Tansiyon Aletini kim buldu

Tansiyon Aleti yada Sfigmomanometre, Avusturyalı fizikçi Samuel Siegfried Karl Ritter von Basch tarafından 1881’de icat edildi. Scipione Riva-Rocci, 1896 yılında daha kolay kullanılan bir versiyonunu tanıttı. 1901 yılında Harvey Cushing, Riva-Rocci’nin tasiyon aletinin bir örenğini ABD’ye getirdi, onu modernleştirdi ve tıp dünyasında popülerleştirdi. 1905 yılında Rus hekimi Nikolai Korotkov‘un “Korotkoff sesleri” keşfinden sonra diyastolik kan basıncı ölçümü daha da gelişti.

Tansiyon aletini kim icat etti

Basch, Prag’daki Charles Üniversitesi ve Viyana Üniversitesi’nde eğitim gördü. 1857’de Viyana’daki Ernst Wilhelm von Brücke laboratuvarında kimya üzerine çalıştı ve beş yıl sonra tıp uygulamasına başladı. 1864’te Puebla’daki askeri hastanenin baş cerrahı olarak Meksikaya gitti. Ondan sonra Meksika imparatoru Maximilian’ın kişisel hekimliği görevine atandı. Maximilian’ın idamından sonra imparatorun cesediyle birlikte Avusturya’ya döndü. 1870’de Basch, Viyana Üniversitesi’ndeki deneysel patolojide öğretim görevlisi ve 1877’de yardımcı doçent seçildi.

Tansiyon aleti nedir, nasıl çalışır

Tansiyon aleti, çevrel atardamarlardaki kan basıncını ölçmeye yarayan aygıttır. Üstkola sarıldıktan sonra şişirilen kauçuk bir kolluk ile buna bağlı olan ve sıklıkla cıva sütunu yüksekliği değerindeki basıncı bir kadran üzerinde ölçen kayıt aygıtından oluşur.

Kan basıncı ölçülürken xly olarak kaydedilen iki ölçümden x sistoldeki, y diyastoldeki basıncı gösterir. Kalbin, içindeki kanı dolaşım sistemine göndermek üzere kasılması sistol, genişleyip vücuttan gelen kanı içine aldığı dinlenme dönemi ise diyastol olarak adlandırılır. Her kalp atışıyla kan basıncı sistoldeki düzeye yükselir, iki atım arasında diyastoldeki düzeye düşer. Elle çalışan bir pompayla şişirilen kolluk havayla dolunca dirseğin iç yüzünde derinin üstüne bir stetoskop yerleştirilir. Kolluğun içindeki hava dışarı bırakılırken stetoskopla duyulan ilk kalp sesi sistol basıncını belirler; hava dışarı çıkmayı sürdürürken duyulan son ses ise diyastol basıncını gösterir.

Dijital Tansiyon Aleti

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte dijital tansiyon aletleri yaygınlaştı. Dijital tansiyon aletlerinde kapl sesini duymak için steteskopa gerek yoktur. Ekranda büyük ve küçük tansiyon yazmaktadır.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir