Çengelli İğneyi kim buldu

Çengelli iğne

Bir kilitli iğne veya çengelli iğne, giyim eşyalarını (diğer bir deyişle kumaşları) birbirine tutturmak için sıklıkla kullanılan bir cisimdir. Türkiyede en çok düğünlerde altın takmak için kullanılır. Giysi için kullanılan ilk iğneler M.Ö. 14. yüzyılda Mikenlilere kadar uzanıyor ve fibulae olarak adlandırılıyordu. Modern kilitli iğne Walter Hunt’ın icadıydı.

Kilitli İğnenin mucidi Walter Hunt

Walter Hunt, 1796’da New York eyaletinde doğdu. Duvar ustasıydı. New York’taki Lowville kasabasında çiftçi olarak çalıştı ve yeteneği sayesinde kasabadaki değirmenler makineler tasarladı.

İlk patentini, New York’a taşındıktan sonra bir makine üzerine 1826’da aldı.

Hunt’ın diğer icatları, Winchester tekrarlayıcı tüfeği, keten bükücü, bıçak parlatma makinesi, cadde çanı, sert kömür yakma sobası, suni taş, yol süpürme makinesi ve posta gönderme makinesi idi. Ayrıca ticari olarak başarısız bir dikiş makinesini icat etmekle tanmaktadır.

Çengelli veya Kilitli İğnenin İcadı

Hunt, 15 dolarlık borcunu nasıl ödeyeceğini düşünüyordu. Bu sırada elinde bulunan bir teli eğip büküyor, çeşitli şekiller veriyordu. Bir anda büktüğü telin parmaklara batmayacak şekilde güvenli bir iğne olarak kullanılabileceğini farketti.  Hemen patenti için başvurdu ve bir toka ve yaya sahip olan ilk iğnenin, parmaklarını yaralanmaya karşı korumak için tasarlandığını antalltı.

10 Nisan 1849’da Hunt’a kilitli iğne (Safety Pin) için 6,281 nolu ABD patenti verildi. Hunt’ın iğnesi, bir ucunda bir yay içine sarılmış bir tel parçası ile telin ucunun yay tarafından toka içine girmesine izin verecek şekildeydi.

Daha sonra patent haklarını, borçlu olduğu kişiye dört yüz dolara sattı.

Hunt’ın Dikiş Makinesi

1834’te Hunt Amerika’nın ilk dikiş makinesini icat etti. Fakat buluşun işsizliğe neden olacağına inandığı için o yıllarda patent için başvurmadı. Massachusetts’li Elias Howe tarafından yeniden icat edilen dikiş makinesini gördükten sonra Hunt icat ettiği dikiş makinesine 1846’da patent aldı.

Howe’nin tasarımı, kapsamlı patent davasına yol açtı. Bu dikiş makinesi Isaac Singer ve diğerleri tarafından kopyalanmıştı. Howe tarafından en büyük dikiş makinası üreticisi olan Singer’e karşı bir dava açıldı. Singer, Howe’nin patent haklarının geçersiz olduğunu, buluşu için patent almadığını ve buluşun zaten 20 yaşında olduğunu ve Howe’nin telif hakkını talep edemeyeceğini iddia ederek itiraz etti. Howe patenti 1854 yılında mahkeme kararı ile dikiş makinesini Hunt’ın icat ettiği tescillendi.

Howe, 1867 yılında dikiş makinesi için tescillenen patentinin süresinin sona erdiği yılda yani 1867’de öldü.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir