Bir fikrin patenti nasil alinir?

fikir-patent

Fikir patenti nasıl alınır?

Mucitler, bir sorunu gözlemleyen ve bir çözüm öngören yaratıcı kişilerdir. Pratikte herkes mucit olabilir, çünkü icat yolundaki ilk adım bir fikir üretmektir. Maalesef sadece fikirler patentli olamaz. Bu nedenle fikrinizi kağıda dökmeniz ve patent başvurusu yapmanız gerekir.

Genelde insanlar bir şey icat etme yolunda fikir aşamadasında durup kalıyorlar. Durmak veya vazgeçmek belki de çok işe yarayacak olan fikrinizin sadece düşünce aşamasında kalmasına neden olacak ve fırsatları yakalamak adına yapılacak en kötü hamle olacaktır. Birçok kişi patentli olabilecek bir buluşa nasıl sahip olacağını bilmediği için şaşkınlık içinde ne yapacağını bilemez halde oluyor. Aslında ihtiyaçları olan şey düşüncelerini toplamak, plan yapmak ve doğru yönde hareket etmelerini sağlayacak biraz yardım almak olmalıdır. Bu nedenle bir fikir nasıl patentli bir icada dönüşür, bir fikre nasıl patent alınır bunu açıklama gereği hissettik.

Birçok bireysel veya şirketlerde çalışan profesyonel mucitlerin (yani “kurumsal mucitler”)  ortak noktası, ortaya çıkardıkları fikirlerin, çoğu kez, patente değer olduğunu algılamamalarıdır. Çoğu kimse, bir patentin sadece devrim niteliğindeki yeniliklere layık görülen bir şey olduğu düşüncesine sahiptir. Patent alma konusunda, yeni bir inovasyona ihtiyaç duyulup duyulmayacağına ilişkin felsefi tartışmalar ilginçtir; patentlerin yalnızca önemli atılımlarla veya yalnızca bir Nobel Ödülü sahibi olanlar için verilmediğini anlamak ve bilmek önemlidir. Aslında, varolan bir üründe geliştirmeyi kapsayan bir patent / faydalı model verilmesi çok daha yaygındır.

Var olan bir üründe yapılan geliştirmeler özellikle ilginçtir ve ticari olarak en değerli olanları arasındadır. Örneğin, zaten pazarın içinden çıkan şeyleri geliştirebiliyorsanız, alttaki ürün veya hizmet için halihazırda varolan bir pazar var demektir. Tüketiciler yapmış olduğunuz geliştirmeyi ve farklılığı başarılı olarak değerlendirirse kazanan ve kazandıran bir buluşa sahip olabilirsiniz. Kuşkusuz, şimdiye dek hiç varolmayan bir şey icat ediyosanız, pazar yaratmak için tüketici kitlesini eğitmeniz gerekiyorsa, başarı yolu sizin için daha zordur ve başarıya çok daha uzaktasınızdır. En ünlü ve başarılı mucitler arasında sayılan Thomas Edison icatlarının çoğuna, varolan icatlar üzerinde geliştirmeler yaparak patent almıştır.

Bir İcat Fikrim Var, Ne yapacağım?

Yapmanız gereken ilk şey fikrinizi kağıda dökmek olmalıdır. İcadı, başkalarının icadın nasıl yapılacağını ve nasıl kullanılacağını anlayabileceği şekilde yazılı olarak anlatmalısınız.

Gerçekte, açıklamanın patentlenebilirliğin özü olarak düşünmek daha iyi olacaktır. Fikrinizi yeterince spesifiklikte açıklayabiliyorsanız, artık fikriniz buluş aşamasına gelmiş ve benzersiz ise patent alınabilir bir şeyiniz olduğu anlamına gelir.

Mucidin kendi icadını sanayinin hangi alanında ve nasıl kullanılacağını herkesin anlayacağı bir tarzda tarif etmesi  gerekmektedir.

İkinci aşama ise buluşu tasvir etmek, yani görselleştirmektir. Bir patent başvurusunda, binlerce kelimeden çok daha fazlasını anlatan çizimler bulunması gerekmektedir. Çizimin en iyi kısmı, bir prototip oluşturma maliyetine kıyasla son derece ucuz olmalarıdır. Bu anlamda grafik çizen veya 3D görüntü oluşturabilen biriyle çalışmak son derece yararlı olabilir.

Patent Kurumu tarafından yapılacak Patent incelemesi sizin yazdığınız bu açıklama ve çizimler üzerinen yapılacaktır.

Basit olsa bile bir çeşit prototip yapmak oldukça yararlı olabilir, ancak bir patent başvurusu yapmadan önce bir prototip olmasına gerek yoktur. Bu açıklama birçok kişinin yanlış olarak bildiği prototip şartı gibi bir durumu düzeltmiş olacaktır.

Prototip yapmak icadınızla ilgili kendinize olan güveninizi artıracaktır. Çalışan bir prototip icadınızı muhtemel alıcılara veya icadınızı finanse etme ihitimali bulunanlar ayapacağınız sunumlarda çok işinize yarayacaktır. Hemen hemen herkes bir fikirden çok çalışan birşeyler görmek ister.

Temel Patenlenebilirlik Şartları

Aslında, üç temel patentlenebilirlik şartı vardır. Bir buluşa;

  • Teknolojinin her alanındaki buluşlara yeni olması,
  • Buluş basamağı içermesi
  • Sanayiye uygulanabilir olması

şartıyla patent verilir.

Eğer fikirniz bu üç önemli patentlenebilirlik şartını yerine getiriyorsa ve yeterince açıkladığınız sürece artık fikrinize ait buluşunuz hakkında patent almaya hak kazanırsınız.

Bu makale, çoğu kez insanların bir buluş yapmalarına rağmen, mucit olduklarını anlamadıklarını söyleyerek başladı. Fikir aşamasında olan bir icadın yasal olarak nasıl patentleneceğini kavram olarak anlatmaya çalıştık. Bir fikri geçip yasa’nın icat olarak algılayacağı bir şey haline getirmek size özgüven verecektir. Herkesin bir fikri olabilir, Mucitler yaratıcı, akıllı, ısrarlı ve planlı insanlardır. Bir şey icat etmeyi gerçekten isteyenler bu yolda çok çalışan kişilerdir.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

2 Replies to “Bir fikrin patenti nasil alinir?

  1. Öncelikle merhaba demek istiyorum benim bir fikrim var ve patentini almak istiyorum ve daha sonra bazı araç firmalarına satmak istiyorum eğer mümkünse tabii aşağıda fikrimi belirttim. Ve size sorum ne yapmalıyım

    Merhabalar adım Berkay Kemal
    16 yaşındayım ancak gerçekten iyi bir yaratıcıyım
    Derste öyle düşünürken aklıma birden bir fikir geldi ve sizinle paylaşmak istedim daha doğrusu bir proje.

    Şimdilik 2 araç düşünelim ve o iki aracın ikisinde’de alıcılar ve vericiler mevcut alıcı ön radyatörün içinde saklı verici ise arka plakanın yanında monta edilmiş bir biçimde olacak ve bunlar aracın beynine bağlı olacak öndeki araç 40-45 km/h hıza ulaştığında aktif olacaktır ve ani bir fren durumunda arkadaki verici sinyal yayacak ve arkadaki aracın alıcısı bu sinyalleri algıladığında belli bir mesafeye yaklaştıktan sonra acil olarak oto fren yapacaktır ve olası hasarların yaralanmaların ve hatta git gide artan ölümleri büyük ölçüde azaltabilir.

    Benim fikrim bu şekilde 16 yaşındayım 9. Sınıfa gidiyorum
    En büyük hayalim insanlık için faydalı ve saygılı bir birey olmaktır ve çalıştığım şirketi ve kurumu en iyi yerlerde görmek isterim.

    Saygılarımla 🙂

    1. Herhangi bir iletişim bilgini verebilir misin? Sana bazı sorular sormak istiyorum. Mümkünse e-posta adresin?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir