. Basketbol, 1936’da Berlin Almanya Olimpiyatları’nda ilk kez oynandı (Amerika altın madalya kazandı ve Naismith oradaydı).

Batisfer

Batisfer, insanların okyanusta, dalmanın mümkün olmadığı derinliklere inmesini sağlayan basınçlı bir metal küredir. Çok kalın çepere sahip bu boşluklu dökme demir küre, çelik bir kablo kullanarak bir gemiden indirilir ve kaldırılır. Batisfer, William Beebe ve Otis Barton tarafından icat edilmiştir (yaklaşık 1930). Amerikalı bir doğa bilimci ve deniz araştırmacısı olan William Beebe (1977 – 1962), 1930 yılında batış küresini test etti ve 1,45 m çapında bir batış küresi ile 1426 feet’e indi. Beebe ve Otis Barton 1934’te 914m lik daha derin bir dalış yaptılar. Atlantik Okyanusunda Bomuda’nın Nonsuch Adası kıyılarında daldılar. Dalış sırasında telefonla yüzeyle iletişim kurdular.

Bebek Bezi

Tek kullanımlık bez 1950’de Marion Donovan tarafından icat edildi. Tek kullanımlık sızdırmayan bu bez plastik astarlı bir bezdi. Donovan daha sonra tek kullanımlık bir bebek bezini geliştirdi. Buluşunu yerli üreticilere satmakta başarısız olunca kendi şirketini kurdu.

Marion Donovan (1917-1998), 1950’de kullanılıp atılan bezin icadını yapan bir Amerikan anne, mucit ve mimardı. İlk sızdırmazlık bezinin adı “Boaters” dı ve plastik astar bir duş perdesi ve daha sonra paraşüt naylonu ile yapıldı. Donovan daha sonra tek kullanımlık bir bebek bezini geliştirdi. Donovan, birçok tüketiciye yönelik ürün icat etti ve bir düzineden fazla patent aldı.

 

Biçerdöver

Cyrus Hall McCormick (15 Şubat 1809 – 13 Mayıs 1884) mekanik orak makinesi yani biçerdöveri geliştiren İrlandalı kökenli Amerikalı bir mucittir. Yeni makinası, büyük ölçüde artan mahsul verimi sağladı. Hasat için gereken işçilerin sayısını azalttı, maliyetleri düşürdü ve tarımda devrim yarattı.

Bifokal Gözlük Camları

Benjamin Franklin 1700’lü yıllarda bifokal (çift odaklı) gözlük camlarını icat etti. Kendi gözleri hipermetroptu (yakını görememe) ve orta yaşlarında miyop (uzağı görememe) oldu. İki gözlük arasında geçiş yapmaktan bıkmış olan Franklin, her iki gözlüğün merceklerini yatay olarak keserek yakın için merceklerin alt yarısı ve uzak için merceklerin üst yarısını yerleştirdi. Her iki bölgeye odaklanan tek bir gözlük haline getirdi. Bu yeni gözlük her iki görme problemini yaşayan insanlar için gerçek bir çözüm oldu. Bugün hala kullanılmaktadır.

Bilgisayar Derleyici

Amiral Grace Murray Hopper (1906 – 1992), 1952’de bilgisayar derleyicisini (AO olarak adlandırdı) icat eden ABD’li bir deniz subayı ve matematikçidir. Derleyicisi bilgisayar programcılığında devrim yaptı ve makine kodu (merkezi işlem biriminin şifreli, anadili) ve üst düzey programlama komutları insanlar tarafından kolayca anlaşılmaya ve öğrenilmeye  başladı. Hopper ve bir ekip, ilk kullanıcı dostu iş programlama dili olan COBOL’u (COmmon Business-Oriented Language) geliştirdi. IBM Mark II’nin ilk bilgisayarında saptanan bir hataya içine sıkışmış bir güve neden olmuştu; Hopper,  sonra programlama ve bilgisayar hataları için kullanılan “bug” terimini üretti.

Bisiklet

En eski bisiklet, celerifere adı verilen ahşap scooter benzeri bir mekanizma idi; Fransa’daki Comte Mede de Sivrac tarafından yaklaşık 1790 yılında icat edilmiştir. 1816’da Almanya’nın Baron Karl von Drais de Sauerbrun, ön tekerleğe bir direksiyon çubuğu takılı bir model icat etti ve buna Draisienne adı verildi. İki tekerlekli (aynı ebatta) ve sürücü iki tekerlek arasında oturuyordu, ancak pedal yoktu; hareket ettirmek için ayaklarınızı kullanarak bisikleti ileri itmek gerekiyordu (biraz scooter gibi). Bisikletini 6 Nisan 1818’de Paris’te sergiledi.

Buhar Motoru

İlk Buhar motoru, eski Yunan mühendislerinden Heron tarafından icat edildi. Heron buhar motorunu oyuncak yapmış ve cihazını “Yunanca” rüzgar topu “anlamına gelen” aeolipile “olarak adlandırmıştır. Gerçek çalışma için tasarlanmış bir buhar motoru, Dionysius Papin’in yüksek basınçlı bir buhar motoru için bir plan yayınladığı 1690 yılına kadar tasarlanmamıştı. Thomas Savery, ilk buhar motorunu 1698 yılında kurdu. Watt daha sonra buhar motorunu geliştirdi.

