Bu yazımız dünya tarihinde önemli buluşlar yapmış bilim adamları, ünlü mucitler, icatları ve neden ünlü oldukları hakkında. Binlerce yıldır tıptan teknolojiye, sosyal yaşamdan bilime akla gelebilecek her konuda bir çok mucit ve bilim adamı hayatlarını insanlığın gelişmesi için yaptıkları çalışmalarına, icatlarına adamıştır. Bazıları başarılı olamamış ve tarih sayfalarında yer alamamıştır. Bazıları ise yaptıkları başarılı icatlarıyla veya bilimsel çalışmalarıyla ünlü olmuşlardır.
Bilim adamları, Ünlü Mucitler ve İcatları listesi
Hipokrat (Hippocrates: M.Ö. 460 – 377) – Hipokrat, antik Yunanistanda yaşamış bir doktordu. Tıp alanındaki öncü teknikleri ve çalışmaları sayesinde insanların hayatta kalma oranlarını belirgin şekilde artırmıştır. Bu gün modern tıbbın babası olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde halen tıp doktorları Hipokrat yemini etmektedirler.
Aristo (Aristotle: M.Ö. 384 – 322) Botanik, Zooloji, fizik, astronomi, kimya, meteoroloji ve geometri olmak üzere doğa bilimlerinde önemli keşifler yapan Yunan bilim adamıdır. Onun üretken çalışmalarının batı biliminin gelişmesi üzerinde önemli etkisi vardır.
Öklid (Euclid: M.Ö. 325 – 265) Yunan matematikçidir. Öklid modern geometrinin babası olarak anılır. Yazmış olduğu “Elements” (Elementler) adlı kitabı, Yirminci Yüzyıl matematiğinin temelini oluşturmaktadır.
Arşimet (Archimedes: M.Ö. 287 – 212) Birden fazla konuda ihtisas sahibi olan Yunan bilim adamıdır. Arşimet bir çok alanda çalışmalar yapmıştır. Pi sayısı üzerinde yapmış olduğu çalışmalar oldukça önemlidir. Madenlerden ve kuyulardan su çıkarmak için Arşimet vidasını icat etmiştir.
Leonardo Da Vinci (1452 – 1519) İtalyan ünlü sanatçı, ressam ve Rönesans adamıdır. Da Vinci birçok bilimsel buluş, yöntem ve icat yapmıştır. Leonardo Da Vinci yaşadığı zamanın çok ötesinde olan çizimleri ve icatları o günün imkanları dolayısı ile gerçekleştirilememiştir.
Kopernik (Nicholas Copernicus: 1473-1543) Polonyalı bilim adamı Kopernik Rönesans dönemi matematikçisi ve gökbilimcidir: Evrenin helyosentrik bir görünümünü yani güneş sisteminin astronomik modelini formüle etmiştir. Revolutions of the Celestial Spheres (1543) adlı kitabı Bilim Devriminin en önemli kaynaklarından biridir.
17. Yüzyıl Bilim Adamları, Mucitler ve İcatları
Francis Bacon (1561 – 1626) İngiliz filozof, devlet adamı ve bilim adamıdır. Bacon, bilimsel olguları araştırırken yaptığı çalışmalar ve bilimsel yöntemlerin deneye dayanması gerektiğini savunduğu için ampirizmin (Deneycilik) babası olarak adlandırılmaktadır.
Galile (Galileo Galilei: 1564 – 1642) İtalyan bilim adamı. İlk modern teleskoplardan birisini icat eden kişidir. Kopernik’in güneş sistemi teorisini ispatlayarak dünya ve güneş sistemi hakkında o zamana kadar olan bilgilerde ve anlayışta devrim yapmıştır. Two New Sciences (İki Yeni Bilim) adlı eseri, Kinetik biliminin temelini oluşturmuştur.
Kepler (Johannes Kepler: 1571 – 1630) Alman matematikçi, gökbilimci ve astrolog. Kepler gezegenlerin hareket kanunlarını tanımlamıştır. 17. Yüzyıl Bilimsel Devriminde kilit bir figür olmuştur.
18. Yüzyıl Bilim Adamları, Mucitler ve İcatları
Antonie van Leeuwenhoek (1632 – 1723) Hollandalı bilim adamı ve tüccardır. Leeuwenhoek mikrobiyolojinin babası olarak adlandırılmaktadır. Tek hücreli organizmaları keşfetmiştir. Aynı zamanda kas lifleri, kan dolaşımı ve bakterileri incelemiştir. Yapmış olduğu keşifleri yine kendi icat ettiği mikroskop ile yapmıştır.
Isaac Newton (Sir Isaac Newton: 1642-1726) İngiliz bilim adamı. Newton, matematik, optik, fizik ve astronomi alanlarında çalışmalar yaptı. 1687’de yayınlanan Principia Mathematica’da Yerçekimi Kanunu ve Hareket Kanunlarını açıklayarak Klasik Mekanik biliminin temellerini attı.
John Harrison (1693 – 1776) İngiliz saatçi ve mucitdir. Boylamı ilk ölçen kişidir.
James Watt (1736 – 1819) İskoçyalı makine mühendisi, mucit ve kimyagerdir. Watt, Newcomen buhar makinesini geliştirerek icat ettiği buhar motoru endüstriyel devrim için çok önemlidir. İcat ettiği verimli çalışan buhar motoru trenler, gemiler ve hatta arabalarda kullanılmıştır.
Antoine Lavoisier (Antoine-Laurent de Lavoisier: 1743 – 1794) Fransız Kimyager ve Nobleman. “Modern Kimya Bilimin Babası” olarak kabul edilen Lavoisier, hidrojen ve oksijeni keşfetmiştir. Yanma olayında Oksijen gazının rolünü bilim dünyasına göstermiştir. Ayrıca Elementler Tablosunun ilk kapsamlı listesini yapmıştır. Fransız Devriminden kısa bir süre sonra idam edilmiştir.
19. Yüzyıl Bilim Adamları, Mucitler ve İcatları
Charles Babbage (1791 – 1871) – İlk mekanik bilgisayarın İngiliz mucididir. Babbage, mekanik bilgisayar konusundaki öncü çalışmaları nedeniyle “bilgisayarın babası” olarak adlandırılır.
Michael Faraday (1791-1867) – Elektromanyetik indüksiyon, diamanyetizma, elektroliz ve elektrokimya alanlarında yaptığı çalışmalar ile teknolojinin gelişmesine önemli katkılarda bulunan İngiliz bilim adamıdır. Ayrıca Karbon ve Klor’u keşfetmiştir.
Edward Jenner (1749 – 1823) Çiçek hastalığına karşı geliştirdiği çiçek aşısı ile ünlü olan İngiliz doktor ve bilim adamıdır. Jenner’ın bulduğu çiçek aşısı daha bir çok başka aşının geliştirilmesine de olanak sağlamıştır.
Charles Darwin (1809 – 1882) İngiliz doğa bilimci, jeolog ve biyologdur. Darwin, evrim teorisini geliştirmiştir. 1859 yılında ortaya attığı evrim teorisini, 20 yıla yayılan kanıtlar ve Türlerin Kökeni Üzerine yaptığı araştırmalardan çıkan sonuçlar ile oluturmuştur.
Pastör (Louis Pasteur: 1822 – 1895) Fransız biyolog, mikrobiyolog ve kimyagerdir. Kuduz, şarbon ve diğer bulaşıcı hastalıklar için geliştirdiği tedaviler tıp biliminin gelişmesine önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Pastörizasyon işlemi sütün daha güvenli hale getirilmesini sağlamıştır.
Gregor Mendel (Gregor Johann Mendel: 1822 – 1884) Alman bilim adamıdır. Mendel, bitki ıslahı ve kalıtım kurallarıyla ilgili keşifleri nedeniyle modern genetiğin kurucusu olarak adlandırılmaktadır.
Joseph Lister (1827 – 1912) İngiliz cerrahdır. Lister, ameliyat sırasında insanların hayatta kalma oranlarını belirgin şekilde arttıran steril bir şekilde ameliyat yapılmasını sağlayan antiseptik (Karbolik asit) ve antiseptik ameliyatın uygulanmasına öncülük etmiştir.
James Clerk Maxwell (1831-1879) İskoç fizikçi. Maxwell elektromanyetizmanın anlaşılmasına önemli katkılar yapmıştır. Elektrik ve kinetik üzerine yaptığı araştırmalar, kuantum fiziğinin temelini atmıştır.
Emil Fischer (1838-1914) – Alman kimyager. Fischer, çağının en seçkin kimyacılarından biridir. Bileşen parçalarını ispatlamak ve göstermek için birçok ürün sentezlemiştir. 1902’de Kimyada Nobel Ödülü’nü pürinlerin ve şekerlerin kimyasal bileşimi üzerine yaptığı araştırması için kazanmıştır.
20. Yüzyıl Bilim Adamları, Mucitler ve İcatları
Alfred Nobel (1833 – 1896) İsveçli kimyager, mühendis, yenilikçi ve silah üreticisidir. Nobel dinamiti icat etmiştir. Bir gaz sayacı da dahil olmak üzere 350 den fazla icat yapmış ve patent almıştır. Onun en önemli mirası ise Nobel ödülüdür.
Dmitri Mendeleev (1834 – 1907) Rus Kimyacı. Periyodik Yasayı formüle etmiştir ve bugün hala kullanılan Periyodik Elemanlar Tablosu’nu standartlaştırmıştır. Mendeleev’in yazdığı (1868-1870) Principles of Chemistry (Kimya’nın İlkeleri) kitabı çok sayıda klasik bir ders kitabına kaynak olmuştur.
Alexander Graham Bell (1847 – 1922) – İskoçya doğumlu bilim adamı, mucit, mühendis ve yenilikçidir.
Telefonu icat eden kişi olarak bilinmektedir. Telefonun mucidi olması yanında işitme duyusunun yapısının anlaşılmasında yaptığı çalışmalarla ünlüdür.
Sigmund Freud (1885 – 1939) Avusturyalı doktor – yeni psikanaliz biliminin önde gelen ismidir. Freud, insan duygularını deneyimleme ve daha iyi anlamaya yönelik, rüyalar ve bilinçaltı konularında geniş kapsamlı çalışmalar yapmıştır.
Marie Curie (1867 – 1934) Polonyalı fizikçi ve kimyager. Radyasyonu keşfetmiştir ve radyasyonun röntgen alanında uygulanmasına yardımcı olmuştur. Hem Kimya’da hem de Fizikte Nobel Ödülü kazanmıştır.
Albert Einstein (1879 – 1955) Alman / Amerikalı fizikçi. Einstein modern fizikte genel görelilik kuramıyla devrim yaratmıştır. Kuantum Teorisinin temelini oluşturan Fotoelektrik etki keşfi nedeniyle Nobel Fizik Ödülü 1921 yılında kazanmıştır.
Alexander Fleming (1881-1955) İskoç biyolog ve bilim adamıdır. Penisilini keşfetmiştir. 1945 yılında büyük miktarlarda antibiyotik penisilin üretilmesine katkı sağlayan Howard Florey ve Ernst Boris Chain ile Nobel Ödülünü paylaşmıştır.
Otto Hahn (1879-1968) – 1939 yılında Nükleer fisyonu bulan Alman kimyagerdir . Radyokimya alanında öncü bilim adamıdır. 1921 yılında Radyoaktif elementler ve nükleer izomerizm’i keşfetmiştir . 1944 yılında Kimya alanında Nobel Ödülü.
Nikola Tesla (1856-1943) Sırp asıllı Amerikalı mucit, elektrik mühendisi, makine mühendisi, fizikçi ve fütüristdir. Elektromanyetizma ve AC (Alternatif) akım üzerine çalışmalar yapmıştır. Elektrikten radyo iletimine kadar pek çok patent almıştır.
Sri Jagadish Chandra Bose (1858 – 1937) Bangladeş / Hint polimatı. Bose çok çeşitli bilim dallarına ilgi duydu. Bitki fizyolojisi, mikrodalga optiği ve radyo dalgaları konusunda bilimsel çalışmaları teknolojiye önemli katkılar sağladı.
Max Plank (1858 – 1947) Kuantum Mekeniği’nin gelişimine katkıda bulunan Alman teorik fizikçidir. 1918’de Nobel Fizik Ödülünü almıştır.
Ernest Rutherford (1871 – 1937) Yeni Zelanda doğumlu İngiliz fizikçi / Kimyagerdir. 1908’de Rutherford, elementlerin radyoaktivite ve parçalanma çalışmaları üzerine Nobel Kimya Ödülüne layık görüldü. 1917’de, atomu parçalayan ve protonu keşfeden ilk bilim adamıdır.
Niels Bohr (1885 – 1962) Danimarkalı fizikçidir. Bohr, sabit bir çekirdeğin çevresinde dönen elektronları tanımlayan bir atom yapısı modelini geliştirdi. Çalışmaları atomik yapı ve kuantum fiziği için önem taşımaktadır. Nobel Fizik Ödülünü 1922 yılında kazandı.
John Logie Baird (1888 – 1946), İskoç mühendistir. Televizyonu icat edenler arasındadır. Televizyonda hareketli nesneleri gösteren ilk mucittir.
Satyendra Nath Bose (1894 – 1974) Kuvantum mekaniği üzerinde çalışan Hint fizikçidir. Albert Einstein ile Bose-Einstein istatistiklerini ve Bose-Einstein kondensatını bulmak için işbirliği yapmıştır.
Paul Dirac (1902-1984) İngiliz fizikçidir – Kuantum fiziği ve kuantum elektrodinamiği üzerinde çalışan ilk bilim adamıdır. Dirac, elektron teorileri ve özel görelilik teorisini geliştirdi.
Rosalind Franklin (1920 – 1958) DNA çift sarmalının keşfedilmesine yol açan DNA ve RNA yapısını anlaşılmasına önemli katkılarda bulunan İngiliz Kimyagerdir. Franklin ayrıca kömür ve virüslerin kimyasal yapısı üzerine çalışmalar yapmıştır.
James Watson (1928 -) Amerikalı moleküler biyolog, genetikçi ve zoologdur Francis Crick ile birlikte DNA’yı keşfetmiştir. 1962’de Nobel Ödülünü aldı.
21. Yüzyıl Bilim Adamları, Mucitler ve İcatları
Stephen Hawking (1942 -) İngiliz teorik fizikçi, kozmoloji uzmanı. Hawking, Theory of Everything ve Zamanın Kısa Tarihçesi’ni yazmıştır.