Cassegrain Teleskopu – Cassegrain Yansıtıcı
Cassegrain teleskopu, ışığı alan ve bir görüntüyü odaklayan, iç bükey aynası olan geniş açı yansıtma teleskobudur. İkinci bir ayna, ışığı birincil aynadaki bir boşluk boyunca yansıtarak göz merceğinin veya kameranın tüpün arka ucuna monte edilmesine izin verir. Cassegrain yansıtma teleskopu 1672’de Fransız heykeltraş Sieur Guillaume Cassegrain tarafından geliştirildi. 1930’da Estonyalı astronom ve lens yapımcısı Bernard Schmidt (1879-1935) tarafından bir düzeltme plakası (objektif) eklendi ve Cassegrain teleskopun küresel sapmasını en aza indiren Schmidt-Cassegrain teleskopu oluşturuldu. Cassegrain yansıtıcı çoğunlukla optik teleskoplarda ve radyo antenlerinde kullanılır.
İlk otomatik analog cep telefonu 1960’lı yıllarda yapıldı. Ticari modeller Japonya’da NTT tarafından 3 Aralık 1979’da tanıtıldı. Bunlar 1981 yılında İskandinavya’da, 13 Ekim 1983’de Chicago, ABD’de (Motorola tarafından) ve 1980’de ise Avrupa’da tanıtıldı. Erken mobil FM (frekans modülasyon radyosu 1935 yılında Edwin H. Armstrong tarafından icat edilmiştir) telsiz telefonları 1946’dan beri ABD’de kullanılmaktaydı, ancak radyo frekanslarının sayısı herhangi bir bölgede çok sınırlı olduğu için telefon görüşmeleri de çok sınırlı yapıldı. Bir bölgede aynı anda enfazla bir düzine çağrı yapılabilyordu. Bu sorunu çözmek için, aynı frekansları paylaşan çok küçük alanlar (hücreler yada baz istasyonları olarak adlandırılabilir) gerekiyordu. Kullanıcılar arama sırasında bir alandan diğerine geçtiklerinde, aramayı kaybetmemek için istasyon otomatik olarak değiştirilmelidir. Bu sistemde, az sayıda radyo frekansı çok sayıda çağrıya cevap verebilir. Bu cep telefonu konsepti 1947’de Bell Laboratuarlarındaki bir araştırma ekibi tarafından tasarlandı, ancak geçiş yapmak için kullanılabilecek bilgisayarlar o zaman yoktu. Küçük ucuz bilgisayarlar geliştirildiğinde cep telefonları üretilebilir hale geldi. GSM ağı Motorola da çalışan Martin Cooper tarafından tasarlandı. Martin Cooper‘ın icadı 17 Ekim 1973’te patentlendi. Motorola, ABD cep telefon patentlerini elinde bulunduruyor.
Cırt Bant (Velcro)
George de Mestral, 1948’de Velcroyu icat eden İsviçreli bir mühendistir. Yürüyüş yaparken, dulavratotu tohumlarının giysilerine olağanüstü derecede yapıştığını fark etmişti. Tohumlar, kendilerini kıyafetlerine sıkıca yapışmasını sağlayan kanca benzeri çıkıntılara sahipti. Mestral, aynı modeli ilmeklerin bulunduğu bir şerit ve naylon kancalar bulunan başka bir şetritle birleştirerek Velcro’yu geliştirmek için kullandı. Mestral, 1957’de Velcro’ya patent aldı. Başlangıçta çoğunlukla kıyafetler için kullanıldı, ancak artık birçok başka şeyi sabitlemek için de kullanılıyor.
Çikolata Parçacıklı Kurabiye
Ruth Wakefield 1930’da çikolata parçacıklı kurabiyeyi icat etti (ve çikolata çerezleri). Massachusetts’de Toll House Inn adında bir moteli işlettiği sırada kakao bulamadığı için onun yerine çikolatayı parçalamış ve kurabiye hamuruna karıştırmıştır. İlk olarak bu kurabiyelere “Toll House Cookie” adı verildi. Tarifi Nestle paketlerinin arkasında yer aldı.
İlk çim biçme makinesi 1830’da Edwin Beard Budding tarafından icat edildi. Budding (1795-1846), Stroud, Gloucestershire, İngiltere’de yaşayan bir mühendisti. Makaralı biçme makinesi, iki tekerlek üzerinde bir silindire yerleştirilmiş bir dizi bıçaktan oluşuyordu. Çim biçme makinesini bastığınızda, silindir döner ve bıçaklar çimleri keser. Budding, 31 Ağustos 1830’da çim biçme makinesinin patentini aldı. Buluşundan önce çim biçmek için bir tırpan kullanılıyordu. Bir diğer yöntem ile koyun veya diğer otlayan hayvanlar otlatmaya bırakılmasıydı. ABD’de ilk makaralı çim biçme makinesi patenti (12 Ocak 1868), Archimedean Çim Biçme Maden Şirketi’ni kuran Amariah M. Hills’e verildi.
John Stith Pemberton (1830-1888) Amerikalı bir eczacı, asker ve mucitti. 8 Mayıs 1886’da Atlanta, Georgia, ABD’de Coca-Cola’yı icat etti. Coca-Cola’nın yanında çok popüler olan French Wine of Coca adında bir şarap, birçok şurup, ilaç ve iksir icat etmişti.
Atlanta, 1885’te alkol tüketimini yasakladığında, French Wine of Coca şarabının formülünü değiştirmek zorunda kaldı. İçkisine şeker, sitrik asit ve pek çok meyvenin uçucu yağlarını ekledi ve orijinal Coca-Cola ortaya çıkmıştı. Ana maddelerinden en önemlileri koka yaprakları ve kola fıstığı idi. Coca-Cola hızla çok popüler bir gazlı içecek çeşidi oldu.
Pemberton, Frank Robinson ve David Roe ile ortak oldular, ancak ortaklar kısa süresonra kavga etmeye başladı ve Pemberton Coca-Cola’daki payını sattı. Coca-Cola’nın formülü halen korunan bir sır niteliğindedir.