James Watt (1736-1819) İskoç mucit ve mühendisti. 1765 yılında Watt, buhar motorunu eski Newcomen buhar motorlarından daha verimli ve dört kat daha güçlü olacak şekilde yeniden tasarlayarak devrim yaptı. Watt, 1772’de işadamı ve fabrika sahibi Matthew Boulton ile ortaklık kurarak  fikirlerini ticari olarak tanıtma fırsatı yakaladı. Watt ayrıca yukarı ve aşağı piston hareketini dönme hareketine (“güneş ve gezegen” dişlisi) dönüştürmek için bir yöntem icat etti, bu da motorun kullanım alanını genişletti. Watt bu döner hareketli buhar motorunu 1781’de üretti. Bu motor, madenlerde, tekstil fabrikalarında tezgahlarda, kağıt fabrikalarına güç sağlamak da dahil olmak üzere birçok uygulama için kullanıldı. Sanayi Devrimi’nin motor gücü kısmını bu motorlar üstlendi. Watt, motorlarının gücünü ifade etmek için kullandığı “beygir gücü” terimini üretti. Bir beygir gücü dakikada 33.000 pound işe eşittir yani bir dakikada 33.000 pound ağırlığı bir feet yükseltmek için gereken güçtür. Watt buhar motoru üzerine 1755’te patent aldı ve bu sayede çok zengin bir adam oldu. Parlamento, 1882’de (İngiliz vatandaşı Watt’ın ölümünden çok sonra) elektrik enerjisi birimini “watt” olarak adlandırdı.

Buharlı Gemi

Henry Bell (1767-1830), 1812’de buharlı bir tekneyi inşa eden bir İskoç mühendis ve mucittir. Comet olarak anılan 3.5 metrelik buharlı gemisi, Avrupa’da ticari olarak başarılı ilk buharlı gemi oldu. Bu tekne Greenock ile Glasgow (İskoçya) arasında Clyde Nehri boyunca düzenli olarak sefer yaptı. Comet, denizcilikte bir devrimin başlangıcıydı.

Bulaşık Makinesi

İlk bulaşık makinesi 1850’de Joel Houghton tarafından patentlendi; onun makinası bulaşıkların üzerine su sıçratan elle döndürülen bir tekerlekten oluşuyordu – maalesef bulaşık yıkamada çok etkili değildi. İlk çalışan otomatik bulaşık makinesi, 1889 yılında Illinois’in Shelbyville kentinde bulunan Bayan Josephine Garis Cochran tarafından icat edildi. Bulaşık makinesinde bir tel sepet bulunan ahşap küvet vardı – tabaklar sepete koyuluyor ve makaralar kirli tabakları döndürüyordu . Küvette bir tutma kolu döndürüldüğünde, bulaşıkların temizlenmesi için küvete sıcak sabunlu su püskürtülüyordu. Cochran’ın makinesi ilk Chicago, Illinois’deki 1893 Dünya Fuarı’nda gösterildi. İlk başta, makine sadece bazı restoranlar ve oteller tarafından satın alındı. Cochran’ın küçük şirketi sonunda KitchenAid şirketiyle birleşti. 1960’lara kadar bulaşık makinesi işgücü tasarrufu sağlayan bir makine olarak yaygınlaşamadı.

Bunsen Ocağı

Bunsen Ocağı veya Bunsen Beki 1989’da Robert Wilhelm Bunsen tarafından icat edildi. Bunsen (1811-1899) Alman kimyager ve öğretmendi. Kimyasal maddeleri izole etme araştırması için Bunsen ocağını icat etti – Bunsen Ocağının test edilen kimyasallar tarafından yayılan renkli alevle karışmayan yüksek yoğunluklu, soluk bir alevi vardır.

Buzdolabı

İlk soğutma yöntemi olan vakumda sıvıların buharlaştırılması ile havanın soğutulması, 1748’de Glasgow, İskoçya Üniversitesi’nden William Cullen tarafından keşfedildi; Cullen, keşiflerini hiçbir pratik amaçla uygulamadı. İngiliz fizikçi Michael Farady, soğumaya (1800’lü yıllarda) neden olan amonyağı sıvılaştırdı. Faraday’ın fikri, sonuçta gazın sıvıya dönüştüğü kompresörlerin gelişmesine yol açacaktı. Amerikalı mucit Oliver Evans, 1805 yılında ilk soğutma makinesini tasarladı. 1844 yılında Florida’lı bir Amerikalı doktor olan John Gorrie, Evans’ın icatına dayalı bir cihaz yaptı ve bu da sarı humma hastalığına karşı havayı soğutmak için buz yapacaktı.

İlk elektrikli buzdolabı 1803 yılında Thomas Moore tarafından icat edildi. Yiyecekleri soğuk tutmak için tasarlanan ilk ticari buzdolabı 1911’de (General Electric Company tarafından) ve 1913’de (Fred Wayne, Indiana, ABD’de Fred W Wolf tarafından icat edildi) satıldı; bu model bir buz kutusu üzerine monte edilen bir üniteden oluşuyordu. Bağımsız bir buzdolabı (dolabın altında kompresörün yer aldığı) 1915’de Alfred Mellowes tarafından yapıldı. Mellowes bu buzdolabını ticari olarak üretti (tamamen elle yapıldı). Bu bozdolabı, ABD’de buzdolapları üretmek için 1918’de Frigidaire Şirketi’ni kuran WC Durant (General Motors Başkanı) tarafından satın alındı.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir