Prototip nasıl yapılır?

prototip

Prototip Yapımında Temel İpuçları

1880’den önce, her mucit patent başvurusunun bir parçası olarak buluşunun çalışma modelini veya prototipini patent bürosuna sunmak zorundaydı. Fakat günümüzde artık patent başvurusu yaparken prototip sunmak yada göndermek zorunda değilsiniz. Günümüzde buluş için yapışacak patent başvurusunda açıklama ve çizimler yeterli olmaktadır. Ancak bir buluşunuz ile ilgili prototip yapmak birçok nedenden ötürü oldukça faydalı olacaktır.

Yasal olarak bir prototip, “uygulamaya indirgeme” olarak adlandırılan şeyi kanıtlıyor. Örneğin ABD’de, patent sürecinde, teknolojiyi veya icadı uygulamaya ilk koyan mucidi yani bir prototip veya iyi yazılmış bir açıklama hazırlamış olana öncelik tanımaktadır.

Bununla birlikte, buluşunuzu üretmek için finasman bulmaya çalışyorsanız, bir prototip; icadınızı yatırımcılara veya üreticilere daha iyi anlatmanızı, onları daha kolay ikna etmenizi ve finansman bulmanızı sağlayabilir. Bir şeye sahip olmanın gücünü hafife almayın.

Prototip Yapmanın Faydaları

  • Bir prototip, icadın tasarım kusurlarını ve gerçekten işe yarayıp yaramadığını anlamanıza yardımcı olur.
  • Buluşunuzun doğru boyut, şekil ve formda olduğundan emin olmanıza yardımcı olabilir.
  • Bir prototip, bir buluşu satmanıza veya lisanslandırabilmenize yardımcı olur. Sunumlar sırasında kullanabilirsiniz.
  • Prototip yapmak, sizi patent başvurunuzda açıklama yazmaya ve patent çizimlerinizi hazırlamaya yardımcı olur.

Prototip Yapım Aaşamları

Aşağıda listelenen adımlardan bazıları, farklı buluş türüne farklı şekillerde, örneğin, basit ahşap oyuncaktan karmaşık bir elektronik cihaza kadar genel olarak geçerlidir. Adımların kendinize uygun olanlarını uygulamak için sağduyunuzu kullanın.

  • Buluşunuzun çizimlerini yapın. Varsa not defterinizden açıklamaları veya eskiz çizimleri kullanın.
  • CAD çizimini yapmayı biliyorsanız kullanabileceğiniz basit CAD (bilgisayar destekli tasarım) programları mevcut.
  • Sabun, ahşap, metal, kağıt veya karton gibi şekil verilen size uygun olacak bir tanesi ile çalışmayan bir dış model yapın. Bu buluşunuzun boyut ve formunu test etmenizde faydalı olacaktır.
  • Buluşunuzun çalışma modelini nasıl oluşturacağınızı veya yapacağınızı planlayın. Buluşunuza bağlı olarak, metal veya plastik hangisini kullanacağınızı belirleyin.
  • İhtiyaç duyabileceğiniz tüm malzemeleri, araçları ve gereçleri yazın ve prototipinizi oluşturmak için gerekli adımları belirleyin. Basit veya karmaşık  elektronik, mühendislik çizimlerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu aşamada, bir prototip hazırlama kitabı veya kiti alabilirsiniz.
  • Çalışan bir prototipin kaça malolacağını bilmek zorundasınız. Unutmayın ki çalışan bir prototip yapmak çok pahalı olabilir. Kitlesel seri üretim, birim başına maliyeti düşürür. Kendi prototipinizi finanse edip edemeyeceğinizi öğrenmek için ve işin maliyeti ile ilgili bilgi almak için profesyonelle iletişime geçin. Eğer maliyeti karşılayabilecek gücünüz var ise, bunu göze alabiliyorsanız yapın. Eğer karşılayamayacağınız bir maliyet çıkıyorsa önce kaynak bulmaya çalışın.
  • En son yöntem ve alternatifler üzerine araştırmalar yapın. Örneğin, plastik enjeksiyon kalıpları pahalı olmakla birlikte, “Hızlı Prototipleme” adı verilen bir CAD yöntemi bir alternatiftir.
  • Buluşunuza bağlı olarak, prototipinizin yapılması çok pahalı olabilir. Durum böyleyse, sanal bir prototip üretmek isteyebilirsiniz. Günümüzde, bilgisayar programları, buluşu 3D olarak taklit edebiliyor ve bir icadın çalışıp çalışmadığını test edebiliyor. Sanal prototipler bir profesyonel tarafından yapılabilir. Çalışmalarınıza video animasyonu hazırlayabilirler.
  • Ciddi bir alıcı, yatırımcı veya lisans verebileceğiniz bir üretici karşınıza çıkarsa ve icadınız için gerçek bir çalışma modeli oluşturmanız gerekebilir.
    Bu süreçte bir noktada profesyonel bir prototip yapıcı, mühendis veya tasarımcı ile çalışmanız gerekebilir.

Bir Profesyonel ile çalışmaya başlamadan önce;

  • Projenizi iyi açıklayın ve bu kişiyle iyi iletişim kurabildiğinizden emin olun.
  • Önceden, tüm proje için ödenecek ücretleri belirleyin. Prototip yapacak imalatçı sonradan çok yüksek ücretler talep edebilirler. Sürpriz yaşamayın.
  • Onlara mümkün olduğunca çok ayrıntı vererek istediğinizi tam olarak belirtin. Çizimlerinizi ve muhtemel sanal prototip dosyalarınızı verin.
  • Konuştuğunuz kişilerin, buluşunuzu öğrenmeden önce konuşacaklarınız ve onlara teslim edecekleriniz ile iligli, ayrıntılı bir gizlilik anlaşması imzalamasını sağlayın.
  • İşin teslimi ve ücretlendirmesi ile ilgili bir karşılıklı sözleşme imzalayın.
Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir