Radyonun icadı

Radyonun icadı

Radyo kim tarafından ne zaman icat edilmiştir?

Radyo, tek bir kişi tarafından icat edilmedi. Radyonun icadı, 1800’lerin sonu ve 1900’lü yılların başlarında elektromanyetik, radyasyon ve radyo dalgaları alanında öncülük eden birkaç tane bilim adamının araştırmasının doruk noktasıydı. Bu bilim adamları arasında Heinrich Rudolf Hertz, James Clerk Maxwell, David E. Hughes, Guglielmo Marconi, Thomas Edison ve Nikola Tesla gibi tanınmış isimler bulunmaktadır.

James Clerk Maxwell

Radyo gelişimini tam olarak anlamak için, James Clerk Maxwell’e ve araştırmalarına, elektromanyetizmanın keşfine ve 1860’lı yıllarda geri dönmeliyiz. James Clerk Maxwell, gazların ve kuantum mekaniğinin çeşitli yönleri de dahil olmak üzere fizik adına birçok teori ortaya koydu. Onun tüm teorileri diğer alanlarda olduğu kadar radyonın gelecek tüm araştırmaların temelini oluşturacak kadar önemliydi. James Clerk Maxwell’in teorisi elektromanyetik dalgaların, ses iletimi aracı olarak kullanılabileceğini temeline dayanıyordu.

Radyonun İcadı ve Diğer Bilim Adamlarının Katkıları

Yaklaşık on yıl sonra başka önemli bir kilometre taşı olacak bir cihaz ortaya çıktı. Radyo ile doğrudan ilgisi olmayan Mahon Loomis, dünyanın ilk telsiz telgrafını yaparak Maxwell’in elektromanyetik dalgaları kullanma teorisinin bilgi aktarım yöntemi olarak gerçekten kullanılabilir olduğunu kanıtladı.

Ayrıca 1870’li yıllarda David Edward Hughes, radyo teknolojisinde birincil indüksiyon iletim yöntemini  bularak büyük bir sıçrama yaptı. Bu indüksiyon iletim tekniği, daha sonra radyo dalgaları olarak bilinen şeyi kullanarak Samuel Morse ve çalışma arkadaşlarının geliştirdiği Morse alfabesi ile yazılan metinlerin alınmasına ve iletilmesine izin verdi.

Rusya’da Alexander Popov, radyo alanında kendinden önceki bilim adamlarının fikirlerini ve çalışmalarını örnek alarak ilk telsiz sinyal dedektörü ve alıcısını yaptı. Alıcı son derece kaba ve basit olmasına rağmen gelecekteki radyonun yolunu açtı.

Thomas Edison ve Heinrich Hertz

Amerika ve Avrupa’da endüstrideki bazı büyük isimler, radyo devrimine dahil olmaya başladılar. Bunların arasında zamanın en önemli mucitlerinden ikisi olan Thomas Edison ve Heinrich Hertz vardı. 1880’lerin sonlarında Edison, Hughes’un indüksiyon iletim teknolojisi için verici ve alıcı olarak titreşimli bir mıknatıs kullanma üzerine çalışmaya başladı. Edison’un çalışmaları, birkaç yıl sonra yerel bir demiryolu için kablosuz bir sinyal sistemi kurmasıyla gerçeğe dönüştü.

Edison radyonun pratik yönleri üzerinde çalışırken, Heinrich Hertz bu yeni iletim biçiminin arkasındaki teorik yönler üzerinde çalışıyordu. Radyo dalgaları ve çeşitli diğer elektromanyetizma deneyleri yapmaya başladı ve sonuçlarını 1887’de yayınladı.

Nikola Tesla

Edison’un ünlü rakibi Nikola Tesla, radyo teknolojisindeki büyük ilerlemelere katkıda bulunacak icatları için 1890’lı yılların başlarında birkaç patent aldı. O yıllarda, radyonun icadı için giderek daha fazla mucit ve bilim adamı katkıda bulunmaya başladı. Radyo sinyalleri üreten jeneratörler ve radyo frekansı (RF) güç kaynakları ve daha bir çok yenilik bu yıllarda geliştirildi.

1901’de Tesla, Atlas Okyanusu’ndan radyo sinyali iletme zamanının geldiğine karar verdi, bu sebeple Wardenclyffe Kulesi olarak bilinen yapıyı inşa etmeyi planladı. Böyle bir icat için yatırımcıların maddi olanakları olmasına rağmen, Tesla’ya çok az finansal destek verdiler ve proje yeterli maddi kaynak bulunamadığı için tamamlanamadı.

Guglielmo Marconi

Gugliemo-Marconi

20. yüzyılın başlarında Guglielmo Marconi, uzun mesafe radyo iletişimi için ilk radyo cihazını geliştirdi. Marconi, 1894’te, Hertz’in 1880’lerde yaptığı deneyleri ve ayrıca Tesla’nın çalışmalarını okdu. Bundan sonra Marconi, radyo dalgalarının kablosuz iletişim için kullanılabileceğini anlamaya başladı. Marconi’nin ilk radyo cihazı, Hertz’in laboratuar cihazlarının iletişim amaçlı tasarlanmış bir sisteme dönüştürülmesiydi. İlk başta Marconi, laboratuarındaki bir alıcıya bağlı bir zili çalmak için bir verici yaptı. Marconi, 1895’in sonunda yaklaşık 1,5 mil (2,4 km) ilk radyo sinyallerini iletti.

Marconi, 2 Mart 1897’de, Elektriksel Darbe ve Sinyallerin Aktarmasındaki İyileştirmeler ve Aparatlar adıyla bir radyo için 12,039 sayılı İngiliz Patentinini  aldı.

Marconi Company Ltd., Marconi tarafından 1897 yılında Telsiz Telgraf Ticaret Sinyal Şirketi olarak kuruldu. Ayrıca 1897’de Marconi, İngiltere’nin Wight Adasında Niton’da bir radyo istasyonunu kurdu. Marconi’nin telsiz telgrafı Postane Telgraf yetkilileri tarafından denetlendi; Bristol Kanalında, Marconi’ni telleri olmayan telgraf sistemi ile bir dizi deney yaptı. 1897 Ekim’innde kablosuz sinyalleri Salisbury Ovasından Bath’e, 34 mil (55 km) uzaklıkta mesafeye gönderdi. 1900 civarında Marconi, basit dikey gönderme ve eşit yüksekliğe sahip antenler için, maksimum çalışma telgrafının antenin yüksekliğinin karesi olarak değiştiği ampirik bir yasa geliştirdi. Bu Marconi’nin yasası olarak bilinir.

John Ambrose Fleming ve Lee De Forest

Aynı zamanda, John Ambrose Fleming ve Lee De Forest, vakum tüpleri ve diyotların icadında büyük ilerlemeler kaydettiler. Günlük hayatta insanların kullanımına uygun ilk ev radyolarının temelini attılar. Zaman ilerledikçe, I. Dünya Savaşı öncesinde, sırasında ve sonrasında radyolara olan talep giderek arttı. Nihayet, 1922’de BBC ilk kez radyo üzerinden yayın yapmaya başladı ve böylece radyo haber gibi bilgilerin topluma iletilmesi için çok önemli bir araç haline geldi.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir